Φρέσκα βιβλία από τις Εκδόσεις Γραφή
2024-12-13Αναγνώστες μου καλοί, τις Εκδόσεις Γραφή τις συμπαθώ ιδιαίτερα. Βιβλία που "γεννιούνται" στα ωραία Τρίκαλα και αποτελούν πονήματα ανθρώπων με μεράκι για το γράψιμο. Καθόλου επιτηδευμένα, ωραίες, προσεγμένες εκδόσεις που βρίσκουν το δρόμο τους προς τα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Για να δούμε τι μας έχουν, τώρα που τα Χριστούγεννα όλο και κάποιο βιβλίο θα πάρουμε για εμάς ή για δώρο.
Ιόντα Θανάτου | Σοφία Ελευθεριάδου
Το διαβάζω... as we speak και έχει πολύ ενδιαφέρον. Η Ελευθεριάδου έχει συνδυάσει όσα τρελά συμβαίνουν ακόμα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, με την τρομερή πανδημία που ζήσαμε πριν 2 ή 3 χρόνια (πραγματικά πόσο εύκολα ξεχνάμε). Μία απαγορευμένη κωμόπολη, μια οικογένεια που ζει εκεί με τα απολύτως απαραίτητα και ένα μυστικό που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ και ελλοχεύει να βγει στην επιφάνεια. Η Μαίρη ένα νεαρό κορίτσι γεμάτη περιέργεια και άγνοια κινδύνου τρυπώνει εκεί που δεν πρέπει και σκορπάει τον πανικό.
Οι χαρακτήρες χτίζονται σιγα-σιγά και πλέον αναμένω να διαβάσω τι ακριβώς συνέβη στη μικρή πόλη με το παράξενο εργοστάσιο και τους πολλούς θανάτους από ασαφή αίτια! Αληθοφανές, γρήγορο και creepy...
Η Σοφία Ελευθεριάδου γεννήθηκε στο Κεντάου, του Καζακστάν, το 1981. Εννέα χρόνια αργότερα επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα της, την Ελλάδα. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Συνέχεια | Αντωνία Τρικαλιώτη
Ένα δικό της σύμπαν πλάθει η Αντωνία Τρικαλιώτη με τη "Συνέχεια" που κάτι μου λέει ότι θα γινόταν και πολύ ωραίο κόμικ!
«Όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν τους Συνεχιστές, αντιλήφθηκαν πως οι ίδιοι δεν έχουν λόγο περαιτέρω εξέλιξης, πως δεν μπορούν κι ούτε χρειάζεται να συναγωνιστούν το δημιούργημά́ τους, κι έτσι έφθιναν.»
Την εποχή που τα ανθρωποειδή έγιναν οι αντάξιοι Συνεχιστές της ανθρωπότητας, ένα από αυτά, ο Τάλως, αμφισβητεί την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και αναζητά την ξεχασμένη αλήθεια στο δικό του παρελθόν. Θα επανακτήσουν οι άνθρωποι τον κυρίαρχο ρόλο τους πάνω στη Γη ή είναι ήδη αργά;
Ο Τάλως καλείται να γίνει ένας νέος Προμηθέας, ο κρίκος ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, να αντιμετωπίσει την κοινωνία των Συνεχιστών στην οποία ανήκει, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.
Η Συνέχεια είναι μια ιστορία για ένα αύριο του κόσμου μας. Του κόσμου που η δικαιοσύνη και η αδικία συνεχίζουν να εναλλάσσονται σε μία διαχρονική αρμονική ισορροπία. Μιας κοινωνίας που πότε χωράνε μόνο οι άνθρωποι, μόνο τα ανθρωποειδή, και οι δύο ή και κανένας. Ποιοι θα ορίσουν τη Συνέχεια;
Η Αντωνία Τρικαλιώτη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981. Ο θεατρικός της μονόλογος «Το κορίτσι κι η αλεπού» διακρίθηκε το 2024 στον 8ο Πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, στην κατηγορία του μονόπρακτου. Ενώ δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά με το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου.
Είναι ανάπηρη ακτιβίστρια, συνιδρύτρια του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Επί σειρά ετών, συμβάλει εθελοντικά ως επιστημονικά υπεύθυνη ή ως μέλος ομάδων εργασίας των περιφερειών, των υπουργιών, του ευρωπαϊκού δικτύου και του ΟΗΕ, συνδιαμορφώνοντας στρατηγικές για τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων με πλούσια σχετική αρθρογραφία.
