Λέοναρντ Κοέν: Όταν η ποίηση γίνεται μουσική | Διαβάσαμε το «Ο Λέοναρντ Κοέν με δικά του λόγια» από τις εκδ. Μελάνι
2022-11-18Έξι χρόνια δίχως τον Λέοναρντ Κοέν. Για να τιμήσουμε τον σπουδαίο τροβαδούρο σας παρουσιάζουμε μία εξαιρετική έκδοση για το έργο και την προσωπικότητά του «με δικά του λόγια».
Ο Λέοναρντ Κοέν ήταν ένας ωραίος απόκληρος που έζησε τη ζωή του κατά κύριο λόγο αυτοσχεδιάζοντας. Από εβραίος έγινε μοναχός ζεν, από Καναδός σχεδόν μόνιμος κάτοικος Ύδρας και έγραψε μελαγχολικά και ζοφερά τραγούδια κάτω από τα οποία υπήρχε πάντα μια ακτίνα φωτός.
Ανάμεσα στην οικογενειακή βιοτεχνία ενδυμάτων και τη μουσική, επέλεξε το δεύτερο. Οι πρώτες του καλλιτεχνικές ανησυχίες εκφράστηκαν μέσω της ποίησης. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του ΜακΓκιλ, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, Let Us Compare Mythologies, στην οποία συνδύαζε την εβραϊκή κληρονομιά του με τους κλασικούς και χριστιανικούς μύθους, σε μια σειρά από λυρικά ποιήματα που αντιπαρέθεταν τη θρησκεία με τον αισθησιασμό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του εξήντα, έγινε γνωστός ως τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η συνάντησή του με έναν ισπανό μουσικό τον έκανε να αφήσει την ακουστική κιθάρα και να στραφεί προς την κλασική. Συνέθεσε τραγούδια για τον έρωτα (A Thousand Kisses Deep), την πίστη(Who by fire), την πολιτική (The Futute), τη μοναξιά (Bird on the wire) και συνειδητοποίησε ότι ο πόνος του είναι ίδιος με όλων των άλλων, ότι η ήττα και η αποτυχία, η απογοήτευση και η σύγχυση αποτελούν κοινή μοίρα.
Ο δημιουργός του «So long, Marianne» και του «Suzanne» ύμνησε τη γυναίκα και έζησε τον έρωτα ως καλλιτεχνική πράξη. Στην Ύδρα γνώρισε τη Marianna Ihlen και η επτάχρονη σχέση τους τους ταξίδεψε στο Όσλο, στο Μόντρεαλ, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και ξανά πίσω στην Ύδρα. Σε ένα ασανσέρ πάλι γοητεύεται από τη Suzanne Elrod. Την πείθει να εγκαταλείψει τον άντρα της και μαζί αποκτούν δύο παιδιά. Τον Άνταμ και τη Λόρκα (φόρος τιμής στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα). Η ερωτική του ζωή υπήρξε γεμάτη αντιφάσεις. Το φως και το σκοτάδι συνυπήρχαν. Η αγάπη ήταν ένα συναίσθημα για το οποίο δεν υπήρχε γιατρειά και εκείνος θα την αναζητούσε στη δημιουργία.
Βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Λέοναρντ Κοέν διατύπωσε την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος των σημερινών προβλημάτων είναι απότοκο της πτώσης του Βερολίνου και αναστοχάστηκε πάνω στην κατάσταση της δημοκρατίας, την οποία βλέπουμε να υπονομεύεται συνεχώς. Μέσα από τραγούδια, όπως το «First we take Manhattan» και «Democracy is coming to the USA» μας κάλεσε να αναλογιστούμε πού βρισκόμασταν, πού είμαστε και πού πηγαίνουμε.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον Λέοναρντ Κοέν, τον ποιητή, μουσικό, εραστή, πατέρα, ταξιδιώτη, προφήτη για τον οποίο ο Ζωρζ Ποπιντού δήλωνε ότι αν είναι να υπάρχει ένας δίσκος σε κάθε παριζιάνικο σπίτι, θα πρέπει να είναι ο δίσκος του Κοέν.
Leonard Cohen
Ο Λέοναρντ Κοέν με δικά του λόγια
Μτφρ Έυη Μαραγκού
Εκδόσεις Μελάνι