Τέσσερα παιδικά βιβλία που ξεχωρίσαμε αυτό το φθινόπωρο!
2016-11-30Μόλις λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του χειμώνα! Το φθινόπωρο τελειώνει και σηματοδοτεί την αγαπημένη αυτή εποχή που η ανάγνωση και η περιπέτεια στο σπίτι, γίνονται το καλύτερο αντίδοτο στις κρύες μέρες. Για ακόμη μία φορά, βρήκαμε μερικά από τα πιο όμορφα, τρυφερά, αγαπησιάρικα παιδικά βιβλία και σου τα παρουσιάζουμε. Είναι αυτά τα βιβλία που αποσιωπούν οποιαδήποτε διδακτική στάση και θέση αλλά λειτουργούν ως ένα απολαυστικό χάδι στις ιδιαίτερα ταραγμένες μέρες ενηλίκων και παιδιών. Απολαύστε τα!
Ένα σπίτι για όλους, Christopher Corr, εκδ. Παπαδόπουλος
Ναι! Αυτό το βιβλίο είναι τόσο υπέροχο όσο μπορείς να φανταστείς. Ένα εξώφυλλο που θυμίζει λαϊκό ρώσικο παραμύθι, σελίδες εντυπωσιακά εικονογραφημένες και μία ιστορία τόσο τρυφερή που θα γίνει από τις αγαπημένες των παιδιών! Ένα μικρό σπίτι στο δάσος που μέχρι τώρα έστεκε ολομόναχο και μελαγχολικό, γίνεται η αφορμή για να δημιουργηθεί η πιο συναρπαστική παρέα. Ο συγγραφέας Christopher Corr, χρησιμοποιεί μία εξαιρετικά απλή γλώσσα και «πατάει» σε μία εξίσου απλή ιστορία, δημιουργώντας παρόλα αυτά ένα πανέμορφο βιβλίο. Τα εκτυφλωτικά χρώματα που υπάρχουν σε κάθε μία από τις σελίδες του βιβλίου δίνουν το καλύτερο κίνητρο στα παιδιά για να διαβάσουν ξανά και ξανά την ιστορία και εμείς σιγουρευόμαστε πως οι καλοί δημιουργοί και συγγραφείς ανά τον κόσμο, δίνουν στο παιδικό αναγνωστικό κοινό, μικρά θαυματάκια!
Αναζήτησέ το, άγγιξε το εξώφυλλό του, ξεφύλισσε τις πολύχρωμες σελίδες και σου υπόσχομαι πως θα είναι από τα πιο όμορφα βιβλία που θα προσθέσεις στην παιδική βιβλιοθήκη!
Φίλοι στο λόφο, Linda Sarah & Benji Davies, εκδ. Ίκαρος
Με σιγουριά μπορώ να σου πω, πως δεν υπάρχει καμία παιδική σχολική, δημοτική ή άλλη βιβλιοθήκη που να μην περιλαμβάνει βιβλία των εκδόσεων Ίκαρος. Τυχαίο; Καθόλου! Αν ρίξεις μια ματιά στο παιδικό τμήμα τους, θα βρεις πολλά από αυτά τα χάρτινα θαυματάκι στα οποία αναφέρθηκα πριν. Εν προκειμένω, ο λόγος γίνεται για το βιβλίο «Φίλοι στο λόφο». Υπάρχουν τόσα και άλλα τόσα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν το μυαλό ενός παιδιού και να μην τα αντιληφθεί ποτέ ένας ενήλικας. Πέρα από το άγχος για κάθε μικρή ή μεγάλη καθημερινή «μάχη» (σχολείο, μαθήματα κ.