Επιμορφωτικά σεμινάρια ενηλίκων στο Μουσείο Συναισθημάτων

Επιμορφωτικά σεμινάρια ενηλίκων στο Μουσείο Συναισθημάτων

Το Μουσείο Συναισθημάτων, στα πλαίσια της φιλοσοφία του, οργανώνει και πραγματοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες.

Με το ξεκίνημα του νέου έτους, καλωσορίζουμε 5 επιμορφωτικά σεμινάρια, για όλους όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, για την προσωπική τους ανάπτυξη. 

Τα σεμινάρια είναι βιωματικά και θα πραγματοποιούνται Παρασκευές, απόγευμα.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές τηλ. 210 9218329

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

Μια βιωματική επιμορφωτική διαδρομή για ενήλικες στη διαδραστική έκθεση, του Μουσείου Συναισθημάτων, «Στο παλάτι του Θυμού»!

-Τι κάνει ο θυμός στο σώμα μας;
-Έχουμε επιλογές δράσης σε καταστάσεις συγκρούσεων; 
-Τι μηνύματα μας φανερώνει ο θυμός μας;
-Ποιες είναι οι βαθύτερες πηγές τους; 
-Τι σχέση έχουν η έκφραση, η δημιουργικότητα, η φιλία, η ασφάλεια, η απόλαυση με το θυμό;

Ο Θυμός ανοίγει το παλάτι του και μας καλοσωρίζει για να τον εξερευνήσουμε!
Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, τις αισθήσεις μας, το παραμύθι, μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.
Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και σύνδεση με το συναίσθημά μας και να ενεργοποιήσουμε τους δικούς μας δημιουργικούς τρόπους να το αντιμετωπίζουμε.

Μόνο όταν μπορούμε να βιώσουμε το παιχνίδι ως πράξη δημιουργίας και συναισθηματικής ανάπτυξης για τον εαυτό μας, κατανοούμε την αξία του και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, με μεγαλύτερη επίγνωση, για να εμπλουτίσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά (γονική ή εκπαιδευτική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση). Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τα βοηθάμε να ανακαλύπτουν τους δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίζουν δημιουργικά τη ζωογόνο δύναμη του θυμού στη ζωή τους.

Με την Ειρήνη Σοφιανοπούλου: ψυχολόγο, εκπ. σύμβουλο ψυχικής υγείας και ευζωίας μέσω της τέχνης (Tobias School of Art & Therapy, U.K.), ιδρύτρια του Μουσείου Συναισθημάτων. Σχεδιάζει, υλοποιεί και εμψυχώνει προγράμματα με στόχο τη συναισθηματική καλλιέργειακαι ανάπτυξη οαιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από δημιουργικές διαδρομές.

ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩ; ΜΕ ΑΓΑΠΩ; & ΠΩΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ;
Βιωματικό Εργαστήρι Ψυχοδράματος

-Το να με φροντίζω είναι συνειδητή επιλογή;
-Νοιώθω χαρά ή ενοχές όταν με φροντίζω;
-Ακούω τις ανάγκες μου και τα σήματα που μου στέλνει το σώμα μου;
-Πότε ήταν η τελευταία παύση που έκανα για να αναλογιστώ τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν σε αυτό το εργαστήρι.

Σε αυτή τη συνάντηση στις έννοιες της αυτό-φροντίδας και της αυτό-αγάπης. Θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αυτά που έχουμε μέσα μας, να συνδεθούμε με κομμάτια του εαυτού μας που μας συντροφεύουν κάθε μέρα, να δώσουμε αξία στην φροντίδα του εαυτού μας και σε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.

Με την Αγγελική Σέιδου: ψυχοδραματίστρια, ηθοποιό και Τεχνολόγο Γραφικών τεχνών. Εκπαιδεύτηκε στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno, στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας. Έχει συνεργαστεί με διάφορους χώρους και οργανισμούς εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ψυχοδράματος. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει τα τελευταία 20 χρόνια σε πολλές παραστάσεις και ήταν για χρόνια μέλος του Θιάσου Παντούμ. Ως εμψυχώτρια σε ομάδες παιδιών ασκεί τις μεθόδους του θεατρικού παιχνιδιού και του ψυχοδράματος.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

Βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων που συνδυάζουν το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή και τα εικαστικά ώστε να δώσουν την ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν να εκφραστούν δημιουργικά, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους μέσα στο ασφαλές πλαίσιο που προσφέρει η τέχνη αλλά και να διασκεδάσουν παίζοντας. Η τέχνη αξιοποιείται ως μέσο προσωπικής έκφρασης χωρίς να μας ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα.

-Τα Δέντρα Καθρέπτες του Εαυτού μας. Ο άνθρωπος ανέκαθεν κοιτάζει το δέντρο και βλέπει τον εαυτό του. Οι ρίζες, ο κορμός, τα κλαδιά, ο κύκλος της ζωής του αποτελούν σύμβολα που εμπνέουν ποιητές, ζωγράφους, παραμυθάδες. Αναζητώντας δέντρα σε ποιήματα, πίνακες ζωγραφικής και τραγούδια και με εργαλεία τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργική γραφή, θα εξερευνήσουμε τη σχέση μας με τα δέντρα και, κατ' επέκταση, με τον εαυτό μας.

