Μπισκότα σκακιέρα με γιαπωνέζικο τσάι matcha

Μπισκότα σκακιέρα με γιαπωνέζικο τσάι matcha

Το matcha (μάτσα) είναι ένα γιαπωνέζικο πράσινο τσάι σε μορφή σκόνης (στα Ιαπωνικά σημαίνει “τριμμένο τσάι”). Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τελετή του τσαγιού, αλλά πίνεται γενικότερα ως ρόφημα, είτε ζεστό είτε κρύο. Χρησιμοποιείται, όμως, ευρέως και στη ζαχαροπλαστική, τόσο λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και λόγω του ελκυστικού πράσινου χρώματός του!

Θεωρείται δε και υπερτροφή, αφού περιέχει του κόσμου τα αντιοξειδωτικά και λέγεται πως μπουστάρει τον μεταβολισμό και βοηθάει στην καύση θερμίδων. Όπως όλα τα πράσινα τσάι, έχει και καταπραϋντική δράση, ενώ περιέχει και κάμποση βιταμίνη C και μαγνήσιο και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

 

Σήμερα, λοιπόν, φτιάξαμε μια συνταγή για μπισκότα με τσάι matcha, βουτυρένια και ίσα-ίσα ένα “τσικ” γλυκά, ό,τι πρέπει δηλαδή για να συνοδεύσετε μια ζεστή κούπα τσάι (matcha ή μη).

Και πριν με πάρετε με τις πέτρες, ναι, μπορείτε εύκολα να το προμηθευτείτε. Υπάρχει σε αρκετά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή/και τσάι, αλλά και online. Η τιμή του μπορεί να σας φανεί τσιμπημένη, αλλά με μια μικρή συσκευασία θα φτιάξετε πολλες συνταγές, αφού η γεύση του είναι αρκετά έντονη.

 

Υλικά:

140 γραμμάρια βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 κρόκκοι/1 ασπράδι
250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
1 πρέζα αλάτι
2 κτγ τσάι matcha

Μέθοδος:

Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτω τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι.
Βγάζω το μείγμα από το μίξερ και το ζυμώνω λίγο με τα χέρια.
Ζυγίζω το μείγμα και το χωρίζω σε δύο μπάλες.
Προσθέτω το τσάι στη μία και ζυμώνω ώσπου το χρώμα να γίνει ομοιόμορφα πράσινο.
Χωρίζω την κάθε μπάλα σε δύο μικρότερες (πάλι με τη ζυγαριά).
Με την κάθε μπάλα πλάθω δύο “λουκάνικα”, ίσου μήκους και πάχους.
Πατηκώνω τα λουκάνικα με το χέρι μου, έτσι ώστε να “τετραγωνιστεί” το σχήμα τους.
Βάζω ένα λευκό λουκάνικο και ένα πράσινο λουκάνικο δίπλα-δίπλα. Ανάμεσα, αλείφω με ασπράδι, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Αλείφω και την επάνω μεριά με ασπράδι.
Έπειτα, τοποθετώ το δεύτερο πράσινο λουκάνικο επάνω στο άσπρο και το δεύτερο άσπρο επάνω στο πράσινο.

Σας μπέρδεψα; Έλα, απλό είναι: σαν σκακιέρα!

Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες. Όταν σκληρύνει τόσο ώστε να μπορεί να κοπεί, την τοποθετώ πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και την κόβω με το μαχαίρι σε λεπτά φετάκια.
Απλώνω τα φετάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω στους 170 βαθμούς, για 10-15 λεπτά, ώσπου να ξεκολλάνε από το χαρτί και να ροδίσουν ελάχιστα.

Μέχρι να κρυώσουν, ετοιμάζω και ένα φλυτζάνι τσάι, στρογγυλοκάθομαι με το λάπτοπ στα πόδια και διαβάζω deBόp.

 

 

Μadame Gâteaux - Αναγνωστή Κ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.