Διαβάσαμε το «Ψηλά τις καρδιές» του Μαξίμ Λέο | Εκδόσεις Δώμα
2019-11-28Ο Μαξίμ Λέο, δημοσιογράφος στη Berliner Zeitung, ήταν είκοσι ετών όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου που είχε ανεγερθεί το 1961 και αποτελούσε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ένωση.
Είκοσι δύο χρόνια αργότερα αποφασίζει να καταγράψει το πεπρωμένο της οικογένειάς του. Αποτολμά να εξιστορήσει την πολιτική και ιδεολογική διαδρομή κάθε μέλους της. Εκείνη της μητέρας του, της Άννε, πιστού μέλους του Κόμματος, που συγκινείται κάθε φορά που μιλάει για το όνειρο που έσβησε. Του πατέρα του, του Βολφ, ατίθασου καλλιτέχνη που ένιωθε να πνίγεται στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά ασφυκτιά ακόμα περισσότερο στην καπιταλιστική Δύση. Του παππού του, του Γκέρχαρντ, τιμημένου ήρωα πολέμου στη γαλλική αντίσταση και κατόπιν υψηλόβαθμο στέλεχος του «νέου αντιφασιστικού κράτους», ο οποίος σήμερα έχει χάσει τη φωνή του. Και τέλος , του άλλου παππού, του Βέρνερ, έναν πρώην ναζιστή που ήξερε πάντα να προσαρμόζεται ανώδυνα.
Στο «Ψηλά τις καρδιές» το ατομικό συμπλέει με το συλλογικό. Ο αφηγητής περιγράφει τόπους, πάθη, περιπέτειες και ζωές ανθρώπων. Γίνεται μάρτυρας μιας διχασμένης κοινωνίας ανάμεσα σε πιστούς οπαδούς του καθεστώτος και αμφισβητίες της κομμουνιστικής «ουτοπίας».
Μέσα από τα μάτια του περνούν εξήντα χρόνια ιστορίας. Ο νεαρός πρωταγωνιστής προσπαθεί να καταλάβει τα γεγονότα και να εξηγήσει τις αιτίες που τα προκάλεσαν. Μέσα από μία διόλου μανιχαϊστική προσέγγιση διαφαίνονται οι μηχανισμοί της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και οι επιπτώσεις που είχαν στις ζωές των ανθρώπων.
Ο συγγραφέας ενορχηστρώνει με τέτοιο τρόπο την οικογενειακή saga, έτσι ώστε και οι τρεις γενιές της οικογένειας κρατούν ξεχωριστό ρόλο στην Ιστορία της Γερμανίας. Κι αν η Άννε και ο Βολφ καταδεικνύουν τις αντιφάσεις της σημερινής εικόνα της χώρας τους ή το αντινομικό ζευγάρι των παπούδων τη δύσκολη σχέση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η αντίδραση του εγγονού εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη δίψα για ελευθερία.
Το «Ψηλά τις καρδιές» του Μαξίμ Λέο αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία όχι μόνο για τη ζωή μιας οικογένειας στην Ανατολική Γερμανία αλλά επίσης, και κυρίως, για την Ιστορία ενός ολόκληρου έθνους. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκο Βραβείο Βιβλίου (2011) και έχει ήδη μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.
Μία εξαιρετική προσθήκη στη σειρά testimonia των εκδόσεων Δώμα.