Διαβάσαμε το «Αγάπη για το Λιγότερο Τέλειο» του Haenim Sunim | εκδ. Πεδίο

Διαβάσαμε το «Αγάπη για το Λιγότερο Τέλειο» του Haenim Sunim | εκδ. Πεδίο

Μία φορά πριν από αρκετό καιρό είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε μία συνεδρία rebirthing. Πρόκειται για μία μέθοδο η οποία συνδυάζει εφαρμογές ρέικι με άλλες εναλλακτικές θεραπείες και υπόσχεται να σε καθαρίσει από όλα τα «αρνητικά» συναισθήματα που σε μπλοκάρουν.
Κατά τη διάρκειά της, μεταξύ άλλων, η θεραπεύτρια επαναλάμβανε: «δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο, όλα είναι αρκετά».
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους λυγμούς και το ασυγκράτητο κλάμα μου (που ειλικρινά, καθόλου δεν είχα υπολογίσει πως θα βίωνα)...

Με τον ίδιο περίπου τρόπο, δεν υπολόγισα τα δάκρυα που έφεραν στα μάτια μου οι σελίδες του «Αγάπη για το Λιγότερο Τέλειο», όταν ο συγγραφέας του, Haenim Sunim, με έναν μαγικό τρόπο μου «απευθύνθηκε» δίνοντάς μου ευχές και λέγοντάς μου επί της ουσίας, πως είμαι αρκετή...

Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι λοιπόν, το να συμφιλιωθούμε με τον σίγουρα ατελή εαυτό μας; Πόση αποφόρτιση μπορεί κάτι τέτοιο να μας προσφέρει και πόση δύναμη μετά... τόση που να μας φέρει δάκρυα; Κι αν ναι... μήπως τότε κάτι τέτοιο έχει ουσία να το κάνουμε;

Αυτή είναι η παρουσίαση ενός βιβλίου που δεν εξιστορεί την ιστορία κάποιου άλλου, μιλάει για εσένα και κυρίως μιλά σε εσένα. Ο βουδιστής μοναχός και συγγραφέας του διεθνούς best seller «Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι», επιστρέφει μεταγγίζοντας την σοφία του σε ένα υπέροχα τρυφερό εγχειρίδιο για το πως να αποδεχθούμε τον εαυτό μας σε έναν κόσμο που πασχίζει για το λίγο παραπάνω - αυτό που ο καθένας μας ορίζει σαν περισσότερο τέλειο.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην εσωστρέφεια και την εργασιομανία, χωρίς να αφορίζει όμως τις προσπάθειές μας. Μιλά με καλοσύνη για τις αποτυχίες μας, για τα όσα μπορούμε να μάθουμε από αυτές. Αντιδρά στη μοιρολατρία και απαξιώνει τις έννοιες του ιδανικού σε κάθε μορφή και επίπεδο. Μας προτείνει τρόπους να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπάμε, να έχουμε κατανόηση με εμάς, αλλά και να αισθανόμαστε τους άλλους. Μας μιλά για τη δύναμη της αγκαλιάς σε σχέση με την αδυναμία του λόγου, για την τέχνη του «να ξεχνάμε», για το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, για τη σημασία της παύσης...
Κι όλα αυτά τα κάνει με έναν εξαιρετικά δομημένο και εύπεπτο τρόπο, χωρίς ίχνος έπαρσης, το αντίθετο μάλλον – ο συγγραφέας «εκθέτει» τον εαυτό του τακτικά, παραθέτοντας προσωπικά του βιώματα και εμπειρίες καθώς και τον απολογισμό του και τις απαντήσεις του σε όλα αυτά.

Το «Αγάπη για το Λιγότερο Τέλειο» είναι ένα βιβλίο που ενώ είναι γραμμένο σε πεζό λόγο, συχνά τα αποφθέγματά του θυμίζουν ποίηση και σε καλούν να επιστρέψεις σε αυτά.

Ο συγγραφέας του, αν και μοναχός, φαίνεται να είναι άνθρωπος «του κόσμου». Διόλου απομονωμένος από τα όσα συμβαίνουν γύρω του σήμερα, απολαμβάνει την επαφή του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλεί με τους επισκέπτες των ομιλιών του, μπαίνει στη θέση τους, ακούει τις ιστορίες τους, έχει φίλους τους οποίους χαίρεται να συναντά κι ίσως για όλους αυτούς τους λόγους καταφέρνει να συντάξει ένα καθόλα προσιτό βιβλίο για τον καθένα.
Ένα βιβλίο που δεν αναλώνεται σε βερμπαλισμούς και βαθιές φιλοσοφίες, παρά προτείνει απλούς τρόπους για μια στην ουσία της πιο χαρούμενη ζωή.

Πάρτε το στην αγκαλιά σας, λοιπόν, κι ανοίξτε το χωρίς πίεση. Απολαύστε τις θετικές και γεμάτες ηρεμία ζωγραφιές της βραβευμένης Lisk Feng που συμπληρώνουν τα λόγια του Sunim. Κρατήστε ένα μολύβι, για να υπογραμμίσετε αυτά που μιλάνε περισσότερο σε εσάς κι αφήστε τον γλυκύτατο και ταπεινό αυτόν Κορεάτη μοναχό να μιλήσει στις καρδιές σας και ανυψώσει την ψυχή σας!

 

 

 

 

 

 

 

Αγάπη για το λιγότερο τέλειο, Haenim Sunim

Εκδόσεις Πεδίο (2019)

Μετάφραση: Ηλίας Παπαζαχαρίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Haemin Sunim είναι από τους σημαντικότερους δασκάλους και συγγραφείς του Βουδισμού Ζεν στη Νότια Κορέα. Τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα και είναι δημοφιλή ως οδηγοί διαμεσολάβησης αλλά και αντιμετώπισης των προκλήσεων της καθημερινής ζωής. Ο Sunim γεννήθηκε στη Νότια Κορέα. Πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για σπουδές στον κινηματογράφο, αλλά τελικά ανακάλυψε την κλίση του στην πνευματική ζωή. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια του Μπέρκλεϊ, του Χάρβαρντ και του Πρίνστον, έλαβε μοναστική εκπαίδευση στην Κορέα και δίδαξε μαθήματα σχετικά με τον Βουδισμό στο Hampshire College της Μασαχουσέτης. Οι οπαδοί του στο Twitter (@haeminsunim) και στο Facebook ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Όταν δεν ταξιδεύει για να διδάξει, ζει στη Σεούλ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.