Ποιοι είναι οι «Inner Movers»;

Ποιοι είναι οι «Inner Movers»;

Αν δεις στο δρόμο ή πάνω σε κάποιο πλοίο μια ομάδα να χορεύει και μια άλλη δίπλα της να κρατάει κάμερες, μην αναρωτηθείς τι συμβαίνει. Συμβαίνει "Inner Movers" και έχουν αποστολή να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υπόβαθρο του Video Dance και της Site Specific Performance σε εκλεκτούς συμμετέχοντες. Τους οποίους ζηλεύω.

Το Inner Movers είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό-πειραματικό project που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό με άξονα την τέχνη του χορού και του videodance. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με έμπειρους επαγγελματίες για την παραγωγή 3 short video dance έργων και την δημιουργία 3 παραστάσεων στην Αθήνα και στον Πειραιά (έχοντας τον ρόλο του  σκηνοθέτη ή χορογράφου, ενδυματολόγου, filmmaker, μοντέρ ή και του χορευτή). Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια εκπαιδεύονται για το πως μπορούν να υλοποιήσουν τρία video dance έργα και τρεις site specific παράστασεις, αποκτώντας νέα καλλιτεχνικά εργαλεία, ερεθίσματα και δείγμα της δουλειάς τους και μία μοναδική εμπειρία δουλεύοντας με επαγγελματίες που είναι αφοσιωμένοι και καταξιωμένοι στον τομέα τους.

Εμείς μιλήσαμε με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ιδιαίτερη προσπάθεια και μας είπαν για το Video Dance, τους στόχους τους και για το τί να περιμένουμε στο τέλος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Inner Movers και ποιός είναι ο στόχος του προγράμματος;

Το Inner Movers γεννήθηκε από μία ομάδα καλλιτεχνών και εκπαιδευτών των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών και αναπτύσσει πρακτικές του χορού και του κινηματογράφου. H ανάγκη δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που να μεταφράζει άμεσα την θεωρία σε πράξη και να δημιουργεί χώρο για παραγωγή αλλά και υλοποίηση ιδεών αποτέλεσε το βασικό έναυσμα για τη δημιουργία του. Κύριος στόχος είναι η εύκολη και δωρεάν πρόσβαση των νέων επαγγελματιών σε εργαλεία και μεθόδους για σύλληψη και παραγωγή της προσωπικής τους δουλειάς, χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικούς τρόπους έκφρασης και συνδυάζοντας την κίνηση, το χορό και τον κινηματογράφο.

Πώς θα αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα του προγράμματος;
Τα βασικά αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι τα καλλιτεχνικά έργα που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες, δηλαδή 3 παραστάσεις σε εξωτερικό χώρο και 3 ταινίες χορού μικρού μήκους, καθώς και βίντεο documentary και φωτογραφικό υλικό που καταγράφουν όλη τη διαδικασία. Όλα τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Inner Movers καθώς και στα μέσα και του και θα επικοινωνηθούν ευρέως μέσω του διαδικτύου και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους συμμετέχοντες ως δείγματα της προσωπικής τους δουλειάς, αλλά και από έμμεσους εμπλεκόμενους που έρχονται σε επαφή με τα αποτελέσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψυχαγωγικούς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μεταλαμπαδεύοντας ιδέες και εμπειρίες.

Τέλος, όλες οι ενέργειες αξιοποίησης των αποτελεσμάτων σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συνέχεια του, ώστε να υποστηριχθεί και από άλλους φορείς που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και υλοποίηση τέτοιων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εγχειρημάτων.

 

Τί γνώσεις θα πάρουν οι συμμετέχοντες πάνω στο video dance και στο site specific performance;
Το πρώτο μέρος του περιλαμβάνει σεμινάρια και διαλέξεις από έμπειρους επαγγελματίες των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών σχετικά με την κινηματογράφιση, το χειρισμό κάμερας, το μοντάζ, τη φωτογραφία, τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, τη σύνθεση/χορογραφία, το στήσιμο παράστασης σε εξωτερικό χώρο και τη δημιουργία . Ταυτόχρονα, διακρίνονται ποιοι ρόλοι είναι απαραίτητοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ιδέας τόσο για το όσο και για μια -και αναλύονται τα χαρακτηριστικά και τα καθήκοντα του καθενός. Έπειτα οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες με την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτών και επιλέγουν ρόλους (σκηνοθέτης, βοηθ. σκηνοθέτη, χορογράφος, βοηθ. χορογράφου, υπεύθυνος παραγωγής, μοντέρ, υπεύθυνος κοστουμιών ή/και ) που θα ήθελαν να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν.  Στο τελευταίο στάδιο, οργανώνουν και υλοποιούν μόνοι τους μια ιδέα με άξονα τη θεματική Ανθρώπινη Μετακίνηση, είτε με τη μορφή είτε ως -. Μέσα από τα ερεθίσματα και τις γνώσεις που δίνονται στους νέους επαγγελματίες, στόχος είναι όχι μόνο να ενισχύσουν προσωπικές ικανότητες και να μάθουν νέες πρακτικές,αλλά και να καλλιεργήσουν κριτική άποψη για τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες σε μία αμιγώς προσανατολισμένη κοινωνία προς αυτά.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του Video Dance και του Site Specific Performance στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Η τέχνη του Video Dance είναι μια αρκετά νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ένας συνδυασμός της τέχνης του χορού με την τέχνη του κινηματογράφου και συνθέτει -με μεγάλη ευαισθησία- την κίνηση, το σώμα, το ρυθμό και το χώρο με το βίντεο και την τέχνη της επεξεργασίας, της εικόνας και του ήχου.

Από τη μία πλευρά, τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες εκφράζονται και  πειραματίζονται με αυτό το είδος, καθώς τα νέα μέσα και η σύγχρονη τεχνολογία έχουν εισβάλλει στη ζωή μας ενεργά, εισάγοντας νέες δυνατότητες και καινοτόμες ιδέες. Η δύναμη του Video Dance, με τις άπειρες καλλιτεχνικές δυνατότητες που προσφέρει αλλά και η ταχύτητα αναμετάδοσής του το κάνει ασυναγώνιστο. Από την άλλη όμως, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη παραγωγή λόγω έλλειψης όχι μόνο οικονομικών πόρων αλλά και πρακτικών δημιουργίας. Ωσόσο, υπάρχει μια ενεργοποίηση καλλιτεχνών και έμπειρων εκπαιδευτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν αυτή τη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και από χρόνο σε χρόνο αυξάνεται η ενασχόληση, η προσβασιμότητα και η ποιότητα της τέχνης του .

Όσον αφορά στη Site Specific Performance, η νέα κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει τους καλλιτέχνες σε νέα μοντέλα δημιουργίας τόσο στον τρόπο που δουλεύουν όσο και στο χώρο που παρουσιάζουν τα έργα και τις δράσεις τους. Έτσι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανανεωμένη εστίαση στον δημόσιο χώρο ως έδαφος για πολυμεσικές πρακτικές. Παρατηρείται μια αυξανόμενη αναγκαιότητα από τους καλλιτέχνες για ανάκτηση των αστικών και φυσικών χώρων, δοκιμάζοντας νέες μορφές χρήσης και αντίληψής τους μέσα στην κοινωνία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διευρύνονται τα όρια δομών και συστημάτων δημιουργίας και να προκύπτουν νέες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, πρακτικές και δυναμικές πληροφοριών.

 

Ποια είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου στο πρόγραμμα και τι έχεις κερδίσει ως τώρα από τη συμμετοχή σου; 
Έχοντας περάσει από μία σειρά ποικίλων εργαστηρίων με ενεργούς επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη σκέψη τους, να εξελίξω έτσι τη δική μου και κυρίως να ανακαλύψω πώς να την προχωρήσω στην υλοποίηση τόσο πρακτικά όσο και από πλευράς ενθάρρυνσης. Επίσης, το να έχω την ευκαιρία να κάνω γύρισμα σε ένα πλοίο, να βλέπω τις πραγματικές συνθήκες δουλειάς και παραγωγής ενός video dance και κυρίως το να συμβαίνει όλο αυτό σε ένα πολύ καλά οργανωμένο πλαίσιο, όπου τα deadlines σε προκαλούν νομίζω είναι ό,τι πιο «κινητήριο», αυτό που χρειάζεται ένας άνθρωπος που θέλει να ξεκινήσει αλλά «δεν ξέρει από πού»! Κάτι που κρατάω είναι το πώς το να βρίσκεις λύσεις σε μικροπροβλήματα που εμφανίζονται την ώρα της εργασίας είναι απελευθερωτικό, τόσο σε επίπεδο συνεργασίας όσο και σε επίπεδο αποτελέσματος. Για μένα το Inner Movers είναι κυρίως μία υπέροχη συνάντηση ανήσυχων δημιουργικών ανθρώπων που όλοι θέλουν κάτι να φτιάξουν και αυτό είναι από μόνο του μία τρομερή εμπειρία. (Κατερίνα Κατάκη, συμμετέχοντας)

Ποια είναι λοιπόν η ομάδα πίσω από το εγχείρημα;

Η Ομάδα:
Νικόλ Κοϊμτζή: Σύλληψη /Ιδέα - Project Manager - Οργάνωση παραγωγής (χορεύτρια, δασκάλα χορού, οικονομολόγος)
Γιάννης Καρούνης: Βοηθός οργάνωσης παραγωγής - Εκπαιδευτής - Συντονιστής site specific performance & videodance (χορευτής, χορογράφος, δάσκαλος χορού, κινηματογραφιστής, ιδρυτής της ομάδας χορού Saltator, δημιουργός και διαχειριστής της χορευτικής διαδικτυακής κοινότητας www.dancetheater.gr)
Ελισάβετ Πλιακοστάθη: Βοηθός οργάνωσης παραγωγής - Εκπαιδεύτρια - Συντονίστρια site specific performances (χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού, ιδρύτρια της Ομάδας Χορού 58+3)
Χρυσάνθη Μπαδέκα: Εκπαιδεύτρια - Συντονίστρια videodance (freelance χορεύτρια και video-designer, επιμορφώτρια των καθηγητών χορού των  καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας στον τομέα χορός & media, ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας BelleVille)

Περισσότερα για το Inner Movers θα βρείτε εδώ:
http://innermovers.weebly.com/
https://www.facebook.com/Inner-movers

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.