-Μια Μουτζούρα Αποκαλύπτει: Συχνά μια μουτζούρα μπορεί να περάσει απαρατήρητη ή ακόμη και να πεταχτεί σε ένα καλαθάκι, αν τη κοιτάξουμε όμως με προσοχή, μπορεί να μας μιλήσει για κάποιο μπέρδεμα, για μια αλλαγή ή και μια μετάβαση. Ξεκινώντας από μια μουτζούρα και συνδυάζοντας τα εικαστικά, τη δημιουργική γραφή αλλά και θεατρικά παιχνίδια, θα κάνουμε ένα δημιουργικό ταξίδι για να ανακαλύψουμε τα χρώματα, και πιθανών πτυχές του εαυτού μας!

- Η Αλήθεια της Μάσκας: Οι μάσκες χρησιμοποιούνται για να κρύψουν, να διασκεδάσουν και να ξεγελάσουν. Μήπως όμως είναι και τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να είμαστε πραγματικά ελεύθερα, ο εαυτός μας; Το παιχνίδι με τις μάσκες μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε συνήθειες και να ξεφύγουμε από παγιωμένες συμπεριφορές. Φτιάχνοντας τις δικές μας μάσκες και μοναδικούς χαρακτήρες, θα εξερευνήσουμε τους ρόλους που παίζουμε στη ζωή μας, θα εκφραστούμε δημιουργικά και θα ανακαλύψουμε ότι μια μάσκα μπορεί να κρύβει αλλά μπορεί και να αποκαλύπτει!

Με τη Μαρία Τερζάκη: θέατρο-παιδαγωγό, μουσικό, εκπ. Δραματοθεραπεύτρια
Η Μαρία Τερζάκη σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικά εργαστήρια και αφηγήσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Παράλληλα εργάζεται ως μουσικός. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείο Συναισθημάτων.

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
Σώμα-Ψυχή-Λόγος

-Πόσα συχνά έχουμε την αίσθηση ότι «Δεν μας ακούνε»;
-Πόσο συχνά γίνονται παρεξηγήσεις ή καβγάδες και μετά αναρωτιόμαστε «Μα καλά, τί του/της είπα;»
-Πόσο συχνά νιώθουμε κι εμείς οι ίδιοι ότι δεν είμαστε παρόντες σε αυτό που λέμε;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν σε αυτό το εργστήρι.

Σας προσκαλούμε σ΄ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε τη χειρονομία-την κίνηση, που βρίσκεται κρυμμένη πίσα από τα λόγια μας, μέσα στη ψυχή μας και στην κίνηση που δηλώνει το σώμα μας.

Με την Κατερίνα Βλάχου: Η Κατερίνα Βλάχου έχει σπουδάσει την Τέχνη του Προφορικού Λόγου (Sprachgestaltung-Δίπλωμα Goetheanum/Dornach, για αφήγηση, απαγγελία, θέατρο) στο Artemis School of Speech and Drama, U.K., Μουσικολογία στο Paris VII, Saint Denis, με ειδίκευση στην έρευνα για τις φωνητικές τεχνικές στη Σύγχρονη Μουσική και Αγγλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ.
Διδάσκει, αφηγείται, απαγγέλει και οργανώνει εργαστήρια με θέμα την Τέχνη του Προφορικού Λόγου.
Έχει διδάξει την Τέχνη του Προφορικού Λόγου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεατρολογίας ψτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, στο Διδασκαλείο, καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Επίσης, έχει διδάξει Μουσικολογία στον Τομέα Θεατρολογίας-Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΩΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Στο Παλάτι του Θυμού υπάρχει μια πόρτα που οδηγεί στο Μυστικό Κήπο, ένα χώρο μέσα στη φύση και ταυτόχρονα μέσα στην καρδιά μας, όπου μπορούμε να αναλογιστούμε από μια άλλη οπτική τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.

-Πώς η φύση μπορεί να μας εμπνεύσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας;
-Ποιες ασκήσεις μέσα στη φύση μπορούν να μας βοηθήσουν ωστέ να συνδεθούμε με το κέντρο του εαυτού μας και την ουσία της ζωής μας;

Με παιχνίδια, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, way of council (μέθοδος βαθιάς επικονωνίας με την καρδιά) καθώς και με ασκήσεις σωματικής ενσυνειδητότητας, θα έρθουμε πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας και θα θυμηθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας.

Με τη Γεωργία Ντούσικου: Ψυχολόγο Υγείας (Health Psychologist). Η Γεωργία Ντούσικου από το 1996 ερευνά, εφαρμόζει και συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα επανασύνδεσης με τη φύση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτικά-δημόσια σχολεία, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις). 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.