Διαβάσαμε: «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου» της Χίλντας Παπαδημητρίου | Εκδόσεις Μεταίχμιο
2023-09-19Ο Χάρης Νικολόπουλος επιστρέψει με μια ακόμη ιστορία που προκαλεί εφίδρωση, αγωνία και έντονο ενδιαφέρον. Έχει πλέον εγκαταλείψει το επάγγελμα του αστυνομικού και έπειτά από ένα διετές διάλειμμα στην πατρίδα του τη Ναύπακτο, γυρίζει στην Αθήνα. Ωστόσο, η κατάσταση μοιάζει τελείως διαφορετική σε σχέση με αυτό που θυμάται. Η μητέρα του έχει πια διαγνωστεί με αλτσχάιμερ, ο σκύλος του σκοτώνεται και οι φίλοι του έχουν απομακρυνθεί. Όλα αυτά με φόντο την πόλη που θυμίζει θολό τοπίο, γεμάτο από αποξενωμένους ανθρώπους που ζουν σε φρενήρεις ρυθμούς.
Η μελαγχολία του Χάρη «βαράει κόκκινο» και οι αστικές συνθήκες είναι αποπνικτικές. Όμως κάτι αναθαρρεύει μέσα του όταν γνωρίζει την Ιωάννα, μια ψυχολόγο που του ασκεί μια παράξενη γοητεία. Παρ’ όλα αυτά, εκεί που φαίνεται πως η νέα αυτή γνωριμία δημιουργεί μια ρωγμή στο δυσοίωνο παρόν του, ξαφνικά η Ιωάννα δολοφονείται με αγριότητα, λίγο καιρό μετά από τη γνωριμία τους.
Η τέταρτη ιστορία του Χάρη Νικολόπουλου διαδραματίζεται στα ανοιξιάτικα σοκάκια της πρωτεύουσας, όπου ακολουθούν γλαφυρές αφηγήσεις σχετικά με τα όμορφα αλλά και τα άσχημα σημεία της Αθήνας. Η υποψία ότι η δολοφονία της ψυχολόγου σχετίζεται με το φαινόμενο του τράφικινγκ προσδίσει στο βιβλίο μία ξεκάθαρα κοινωνικοπολιτική / αξιακή χροιά.
Επίσης, δε θα μπορούσε να λείψει το φιλόμουσο στοχείο. Εξάλλου, η ίδια η Χίλντα Παπαδημητρίου αρθρογραφεί τακτικά στο διαδίκτυο σχετικά με τη μουσική ενώ παλιότερα υπήρξε ιδιοκτήτρια δισκοπωλείο. Το περιβάλλον του μυθιστορήματος αποτελείται, λοιπόν, από πολλά τραγούδια, βιβλία και ταινίες.
Από τη μία, ο ήρωας περνά τις μαύρες μέρες του περιδιαβαίνοντας τα στέκια της πόλης, ταβέρνες, καφέ και μπαρ και από την άλλη, εξερευνά τη δύσκολη αυτή υπόθεση κάνοντας μια κατάδυση στη σκοτεινή πλευρά της ζωής. Η γλώσσα, η κινηματογραφική υφή, οι αντιθέσεις, οι εικόνες, οι προβληματισμοί, δικαιολογούν το Ειδικό Κρατικό Βραβείο που έλαβε η συγγραφέας, ένα βραβείο που δόθηκε επάξια μιας που όπως είπε η ίδια επιτροπή, «το μυθιστόρημα προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα».