Μακαρόν με γεύση τσιχλόφουσκα

Μακαρόν με γεύση τσιχλόφουσκα

Τα μακαρόν μπορεί να είναι ιδιότροπα και κάπως μπελαλίδικα, αλλά η χαρά που θα νιώσετε όταν τα πετύχετε, δεν συγκρίνεται με καμία άλλη κατάκτηση στην κουζίνα ενός επίδοξου ζαχαροπλάστη!

Σήμερα, τα φτιάξαμε με γεύση τσιχλόφουσκα, που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους: οι μικρότεροι θα δελεαστούν να δοκιμάσουν ένα γλύκισμα που διαφορετικά ίσως να μην το επιχειρούσαν και οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια: όλοι έχουμε κάνει κρυφά φούσκες στο πίσω θρανίο όταν δεν κοιτούσε η δασκάλα - και αν μου πείτε ότι δεν σας είχαν μαλώσει τουλάχιστον μία φορά επειδή όταν σας έβαλαν να πείτε μάθημα μασάγατε τσίχλα, ψεύδεστε οικτρά.

Αν παρόλα αυτά δεν είστε φαν της τσιχλόφουσκας, κρατήστε τη βασική συνταγή και αρωματίστε τη βουτυρόκρεμα με όποια άλλη γεύση σας εμπνεύσει!

 

Υλικά:

Για τα μακαρόν:

(περίπου 30 κελύφη, δηλαδή 15 μακαρόν)

60 γρ ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου

40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

110 γρ ζάχαρη άχνη

60 γρ αμύγδαλο πούδρα

Για τη γέμιση:

100 γρ βούτυρο μαλακό

150 γρ ζάχαρη άχνη

εκχύλισμα με γεύση τσιχλόφουσκα (θα το προμηθευτείτε από το διαδίκτυο)

κόκκινο ή ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής

Ειδικός εξοπλισμός:

2 σακούλες κορνέ με στρογγυλή μύτη

 

Μέθοδος:

Για τα μακαρόν:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη από πάνω, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.

Στον πολυκόφτη, χτυπάμε το αμύγδαλο πούδρα με την άχνη, ώσπου να ανακατευτούν καλά. Ιδανικά, περνάμε το μείγμα και απο κόσκινο: έτσι τα μακαρόν μας θα γίνουν πιο λεία. Αν δεν βρίσκετε πούδρα αμυγδάλου, χρησιμοποιήστε ασπρισμένα αμύγδαλα και κόψτε τα στον πολυκόφτη όσο πιο ψιλά μπορείτε.

Με μια σπάτουλα σιλικόνης, ανακατεύουμε το μείγμα άχνης/αμυγδάλου μέσα στη μαρέγκα, διπλώνοντάς το με γρήγορες κινήσεις, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουμε τη μαρέγκα.

Γεμίζουμε το κορνέ με το μείγμα και σχεδιάζουμε κυκλάκια μέσα στο ταψί μας, το οποίο θα στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Αφού σχηματίσουμε τα μακαρόν, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε, χτυπάμε το ταψί μερικές φορές δυνατά επάνω στον πάγκο, ώστε το μείγμα να απλωθεί και να γίνει λείο.

Αφήνουμε τα μακαρόν για μισή ώρα επάνω στον πάγκο, ώστε να σχηματιστεί “πέτσα” στην επιφάνειά τους.

Ψήνουμε τα μακαρόν για 15 περίπου λεπτά, σε φούρνο προθερμασμένο στους 150 βαθμούς.

Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο ώσπου τα μακαρόν να φουσκώσουν και να σχηματίσουν “πόδι”, μικρές δηλαδή φουσκαλίτσες γύρω από τη βάση τους. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε να ανοίξουμε για να τσεκάρουμε την πορεία τους. Σηκώνουμε ένα με προσοχή και τεστάρουμε: εάν ξεκολλάει από το χαρτί, είναι έτοιμα. Προσέχουμε να μην τα ψήσουμε υπερβολικά: θέλουμε να είναι τραγανά απ' έξω και μέσα να έχουν υγρή και λαστιχένια υφή.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε όσο χρώμα και εκχύλισμα θέλουμε και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Γεμίζουμε το κορνέ με τη βουτυρόκρεμα και γεμίζουμε τα μισά μακαρόν. Καπακώνουμε με τα άλλα μισά.

Φυλάμε τα μακαρόν σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Καλό είναι να τα απολαύσετε όσο είναι φρέσκα!

 

Η Madame Gâteaux είναι chef pâtissier και ειδικεύεται στο afternoon tea. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συνταγές της στο blog της. Επίσης, θα τη βρείτε στο facebook και το instagram.

Μadame Gâteaux - Αναγνωστή Κ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.