Charles Pépin | Ένας Γάλλος φιλόσοφος στις εκδόσεις Διόπτρα
2021-01-04Φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και τακτικός συνεργάτης για το Philosophie Magazine και το Transfuge, ο Charles Pépin γνωρίζει τεράστια επιτυχία στο γαλλικό κοινό και όχι μόνο. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα σε εξαιρετικές μεταφράσεις τα δοκίμια «Η ομορφιά της αποτυχίας» και «Η φιλοσοφία της αυτοπεποίθησης». Και τα δύο έργα διακρίνονται για τους πνευματικούς ορίζοντες που μας ανοίγουν και την αναγνωστική απόλαυση που μας προσφέρουν.
Charles Pépin «Η ομορφιά της αποτυχίας» εκδόσεις Διόπτρα.
Κι αν η αποτυχία αποτελούσε το πρώτο λιθαράκι για την επιτυχία ή το έναυσμα για το ρίσκο; Ο γάλλος διανοούμενος Charles Pépin υποστηρίζει ότι κάτι πιο χρήσιμο κρύβεται στην εμπειρία της αποτυχίας παρά στη μέθη της επιτυχίας. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα που εκλαμβάνουν την αποτυχία ως αδυναμία, Η ομορφιά της αποτυχίας μας καλεί να επανεξετάσουμε τη ρήση του Samuel Beckett Προσπάθησες . Απέτυχες. Έμαθες. Επανάλαβε!
Ανατρέχοντας στην πορεία μεγάλων προσωπικοτήτων, από τον Charles de Gaulle, τον Steve Jobs και τον Serge Gainsbourg μέχρι την J.K. Rowling, τον Roger Federer και την Barbara, διαπιστώνουμε ότι οι δυσκολίες που συνάντησαν στην πορεία τους έφεραν πιο κοντά στις πραγματικές τους επιθυμίες. Ο Thomas Edison απέτυχε χιλιάδες φορές πριν εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα μέχρι να καταλάβει ότι ένας επιστήμονας δεν μαθαίνει παρα μόνο κάνοντας λάθος κι ότι κάθε σφάλμα που διορθώνεται είναι ένα βήμα που οδηγεί πιο κοντά στην αλήθεια. Ο Charles Darwin εγκατέλειψε διαδοχικά τις σπουδές του στην ιατρική και τη θεολογία. Στη συνέχεια ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του με το Beagle, που θα αποδεικνυόταν αποφασιστικό για την ιδέα που έχουμε για την εξέλιξη μας ως είδους.
Βασιζόμενος στην εμπειρία του από το Lycée d’ Etat de la région d’ honneur στο Saint-Denis, ασκεί κριτική στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και το συγκρίνει με εκείνο των Ηνωμένων Πολιτείων. Οι Γάλλοι φοβούνται την αποτυχία, κάτι που αποδεικνύεται από την αντίδρασή τους σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το σφάλμα κρίνεται σαν μια τραγωδία, μια ντροπή. Και ενώ οι Γάλλοι μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο με πολλές γνώσεις-πολύ περισσότερες από τους Αμερικανούς μαθητές, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι σπουδαστές δέχονται καλύτερα την κριτική, ενθαρρύνονται να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να καταλάβουν ότι δεν είναι υποτιμητικό να κάνεις λάθος.
Ο Charles Pépin μας προτρέπει να ξεπεράσουμε δισταγμούς και φόβους και να υιoθετήσουμε τη φιλοσοφική στάση του Friedrich Nietzsche. Να προσπαθήσουμε , γιατί, ακόμα και αν αποτύχουμε, θα έχουμε καταφέρει να αποτύχουμε με έναν τρόπο που θα ταιριάζει μόνο σε εμάς. Η αποτυχία είναι πέρα από το καλό και το κακό. Κάνοντας λάθη, αποτυγχάνοντας, εκδηλώνουμε την ανθρώπινή μας αλήθεια και είμαστε ελεύθεροι να σφάλουμε, να διορθωθούμε, να εξελιχθούμε.
