Low & Slow - Part ΙΙ: Η δέσμευση

Low & Slow - Part ΙΙ: Η δέσμευση

Για να ξεκινήσουμε όμορφα, δεν λέγεται Low & Slow Part 2 τυχαία, έχει προηγηθεί και το Part 1, οπότε παρακαλώ, πάρτε τα με τη σειρά.

Η δέσμευση, γιατί ήρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα με ακολουθήσετε στα άδυτα του γνήσιου Low & Slow Barbecue, σε εκείνα τα spare ribs που κυριολεκτικά πέφτουν από το κόκκαλο και στο brisket, που με ένα μεγάλο smoke ring, κάνει το φιλέτο να φαίνεται υποδεέστερη κοπή.

Ήρθε η ώρα να αποκτήσετε, κατασκευάσετε, κλέψετε το δικό σας barbecue smoker, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Και εγώ είμαι εδώ να σας βοηθήσω, να βάλουμε κάτω τα τρία επικρατέστερα είδη και να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Οι βασικές αρχές είναι οι εξής. Πρέπει να έχουμε έναν κλειστό θάλαμο όπου να πραγματοποιείται το ψήσιμο - κάπνισμα, και εκεί να μπορεί να μεταφέρεται έμμεσα η θερμότητα, από την καύση του κάρβουνου και του ξύλου. Να υπάρχει χώρος για να μεσολαβεί  ένα σκεύος με νερό, για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία και να εξασφαλίζεται η ροή του αέρα, με σημεία για είσοδο και έξοδο με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 

Πρώτη επιλογή, ίσως η πιο λογική λόγω κόστους και πολυχρηστικότητας, είναι το γνωστό σε όλους μας αβγό (kettle grill). Απαραίτητη προυπόθεση, η σχάρα του να διπλώνει στα δύο, για να μπορούμε να το ανεφοδιάζουμε με κάρβουνα εύκολα. Είναι το πιο χαμηλό σε κόστος και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι, ότι αν κάποια στιγμή αποφασίσετε να εγκαταλείψετε το άθλημα του barbecue, (δεν πιστεύω να είσαστε από αυτούς) χρησιμοποιείται ιδανικά και για οικιακό grill. Στα μειονεκτήματα, η μικρή ποσότητα υλικού που χωράει, καθώς μένει λιγότερη από τη μισή επιφάνεια της σχάρας διαθέσιμη για low & slow, αφού εφαρμόσουμε την τεχνική μας.

 

Δεύτερη επιλογή το ‘βαρέλι’. Συγκεκριμένη εταιρεία έχει πατεντάρει και αναπτύξει τέλεια το συγκεκριμένο είδος (λεπτομέρειες στο inbox) και οι μεγαλύτεροι pitmasters πίνουν νερό στο όνομά του. Κάνει αποκλειστικά και μόνο για low & slow και σας δίνει μακράν τη μεγαλύτερη ευελιξία για ρυθμίσεις και έλεγχο. Αν θέλετε να δεσμευτείτε πραγματικά, προμηθευτείτε ένα από αυτά τα μωρά και με τη βοήθειά μου θα μπορείτε να πάρετε μέρος σε διαγωνισμό. Στα μείον, είναι λίγο ακριβό και έχει λίγη ταλαιπωρία στον ανεφοδιασμό της φωτιάς, αλλά τουλάχιστον υπάρχει διαθέσιμο στην ελληνική αγορά.

 

Τρίτη και τελευταία επιλογή, το offset smoker. Ο δρόμος που επέλεξα να πάρω κι εγώ, γιατί το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι, ότι ανάλογα φυσικά με το μέγεθός του, μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες και ως γνωστόν, εγώ δεν μαγειρεύω ποτέ για λίγο κόσμο. Δεν υπάρχει στην αγορά, πρέπει να το κατασκευάσετε custom και φυσικά θα είναι από αρκετά, έως πολύ ακριβό. Χωρίζετε στον θάλαμο ψησίματος και τον θάλαμο καύσης και είναι μακράν το πιο εύκολο στον ανεφοδιασμό φωτιάς. Εκτός από το κόστος κατασκευής του, στα μείον του ότι δεν συμφέρει να το χρησιμοποιείτε για μικρές ποσότητες, γιατί χρειάζεται πολύ περισσότερη φωτιά για να δουλέψει.

Ελπίζω οι φωτογραφίες να βοήθησαν, αλλά πριν πάρετε την απόφαση είμαι απόλυτα διαθέσιμος να με συμβουλευθείτε

Πάρτε την απόφαση και δεσμευτείτε λοιπόν και πιστέψτε με, τα καλύτερα τώρα έρχονται.

It’s time for Low & Slow baby!!! 

Βασίλης Σπόρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.