To ΜΙΝΙΟΝ των αναμνήσεών μας
2015-04-01Το 1934 ανοίγει στην Ομόνοια, ένα πολύ μικρό περίπτερο που λέγεται ΜΙΝΙΟΝ. Μετά το 1950, το περίπτερο αυτό, μετατρέπεται σταδιακά σ’ ένα συγκρότημα πέντε δεκαόροφων κτηρίων, στο τετράγωνο Πατησίων και Σατωβριάνδου και γίνεται το πρώτο μεγάλο πολυκατάστημα της Αθήνας. Στην απόλυτη ακμή του, γύρω στο 1970, απασχολεί περίπου 1000 υπαλλήλους και διαθέτει 120.000 διαφορετικά προϊόντα, από ρούχα μέχρι αυτοκίνητα. Είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Έχει κυλιόμενες σκάλες, υπολογιστές, κλιματιστικό και κάνει διαφήμιση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Στους χώρους του λειτουργεί καφετέρια, εστιατόριο, κομμωτήριο, ταξιδιωτικό γραφείο και αίθουσα εκδηλώσεων.
Για τα παιδιά είναι ένας κόσμος μαγικός, με αμέτρητα παιχνίδια. Ο έκτος όροφος ανοίγει μόνο τα Χριστούγεννα. Εκεί ο Άγιος Βασίλης φωτογραφίζεται με τους μικρούς του φίλους και ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γεωργακάς, τους μοιράζει σοκολάτες .
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το ΜΙΝΙΟΝ καίγεται ολοσχερώς. Την ευθύνη για τον εμπρησμό αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση « Οκτώβρης 80΄». Το σοκ είναι πολύ μεγάλο για όλους. Ο Γεωργακάς λαμβάνει χιλιάδες γράμματα συμπαράστασης από τον απλό κόσμο. Μεταξύ αυτών και το γράμμα ενός αγοριού που λέει: «Μην στεναχωριέστε κύριε Ιωάννη. Θα σπάσω τον κουμπαρά μου, να σας δώσω τα χρήματά μου, να το ξαναφτιάξουμε το ΜΙΝΙΟΝ».
Η ζημιά ανέρχεται σε 2 δις δραχμές. Το πιο συμφέρον για τον ιδιοκτήτη του, είναι να δηλώσει χρεοκοπία, αλλά εκείνος αποφασίζει να το ξαναφτιάξει. Οι υπάλληλοι δουλεύουν εθελοντικά και λίγες μέρες μετά το χτύπημα, το κατάστημα ξανανοίγει. Εξωτερικά φτιάχνεται ακριβώς έτσι όπως ήταν πριν την καταστροφή, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Μπαίνει στο νόμο με τις προβληματικές επιχειρήσεις και το 1983 κρατικοποιείται. Το 1991 περνά και πάλι στα χέρια του Γεωργακά, οποίος παραιτείται από την ιδιοκτησία του ένα χρόνο μετά. Το 1998 κλείνει οριστικά λόγω πτώχευσης.
Σήμερα παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο. Κατά καιρούς ακούγεται ότι θα επαναλειτουργήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία τέτοια ενέργεια.
Η Αθήνα έχει πλέον γεμίσει με πολυκαταστήματα πολύ πιο εξελιγμένα, αλλά το ΜΙΝΙΟΝ θα είναι πάντα συνδεδεμένο με την παιδική μας ηλικία και θα μας προκαλεί νοσταλγικά χαμόγελα.