Τρεις προτάσεις made in France από τις εκδόσεις Εύμαρος!
2021-12-04Denis Diderot, Olympes de Gouges (για πρώτη φορά στα ελληνικά) και Albert Cohen έρχονται να προστεθούν στην εξαιρετική σειρά των εκδόσεων Εύμαρος «Μικρή Βιβλιοθήκη της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας». Διαφωτισμός, φεμινισμός ή αντισημιτισμός; Η επιλογή είναι δική σας.
Denis Diderot «Η ιστορία της κυρίας ντε Λα Πομερέ» Μετάτφραση: Ισμήνη Δούκα
Η ιστορία της κυρίας ντε Λα Πομερέ, το πιο διάσημο επεισόδιο του μυθιστορήματος Ζακ ο μοιρολάτρης και ο κύριός του, είναι το αφήγημα της εκδίκησης μιας απατημένης γυναίκας που θα αναζητήσει να πάρει εκδίκηση από τον άπιστο εραστή της, ρίχνοντάς του δόλωμα μια νεαρή πόρνη. Ο λιμπερτίνος θα πιαστεί στα δίχτυα της, θα την ερωτευτεί και μία περιπέτεια στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει.
Ο Ντενί Ντιντερό εξυφαίνει μία ιστορία έρωτα και χειραγώγησης, όπου αναστοχάζεται πάνω στην άστατη φύση της ανθρώπινης καρδιάς, την επιπολαιότητα των όρκων, τους δεσμούς του γάμου και την εύθραυστη φύση των ερωτικών σχέσεων. Μέσα από την απεικόνιση του ερωτικού συναισθήματος μιας ανεξάρτητης γυναίκας που ζήτησε την απόλυτη αφοσίωση, ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και προάγει τη σημασία του ορθού λόγου στη ζωή μας.
Η ιστορία της κυρίας ντε Λα Πομερέ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο. Το 1945 ο Ρομπέρ Μπρεσόν γύρισε τις Κυρίες του δάσους της Βουλώνης και, στις μέρες μας, το 2018, ο Εμμανουέλ Μουρέ τη Mademoiselle de Joncquieres.
Olympe de Gouges «Ο φιλόσοφος παίρνει το μάθημά του» Μετάφραση: Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης.
Πολύ πριν τη Germaine Tillon, τη Simone de Beauvoir και τη Simone Veil, υπήρχε η γαλλίδα θεατρική συγγραφέας, πολιτική στοχάστρια και φεμινίστρια Ολέμπ ντε Γκουζ. Καρπός παράνομου έρωτα, χήρα σε νεαρή ηλικία, μητέρα ενός αγοριού, θα είναι η τρίτη πολιτική κρατούμενη που καρατομείται εξαιτίας των πολιτικών της πεποιθήσεων.
Στην κωμωδία πλοκής Ο φιλόσοφος παίρνει το μάθημά του επινοεί μια ιστορία έρωτα και εξαπάτησης όπου στηλιτεύει τη στάση των φιλοσόφων απέναντι στη ζωή, εξυμνεί την ελευθερία στον έρωτα και απορρίπτει τις κοινωνικές συμβάσεις.
Πιστή στις ιδέες της περί ισότητας και δουλείας, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, αν και γεννιούνται όλοι ίσοι, έχουν πλαστεί για να ζουν με διαφορετικό τρόπο.Δεν διαχωρίζει τα δύο φύλα, αλλά πιστεύει ότι η γυναίκα είναι η σύντροφος του άνδρα και ο άνδρας δεν πρέπει να είναι ο τύραννός της.
Σε εξαιρετική γλώσσα και ευφάνταστη πλοκή, Ο φιλόσοφος παίρνει το μάθημά του αποτελεί ένα σπάνιο μανιφέστο που αντανακλά τις απόψεις της Ολέμπ ντε Γκουζ για τα δικαιώματα των γυναικών σε κοινωνικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο.
Albert Cohen «Ω, εσείς, αδέλφια μου άνθρωποι» Μετάφραση: Ευαγγελία Φρυδά.
Στο αυτοβιογραφικό, αιχμηρό και ευαίσθητο κείμενο Ω εσείς, αδέλφια μου άνθρωποι, ο εβραίος γαλλόφωνος συγγραφέας Albert Cohen επιστρέφει στη βασική πληγή που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του. Παιδί ακόμη θα συναντήσει στους δρόμους της Μασσαλίας έναν πραματευτή που θα τον προσβάλει αποκαλώντας τον «βρωμοεβραίε». Ο δεκάχρονος Αλμπέρ θα αισθανθεί ένοχος και μόνο για το γεγονός της ύπαρξής του. Η τρομαχτική κατηγορία και η άγνωστη ενοχή θα τον ακολουθούν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μια Γαλλία λαβωμένη από την υπόθεση Ντρεϋφους όπου ο Εβραίος ήταν αναμφίβολα προδότης, σε μια Ευρώπη σημαδεμένη από τα κρεματόρια των ναζιστών όπου οι Εβραίοι έπρεπε να αφανιστούν. Ο αντισημιτισμός αποκτά άλλο νόημα. Μέσα από αυτές τις απέλπιδες σελίδες, ο Albert Cohen ξορκίζει το μίσος και υπερασπίζεται μια καλοσύνη δικαιοσύνης.Μια ταπεινή καλοσύνη,αληθινή και σοβαρή που υποστηρίζει ότι είναι πιο σπουδαίο να μη μισείς από οίκτο παρά να αγαπάς τον πλησίον σου.
Το Ω, εσείς, αδέλφια μου άνθρωποι είναι ένα αναγκαίο και αφυπνιστικό ανάγνωσμα για την κοινωνία του σήμερα που οι θεωρίες συνομωσίας και ο γενικευμένος φόβος ορίζουν τη ζωή μας.
Οι εκδόσεις Εύμαρος στηρίζουν τη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις. Από την πώληση κάθε αντιτύπου των εκδόσεων διατίθενται δέκα λεπτά στον Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνευμόνων «Η Σκυτάλη».