Διαβάσαμε: «Μαντάμ Μποβαρύ» του Γκυστάβ Φλωμπέρ | Εκδόσεις Ψυχογιός
2024-05-09Η Έμα Μποβαρύ θέλει να ανατρέψει τα πάντα στη ζωής της, μέσα και έξω. Έχοντας μεγαλώσει σε αντίξοες συνθήκες στη βόρεια Γαλλία, φαντασιώνεται την απεμπλοκή από την κοινωνική / οικογενειακή φυλακή που της έχει «επιβληθεί» από όταν γεννήθηκε. Δεν τη βαστάει ο τόπος. Οι συνθήκες της γαλλικής επαρχίας την ξεπερνούν και η απελευθέρωση από τα στεγανά μιας ζωής με «ταβάνι», είναι μονόδρομος. Μόνος της σύντροφος στη θλίψη είναι τα βιβλία. Η φαντασία της δεν έχει όρια και τη βοηθάει να επιζήσει. Μια μέρα, λοιπόν, παντρεύεται με έναν εξέχοντα γιατρό της περιοχής και πιστεύει ότι η πλήξη και η ανία αποτελούν πια παρελθόν. Ο υλικός πλούτος δεν μπορεί να της φέρει την ευτυχία που καρτερούσε. Τα χρήματα πέφτουν στο κενό όπως και η ψυχή της. Ακόμη μια φορά, η απόγνωση της χτυπάει την πόρτα και αποζητά ένα σκίρτημα για να πιστέψει ξανά στη δύναμη της ζωής.
Η ζωή όμως έχεις τους δικούς της άγραφους κανόνες και μέσω μιας μικρής αφορμής, η Έμα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσχωρήσει στην ανήλεη αποδοχή του πάθους της και σιγά σιγά οι γνωριμίες της με υψηλά κοινωνικά ιστάμενους, γίνονται το πεδίο όπου η ψυχή της θα απελευθερωθεί από τα δεσμά του γάμου. Καταφεύγει σε νέες σεξουαλικές εμπειρίες όπου η τέχνη συναντά την ηδονή και γίνονται ο καμβάς για να ζωγραφίσει τη ρουτίνα της εκ νέου. Όμως κανείς δεν μπορεί να συγχωρήσει εκείνη την εποχή μια ανεξέλεγκτη γυναίκα ενώ παράλληλα οι σπατάλες της την οδηγούν σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση. Η Έμα είναι ακόμη ένας κρίκος μιας αλυσίδας που φωνάζει, ερωτεύεται, ονειρεύεται, χαίρεται, χορεύει, συνθλίβεται, κλαίει, πέφτει, σηκώνεται, ελπίζει, ζει, πεθαίνει και στο τέλος είναι άγνωστο αν θα αναστηθεί ή όχι.
Ο Φλωμπέρ δεν κατέχει την περίοπτη θέση στα λογοτεχνικά δρώμενα τυχαία. Η γραφή του υπήρξε ιστορική μαρτυρία απέναντι στον συντηρητισμό και τον πουριτανισμό της εποχής που έζησε. Η «Μαντάμ Μποβαρύ», ένα πολυσελίδο αριστούργημα αποδεικνύει τη δεινότητα της σκέψης του και την κοφτερή και επαναστατική του ματιά απέναντι στους ανθρώπους, μια ματιά αποστασιοποιημένης ενσυναίσθησης, αφού γνώριζε ότι το βιβλίο του θα προκαλούσε αντιδράσεις. Ειδικά, η οπτική του προς τη γυναίκα είναι εξαιρετικά πρωτοποριακή έως και απόκοσμη για τη δεδομένη εποχή. Ενδεχομένως η πλήξη της Έμα να είναι και μια μεταφορά για την καταθλιπτική δύνη, στην οποία υπεισέρχεται ο άνθρωπος όταν το περιβάλλον γύρω του δεν ανταποκρίνεται στις ενδότερες επιθυμίες του.
Σε αυτήν την αναθεωρημένη και καταπληκτική έκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός, έχει δημιουργηθεί ένα αειθαλές κειμήλιο για μία από τις σπουδαιότερες μορφές των γραμμάτων. Στο τέλος, αποτελεί αναμφίβολα μια εγκυκλοπαιδική προσέγγιση στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, αφού συμπεριλαμβάνει το βιογραφικό του, ένα επίμετρο αλλά και τη δίκη από την οποία πέρασε για το ανατρεπτικό αυτό μυθιστόρημα.