Η ομορφιά της αποτυχίας του Charles Pépin είναι μια εύστοχη, ευσύνοπτη και διασκεδαστική πραγματεία που μας πείθει ότι οι επιτυχίες είναι ευχάριστες, αλλά συχνά δεν είναι τόσο πλούσιες διδακτικά όσο οι αποτυχίες και ότι η αποτυχία μας κάνει πιο ταπεινούς, η ταπεινοφροσύνη μας καθιστά σοφούς και είναι αυτή η σοφία που μπορεί να μας σώσει.
Charles Pépin «Η φιλοσοφία της αυτοπεποίθησης» εκδόσεις Διόπτρα.
Δύο χρόνια μετά την Ομορφιά της αποτυχίας, ο Γάλλος φιλόσοφος Charles Pépin επιστρέφει με ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τη συγκρότηση της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Αυτή τη φορά πραγματεύεται τη σημασία της αυτοπεποίθησης και αναλύει διεξοδικά τις τρεις πηγές από όπου πηγάζει αυτή η αρετή : εμπιστοσύνη στον άλλο, εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας κι εμπιστοσύνη στη ζωή.
Πρώτη και αναγκαία συνθήκη για το χτίσιμο εμπιστοσύνης είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους. Ο άνθρωπος γεννιέται ημιτελής. Είναι απροστάτευτος και αδύναμος. Η φροντίδα, η προσοχή και η άνευ όρων αγάπη που θα πάρει, θα γίνουν το θεμέλιο για την αυτοπεποίθηση που θα αποκτήσει αργότερα. Το παιδί δεν ψάχνει τον ευατό του μόνο στα μάτια των γονιών του. Κάποιες φορές η αυτοπεποίθηση έρχεται από μερικές λέξεις από έναν δάσκαλο ή φίλο, ικανές να δώσουν αυτοπεποίθηση για μια ζωή.Το ντροπαλό παιδί χωρίς καθόλου αυτοπεποίθηση, καταρρακωμένο από τον χαμό της μητέρας του, έγινε η μεγαλύτερη ροκ σταρ γιατί ένας δάσκαλος χορού της είπε ότι είναι όμορφη και ταλαντούχα, ότι έχει χάρισμα. Η Madonna δεν ένιωσε ασφάλεια στην παιδική της ηλικία, όμως αργότερα η ζωή την αντάμειψε. Το μεγαλωμένο με αγάπη από τους γονείς του στη Γιαουντέ του Καμερούν θα ανταλλάξει μερικές μπαλιές με τον πρωταθλητή Arthur Ashe. Ο διάσημος τενίστας θα του χαρίσει τη ρακέτα του και θα του δώσει ραντεβού στο Wimbleton. Πίστεψε στο άστρο του και τον βοήθησε να γίνει ο τενίστας που θα κατακτήσει πολλά από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις, να γίνει ο Yannick Noah.
Η αυτοπεποίθηση αναπτύσσεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι εμπειρίες που αποκτούμε είναι πολύτιμες για την κατάκτησή της. Η πείρα της ζωής είναι ο θυσαυρός, είναι ο δρόμος που κάναμε και ο τρόπος με τον οποίο τον διανύσαμε. Γιατί στον δρόμο ανακαλύψαμε τα ταλέντα μας, τις επιθυμίες μας, τις φιλοδοξίες μας. Κερδίσαμε την αυτογνωσία. Η τέχνη της αυτοπεποίθησης λέει ξεκάθαρα ότι η αυτοπεποίθηση μας δίνει το θάρρος να αντιμετωπίσουμε το αβέβαιο και όχι να το αποφύγουμε, να πάρουμε δύναμη από την αμφιβολία για να τρέξουμε μπροστά.
Τα πιο έξυπνα βιβλία που θα διαβάσετε.
Μην τα προσπεράσετε.