Διαβάσαμε :: «Γυναίκες στη μάχη: 15 χρόνια για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη»
2020-03-08Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γυναίκες της εργατικής τάξης ξεκίνησαν να κινητοποιούνται. Μέχρι τότε στο γυναικείο κίνημα κυριαρχούσαν γυναίκες της μεσαίας τάξης. Ανάμεσα στις 130 γυναίκες που συμμετείχαν ήταν και η καταξιωμένη γερμανίδα φεμινίστρια Κλάρα Ζέτκιν, η οποία διατύπωσε την αναγκαιότητα καθιέρωσης παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα της 8ης Μαρτίου.
Εμείς εδώ στο deΒόp για να τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας διαβάσαμε την εικονογραφημένη ιστορία «Γυναίκες στη μάχη: 15 χρόνια για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη» σε κείμενο της Marta Breen και εικονογράφηση της Jenny Jordahl. Οι δύο δημιουργοί, Νορβηγίδες αμφότερες, εξιστορούν την ιστορία του γυναικείου κινήματος. Στις σελίδες της συναντάμε γυναίκες που έδωσαν δραματικούς αγώνες για να κατακτήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην οικονομική αυτοδιάθεση. Γυναίκες που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Γυναίκες που διεκδίκησαν το δικαίωμα στη σωματική αυτοδιάθεση.
Από τις φεμινιστικές ομάδες που πήγαν κόντρα στις ιδέες του Jean – Jacques Rousseau και τη δημιουργία μιας καινούργιας ένωσης, τα μέλη της οποίας ήταν γνωστά ως «σουφραζέτες» μέχρι τη νοσοκόμα Μάργκαρετ Σάνγκερ, που άνοιξε την πρώτη γυναικεία κλινική στην Αμερική και τη Μαλαλά Γιουσαφζαϊ, τη νεότερη νομπελίστρια στην ιστορία, που έβγαλε λόγο στον ΟΗΕ με θέμα το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση, το graphic novel για εφήβους και ενήλικους διηγείται απίστευτες ιστορίες διαφορετικών μεταξύ τους γυναικών και μιλάει με χιούμορ και ευαισθησία για τις μάχες που έδωσαν (και δίνουν) εδώ και χρόνια οι γυναίκες για να αλλάξουν αντιλήψεις και νόμοι. Για να κατακτήσουν τη θέση που τους ανήκει. Μάχες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σήμερα.