α.), υπάρχουν πολλές άλλες σκέψεις που βασανίζουν ένα ανήλικο μυαλό και μπορεί να μην θελήσει ή να μην γνωρίζει τον τρόπο να τις μοιραστεί. Φόβος ή άγχος για τις παιδικές φιλίες και το άγχος της κοινωνικοποίησης, είναι ένα παράδειγμα ανάμεσα σε όλες αυτές τις εσωτερικές διεργασίες που με δυσκολία μπορούν να επικοινωνηθούν. Οι «Φίλοι στον λόφο» είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την ζήλια και τον φόβο που νιώθει ένα παιδί όταν πιστεύει πως έχει χάσει έναν καλό του φίλο και έχει παραγκωνιστεί από κάποιο άλλο παιδί. Ένα θέμα που φαινομενικά απουσιάζει από την καθημερινότητα ενός παιδιού όταν έχει να απασχοληθεί με δεκάδες σημαντικά ή και ασήμαντα άλλα ζητήματα αλλά τόσο αναγκαίο για να θεμελιώσει την κοινωνική του ευφυία και να διαμορφώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Χαμένοι στο Μουσείο, Laure Monloubou, εκδ. Μεταίχμιο
Αυτό το βιβλίο και αν είναι μία μικρή έκπληξη! Βλέποντας τον τίτλο, φαντάστηκα πως πρόκειται για ακόμη ένα βιβλίο που θα μιλάει για την «σωστή» συμπεριφορά του παιδιού μέσα σε ένα μουσείο, θα υπενθυμίζει τους γνωστούς κανόνες «Μην αγγίζετε», «Μην φωνάζετε», «Μην γελάτε», και πολλά ακόμη «Μην». Και μπορεί η ιστορία να διαδραματίζεται σε ένα μουσείο και όλα τα παραπάνω να αναφέρονται, αλλά αυτό το οποίο θα διαβάσεις είναι η πιο τρυφερή περιπέτεια που μπορείς να σκεφτείς! Δύο συμμαθητές, που σύμφωνα με τις οδηγίες της δασκάλας τους, δεν έχουν σταματήσει να κρατιούνται από το χέρι μέσα στο μουσείο, συνειδητοποιούν πως έχουν χαθεί από το υπόλοιπο τμήμα! Γίνεται όμως πραγματικά να χαθείς όταν κρατάς από το χέρι τον καλύτερό σου φίλο; Ή μήπως τότε είναι που η περιπέτεια, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία;
Κάποιες ιστορίες είναι αστείες, περιπετειώδης, χιουμοριστικές, διασκεδαστικές. Αυτή είναι η πιο ιδιαίτερη και συγκινητική παιδική ιστορία που μπορείς να διαβάσεις καθώς η συγγραφέας καταφέρνει να γράψει με όλη την αθωότητα και την τρυφεράδα που κρύβουν τα λόγια των παιδιών.
Δύο φορές και έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα
Σου συστήσαμε την Μαρίνα Γιώτη μέσα από το βιβλίο της «Σκουφοκοκκινίτσα», για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, η Μαρίνα Γιώτη αποδομεί πλήρως την κλασική δομή των παραμυθιών και σπάει τα αιώνια δεσμά των γνωστών μύθων με τις παγιωμένες έννοιες του «καλού» και του «κακού». Αυτή τη φορά, πιάνει στα χέρια της την ιστορία της Σταχτοπούτας και δημιουργεί το δική της, αλλιώτικη ιστορία. Μπορούν αλήθεια οι πρίγκιπες να είναι πάντοτε τόσο καλοί όσο μας μαθαίνουν τα παραμύθια; Υπάρχουν νεράιδες που θα φροντίσουν για το καλό μας ή μήπως πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας; Αξίζει να ανταλλάξεις όλα όσα ονειρεύτηκες για να μείνεις σε ένα παλάτι και να στολιστείς με όλα τα χρυσαφικά του κόσμου;
Η ιστορία της Μαρίνας Γιώτη δεν είναι σίγουρα αυτή που θα περίμενε ένα κορίτσι να διαβάσει για την Σταχτοπούτα αλλά είναι αυτή που κάθε κορίτσι πρέπει να διαβάσει!