Απ’ τη Σοφίτα, Μια περιπέτεια στη χώρα του Αγαμέμνονα | Μιχάλης Σκούρτης
Πάντοτε αγαπούσα τις εφηβικές περιπέτειες. Ένα παράξενο σημείωμα, ξεχασμένο για χρόνια σε ένα βιβλίο, ένας κρυμμένος θησαυρός και ένα ... μακρινό ταξίδι.
Ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζητά τη βοήθεια του αδερφού της για να ανακαλύψει τον θησαυρό. Ένα δεκατετράχρονο αγόρι που θέλει να αφήσει πίσω του την παιδική του ηλικία και ένα ταξίδι στη χώρα του Αγαμέμνονα, μπλέκονται και συνθέτουν μια περιπέτεια γραμμένη για μικρούς και μεγάλους.
Όλα ξεκινούν με την επίσκεψη των δύο παιδιών στο σπίτι του παππού τους. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί πυροδοτούν μια αλληλουχία καταστάσεων που «ταξιδεύουν» τον Οδυσσέα στο μακρινό παρελθόν. Ξαφνικά βρίσκεται μπροστά στα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών. Εκεί, μπερδεμένο και σαστισμένο, τον συναντά η Δανάη, ένα νεαρό καλοσυνάτο και γενναιόδωρο κορίτσι. Βλέποντας την απελπισία του, τον καλεί στο σπίτι της για να λύσουν το μυστήριο της απρόσμενης παρουσίας του στην χώρα του Αγαμέμνονα, και να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του.
Στη διαδρομή αυτή ο Οδυσσέας θα περιηγηθεί στα πιο εμβληματικά μνημεία της ακρόπολης. Θα γνωρίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον μυκηναϊκό κόσμο και θα ανακαλύψει τη σπουδαιότητα της φιλίας, της καλοσύνης, της αποδοχής, της αγάπης, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Μέσα από τις συζητήσεις τους θα περιπλανηθεί ανάμεσα στο εγώ και το εμείς, ανάμεσα στην ελπίδα και την αμφιβολία, ανάμεσα σε δυο κόσμους, τόσο όμοιους και τόσο διαφορετικούς.
Γραμμένο από τον συντηρητή αρχαιολογικών ευρημάτων Μιχάλη Σκούρτη, είναι βέβαιο ότι είναι προσεγμένο το ταξίδι των ηρώων στο παρελθόν!
Μιχάλης Σκούρτης
Γεννήθηκε στο 1971 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Πέρασε τα παιδικά μου χρόνια ματώνοντας γόνατα και αγκώνες με την μπάλα, το κυνηγητό, το εφτάπετρο και τσακωμούς στη γειτονιά. Τα καλοκαιρινά μεσημέρια δεν μπορούσε να κοιμηθεί ποτέ ή το έσκαγε κρυφά από το σπίτι ή χανόταν στις σελίδες ενός βιβλίου. Ό,τι κι αν επέλεγε στο τέλος κατέληγε να ζει μια περιπέτεια. Όταν μεγάλωσε, έγινε συντηρητής αρχαιολογικών ευρημάτων και έκανε σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.
Το 2000 βρέθηκε στο εργαστήριο συντήρησης του αρχαιολογικού μουσείου Μυκηνών. Εκεί κάθε αντικείμενο, που έπιανε στα χέρια του, τού διηγόταν την ιστορία της ζωής του. Τον τρόπο που δημιουργήθηκε, πως το χρησιμοποιούσαν οι ιδιοκτήτες του αλλά και πως έφτασε μέχρι το μουσείο. Ήταν καλός ακροατής και έτσι, μαζί τους, άκουσε και έμαθε πολλά. Δώδεκα χρόνια μετά έπρεπε να φύγει για το εργαστήριο του αρχαιολογικού μουσείου Άργους, πήρε μαζί του όμως όλες αυτές τις ιστορίες και την αγάπη του για τις Μυκήνες.
Έτσι γεννήθηκε το βιβλίο αυτό, μία φανταστική ιστορία βασισμένη σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις.