Διαβάσαμε το «Μια μέρα της ζωής του Άμπεντ Σαλάμα» του Νέιθαν Θρωλ | Εκδόσεις Δώμα
2024-11-19Ο Άμπεντ Σαλάμα είναι ένας Παλαιστίνιος άντρας που ζει στην Ιερουσαλήμ με την οικογένεια του. Έως ότου η ζωή ανατραπή. Ένα χειμωνιάτικο πρωινό ο γιος του μπαίνει στο σχολικό λεωφορείο για να πάει εκδρομή. Μόνο που η εκδρομή αυτή δε θα γίνει ποτέ διότι το σχολικό όπου επέβαιναν οι μικροί μαθητές θα συγκρουστεί μετωπικά με ένα φορτηγό ενώ βρέχει κατακλυσμιαία. Και το σχολικό θα τυλιχθεί ευθύς αμέσως στις φλόγες. Στο σημείο θα σπεύσουν Παλαιστίνιοι και θα καταφέρουν να σώσουν όσους από τους επιβαίνοντες μπορούν. Η ισραηλινή βοήθεια θα φτάσει πολύ αργότερα με τη μορφή στρατού. Ο απολογισμός; 6 μαθητές κι ένας δάσκαλος νεκροί.
Το βιβλίο του Νέιθαν Θρωλ είναι ένα μυθιστόρημα τεκμηρίωσης. Τόσο τα πρόσωπα που αναφέρονται ως κύριοι πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές και κομπάρσοι (με εξαίρεση ορισμένα) όσο και τα γεγονότα που αφηγείται είναι αληθινά. Όλα αυτά συνέβησαν κι ο Θρωλ αποφάσισε να τα αναδείξει με μια σπουδαία έρευνα. Πήρε συνεντεύξεις από τους εμπλεκόμενους σε εκείνη την τραγωδία. Όμως δεν έμεινε εκεί. Μέσα από την αφήγηση του κατάφερε να φωτίσει όλη την ιστορία του αιώνιου μίσους μεταξύ των δύο λαών, αλλά και την βαθιά επιθυμία των Παλαιστίνιων για ελευθερία. Μιλά για τους εποικισμούς του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη, τους ατελείωτους διωγμούς, την κατασκευή του Τείχους, τη Νάκμπα του 48, την πρώτη Ιντιφάντα του 1987, αλλά και τη Δεύτερη το 2000. Μα περισσότερο μιλά για την αδικία ενός λαού απέναντι σε έναν άλλο, για το μίσος και την εκδίκηση.
Όλα τα γεγονότα του βιβλίου συνέβησαν έως το 2012. Σήμερα εν έτει 2024 μαίνεται περισσότερο από έναν χρόνο πόλεμος μεταξύ των δύο λαών για πολλοστή φορά. Όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο Ισραήλ όταν μια ομάδα της Χαμάς επιτέθηκε στο πλήθος. Απολογισμός;43.508 νεκροί. Μπορεί και παραπάνω. Σήμερα περισσότερο από ποτέ το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί ως η αληθινή ιστορία ενός λαού που είναι ο απόκληρος. Ο συγγραφέας αν και Εβραίος τάσσεται με το δίκαιο. Συμπαρίσταται στο δράμα αυτού του λαού και καταλαβαίνει τον βαθύ του καημό για να στεριώσει. Γιατί χωρίς πατρίδα δεν υπάρχει μνήμη. Γιατί χωρίς ρίζες δεν υπάρχουν δέντρα.
«Η ζωή του Άμπεντ Σαλάμα» -Νέιθαν Θρωλ
Μετάφραση: Δήμητρα Κανελλοπούλου
Εκδόσεις Δώμα