Magic through the screen vol.6: η γέννηση του κινουμένου σχεδίου
2016-07-27Από την εποχή των σπηλαίων ως τα πρώτα εικονογραφημένα παραμύθια ο κόσμος έδειχνε να «αγωνιά» στην προσπάθεια να εκφραστεί και να αφηγηθεί μέσα από την εικόνα.
Η «αγωνία» αυτή αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη κάθε δημιουργικού μυαλού και ώθησε στην εξέλιξη από τη στατική στην κινούμενη εικόνα.
Ο Walt Disney (Walter Elias "Walt" Disney, 1901-1966) ήταν αυτός που τελικά τα ζωντάνεψε. Τα παιδικά κόμικς «βασάνιζαν» για πολλά χρόνια τον δημιουργό του κινούμενου σχεδίου, μέχρι που έπεισε με το εγχείρημά του το Hollywood και τους ανθρώπους της 7ης τέχνης να επενδύσουν στο παραμυθένιο παιδικό του κόσμο. Η τεχνική που χρησιμοποίησε στην εφεύρεση του κινούμενου σχεδίου ήταν η επανάληψη, σε συγκεκριμένη ταχύτητα, των διάφορων σταδίων μιας κίνησης για ένα είδωλο (το πείραμα με τα φύλλα κάποιου τετραδίου με συγκεκριμένες σταθερές ταχύτητες σε ένα είδωλο και η γέννηση της κίνησής του).
Έτσι, όταν βγήκε η πρώτη ταινία του Walt Disney “Oswald the Lucky Rabbit” (1927) άνοιξε η πόρτα για την εξέλιξη των κόμικς πάνω στην οθόνη. Μπορεί να μην είχαν ηθοποιούς, αλλά κάθε ταινία κόστιζε όσο μια κανονική ταινία με πραγματικούς ηθοποιούς - φανταστείτε έναν τεράστιο χώρο με σκιτσογράφους και ατελείωτους πάγκους σχεδίων με εκατομμύρια μολύβια και χαρτιά!
Το εγχείρημα της ταινίας “Oswald the Lucky Rabbit” είναι ακόμα σε εξέλιξη, γιατί η ίδια η φαντασία είναι ατελείωτη (animation, η νέα εξελιξη του κινούμενου σχεδίου σε digital μορφές). Ούτε ο ίδιος ο Walt Disney δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό το απλό σχέδιο σε χαρτί θα συνόδευε τα παιδικά χρόνια όλων των παιδιών σε όλη την γη. Άλλωστε, το Box Office των σημερινών animation είναι το μόνο κερδοφόρο. Η εξέλιξη των κινούμενων σχεδίων ήταν κάτι που ήρθε για να μείνει - ακολούθησαν πολλές άλλες εταιρίες παραγωγής στον χώρο όπως οι Pixar, Marvel, LucasFilm, κ.ά.
Οι ταινίες του Walt Disney από την ημέρα που ξεκίνησε η παραγωγή μέχρι και τις μέρες μας, οι πρωταγωνιστές τους (Mickey Mouse, Minnie Mouse και πολλά άλλα) έγιναν σύμβολα για πολλά εμπορικά brand name παιχνιδιών και έφεραν στην εταιρία μυθικά ποσά κερδών.
Τα Oscar που κέρδισε ο Walt Disney ήταν για τις ταινίες cartoon:
Flowers and Trees (1932), Three Little Pigs (1934), The Tortoise and the Hare (1935), Three Orphan Kittens (1936), The Country Cousin (1937), The Old Mill (1938), Ferdinand the Bull (1939), Ugly Duckling (1940), Lend a Paw (1942), Der Fuehrer's Face (1943), Toot Whistle Plunk and Boom (1954), Winnie the Pooh and the Blustery Day (1969).
Γράφτηκε από τον Όμηρο, από το Breakfast At Neptune, Coni-OnAir