I love Alaska
2015-09-07Διαβάζω μία πληροφορία που μου είναι άγνωστη. Ανοίγω τον υπολογιστή, γκουγκλάρω. Ακούω μία πληροφορία, άγνωστη, γκουγκλάρω. Με απασχολεί κάτι, ξαναγκουγκλάρω. Όλα βέβαια, είναι μεμονωμένες αναζητήσεις, δεν έχουν καμία σύνδεση. Η΄μήπως έχουν; Όλα αποθηκεύονται. Και τα πιο άχρηστα. Πότε μαγείρεψα κοτόπουλο μιλανέζ και πότε χρειάστηκα οφθαλμίατρο. Οι μηχανές αναζήτησης τελικά με γνωρίζουν καλύτερα και από τους πιο κοντινούς μου φίλους και γνωστούς. Υποτίθεται ξέρω ότι καταγράφονται προσωπικά στοιχεία και ευαίσθητα δεδομένα. Ξέρω όμως τις διαστάσεις; Μάλλον δεν "ανησυχώ" αρκετά. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάποιο λάθος. Αλλά τέτοια λάθη δεν γίνονται.
Το λάθος
Το 2006, το American Online, ιστότοπος με εκατομμύριους χρήστες, διέρευσε καταλάθος τις αναζητήσεις 650.000 χρηστών τους τελευταίους τρεις μήνες. Μέχρι ο AOL να συνειδητοποιήσει το λάθος, πέρασαν τρεις ημέρες. Αρκετές για να αντιγραφούν τα δεδομένα, εκατοντάδες φορές και να κυκλοφορήσουν ευρέως.
Ο χρήστης #711391
Από τους 650.000 χρήστες, ο #711391 κίνησε το ενδιαφέρον ενός σχεδιαστή, του Sander Plug και ενός σκηνοθέτη, του Lernert Engelberts. Μετά από τη μελέτη των αναζητήσεων του συγκεκριμένου χρήστη, δημιούργησαν 13 τετράλεπτα επεισόδια, όπου εκτυλίσσεται η σπαρακτική, όπως χαρακτηρίζεται, ιστορία του #711391.
Συγκεκριμένα πρόκειται για μία, μάλλον, μεσήλικη γυναίκα, παντρεμένη, που πιθανότατα αναζητά τη σεξουαλικότητά της, ο άντρας της ροχαλίζει και ονειρεύεται να δραπετεύσει στην Αλάσκα.
Η Αλάσκα
Εκτός από εμμονή της γυναίκας, η Αλάσκα είναι και το μόνο σκηνικό μέσα στο οποίο εξελίσσεται το ντοκιμαντέρ. Σταθερά πλάνα σε διάφορα μέρη της, δρόμοι, βουνά, ουρανός και μία φωνή που λειτουργεί σαν την εσωτερική φωνή της γυναίκας, είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές.
Τα επεισόδια
Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε όλα εδώ.
Το ενδιαφέρον στην ιστορία
Μήπως είμαι ό,τι ψάχνω;