Διαβάσαμε: Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε: Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μετά το βραβείο Goncourt για το Γλυκό Τραγούδι το  2016, η Leila Slimani επιστρέφει με μία οικογενειακή saga, όπου αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού τη δεκαετία του '50 με φόντο τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις τα τελευταία δέκα χρόνια της γαλλικής κυριαρχίας στο Μαρόκο μέχρι την απελευθέρωση το 1956.

Στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου  η Ματίλντ και ο Αμίν θα συναντηθούν, θα ερωτευθούν και θα φύγουν να ζήσουν στο Μαρόκο. Εκεί, στο γαλλικό προτεκτοράτο, η νεαρή Γαλλίδα θα θελήσει να ζήσει μια περιπετειώδη ζωή, μια ζωή που οι φίλες της θα τη ζήλευαν για τον εξωτισμό της. Πολύ γρήγορα θα νιώσει ανυπεράσπιστη. Θα καταλάβει ότι είναι μια ξένη, μια παρίας, μια γυναίκα, μια σύζυγος, ένα πλάσμα στο έλεος των άλλων. Θα επιφορτιστεί με τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών. Θα καταλάβει ότι η ζωή της εφεξής θα είναι μόχθος και καταπίεση. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής. Τα παιδιά είναι οι ρίζες της σε αυτή τη χώρα και χωρίς να το θέλει είχε δεθεί πια με αυτή. Θα διαγράψει κάθε αμφιβολία, θα δεχθεί στωικά τη μοίρα της και θα γίνει δυνατή μέσα στην ανελευθερία της.

Στο λογοτεχνικό σύμπαν της Leila Slimani κανένας χαρακτήρας δεν είναι μονοδιάστατος. Η συγγραφέας τους αντιμετωπίζει όλους με επιείκεια και τρυφερότητα. Ο αυταρχικός και βίαιος Αμίν είναι την ίδια στιγμή θύτης και θύμα. Αμφιταλατεύεται ανάμεσα στην επιθυμία του για μια γυναίκα της δικής του κουλτούρας και το αίσθημα ανωτερότητας που του χαρίζει ο γάμος του με τη Ματίλντ. Μοιράζεται ανάμεσα στη λαχτάρα του για μια σύζυγο σιωπηλή και αφοσιωμένη σαν τη μητέρα του και την υπερηφάνεια ότι είχε ξεκολλήσει από τη μάζα.

Στο μακρινό Μεκνές οι ήρωες ενσαρκώνουν τις αντιλήψεις μιας ολόκληρης εποχής. Η διαφορετικότητα δεν είναι σε κανένα επίπεδο αποδεκτή. Τα όρια, τα σύνορα πρέπει να είναι ευδιάκριτα. Οι γυναίκες και οι άντρες, οι μουσουλμάνοι, οι εβραίοι και οι χριστιανοί δεν πρέπει να συναντιούνται για να μην διαταραχθεί η τάξη των πραγμάτων, για να βασιλεύει η ειρήνη.

Κοινός παρονομαστής  στη ζωή όλων ο πόλεμος. Νικητές και ηττημένοι είναι αιχμάλωτοι σε μια αποικιοκρατούμενη χώρα. Η Ματίλντ και ο Αμίν θα βρεθούν ακριβώς στο ίδιο σημείο. Τα δεινά του πολέμου θα καταστρέψουν τα υπάρχοντά  και την ίδια τους τη ζωή. Θα βυθιστούν στη φρίκη και οι ελπίδες τους θα λάβουν τέλος σε ένα αποκαλυπτικό τοπίο.

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας  «Ο πόλεμος, ο πόλεμος, ο πόλεμος» η Γαλλομαροκινή συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που υποχρεώθηκε να μάθει από την αρχή τους κανόνες για να επιβιώσει σε έναν αφιλόξενο για την γυναίκα τόπο και σε μια εχθρική για όλους εποχή. «Η χώρα των άλλων» είναι ένα κατηγορώ ενάντια στην πατριαρχία και την αποικιοκρατία και ένας ύμνος στην ανοχή και την αποδοχή.

Περιμένουμε με αγωνία τα δύο επόμενα μυθιστορήματα που θα ολοκληρώσουν την πολυαναμενόμενη τριλογία.

 

 

 

 

 

Leila Slimani «Η χώρα των άλλων»

Μετάφραση: Κλερ Νεβέ - Μανώλης Πιμπλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.