Μακαρόνια με κιμά κυρίες και κύριοι!!!

Μακαρόνια με κιμά κυρίες και κύριοι!!!

Ένα είναι σίγουρο. Κάθε φορά που δοκιμάζουμε μια συνταγή, δοκιμάζουμε μαζί με όλες τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες που έχουμε από τότε που γεννηθήκαμε. Κάθε φαγητό που μας άρεσε ή όχι. Κάθε μπουκιά που κλέψαμε από τον κάδο του μίξερ, όταν ετοιμαζόταν το επόμενο κέικ. Κάθε άγουρο φρούτο που κόψαμε από το δέντρο με περιέργεια. Και όλα αυτά κάθονται μαζί μας στο τραπέζι, κάθε φορά που δοκιμάζουμε κάτι καινούριο. 

Όταν μαγειρεύω για δέκα διαφορετικά άτομα, ξέρω ότι θα υπάρχουν και δέκα διαφορετικές αντιδράσεις. Σκοπός μου είναι με το αποτέλεσμα να ικανοποιήσω όσους περισσότερους μπορώ. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι το φαγητό μου δεν θα αρέσει σε όλους.

Προσπαθώ και εξελίσσω κάθε φορά μια συνταγή, έως ότου να φτάσω στο σημείο, που να μείνω εγώ απόλυτα ικανοποιημένος. Είναι το σημείο που ξέρω ότι ό,τι και να κάνω, δεν θα τη βελτιώσω, δεν θα την κάνω πιο νόστιμη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε μάγειρας, μεταφέρει στο ‘’ακροατήριό’’ του, όλες αυτές τις αναμνήσεις και εμπειρίες που έχει συγκεντρώσει στη ζωή του. Επιτρέπει να τον ‘’διαβάσουν’’ και να τον ακολουθήσουν, σε όλα αυτά τα γευστικά βήματα που έκανε στη ζωή του. Και εγώ μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ήμουνα πολύ τυχερός σ’ αυτό το κομμάτι. 

Ο προπάππους μου ήταν μάγειρας στο επάγγελμα και ο Αγρινιώτης παππούς μου, αν και ασχολήθηκε με πολλά στη ζωή του, ήταν ο μεγαλύτερος μάστορας στον καβουρδισμένο χαλβά, τις τηγανιτές τυρόπιτες, στο σουβλιστό αρνί και το κοκορέτσι, με τεχνικές που πέρασε στον πατέρα μου και σε μένα. Κάθε Πάσχα ανυπομονώ για την ιεροτελεστία, με το σούβλισμα και το κοκορέτσι, έτσι ώστε να θυμόμαστε και να επαναλάμβανουμε αυτά που μας έμαθε.

Και από την άλλη πλευρά, η γιαγιά μου από την Ίμβρο και την Κωνσταντινούπολη, τιμούσε λαμπρά την καταγωγή της. Τα καλύτερα κεφτεδάκια, η ξακουστή της φασολάδα, τα τρίγωνα περίτεχνα τυλιγμένα τυροπιτάκια, το τσιγαριστό συκωτάκι με λεπτοκομμένα κρεμμύδια και μαιντανό και το περίφημο ιμάμ.

Η μητέρα μου, η νύφη της δηλαδή, μαθήτευσε από μικρή κοντά της αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Πήρε όλα τα καλά στοιχεία και μετά άρχισε να δημιουργεί μόνη της. Και τότε η μαγειρική δεν ήταν όπως σήμερα, παντού, ήθελε το ψάξιμό της. Μάζευε συνταγές, τις έκοβε και τις κόλλαγε σε τετράδια και συνέχεια μαγείρευε και δοκίμαζε καινούρια πράγματα. Η αδερφή μου κι εγώ ανυπομονούσαμε για να δοκιμάζουμε. 

Μην βλέπετε τη μόδα τώρα, pancakes με maple syrup, carrot cake και muffins αποτελούσαν το πρωινό στην οικογένειά μας, είκοσι τέσσερα χρόνια πριν εν Ελλάδι. 

Και ακόμα πιστεύω, ότι τις συνταγές με τις οποίες μας μεγάλωσε, όπου κι να τις έχω φάει, κανείς δεν μπορεί να τις φτάσει. Πάντα μας έφερνε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά να δοκιμάσουμε και η ίδια πειραματιζόταν με αυτά, άσχετα κι αν δεν πετύχαιναν όλα και έτσι μαθαίνεις. 

Βέβαια κι ο πατέρας μου, ως γνήσιος Πολίτης, πάντα μαγείρευε καλά και πάντα είχε άποψη για το φαγητό και γι’ αυτό ακόμα και τώρα διαφωνούν, για το από ποιόν πήρα τη μαγειρική κατεύθυνση.   

Έχω πάρα πολύ ωραίες αναμνήσεις από την κουζίνα της μητέρας μου και πολύ όμορφες εικόνες με τους γονείς μου, να μαγειρεύουν μαζί και να ετοιμάζουν τεράστια και πεντανόστιμα γεύματα για όλο το σόι. Και μου άρεσε πάρα πολύ να συμμετέχω από μικρός, να γεύομαι και να μυρίζω, όλα αυτά που ετοιμάζανε. Γι’ αυτό και δεν τους παραξένεψε, όταν άφησα τις πανεπιστημιακές σπουδές μου, για να σπουδάσω μαγειρική τέχνη.

 

Και επειδή αυτές τις αναμνήσεις, εμπειρίες και γεύσεις, περνάω κατά ένα μεγάλο βαθμό στα πιάτα μου, ζήτησα από την αγαπημένη μου μητέρα τη Μαίρη, να σας δώσει την συνταγή από το αγαπημένο μου φαγητό της, τα μακαρόνια με κιμά. 

Ειλικρινά, κάνει τα καλύτερα μακαρόνια με κιμά στον κόσμο όλο. Κάθε φορά που με ρωτάνε, πιο θα ήθελα να είναι το τελευταίο μου γεύμα στον πλανήτη, είναι πάντα τα μακαρόνια με κιμά της μάνας μου. Είναι μια συνταγή, που όσες φορές και να την έχω φάει, πάντα μου προσφέρει την ίδια ικανοποίηση με κάθε μπουκιά, την ίδια ευχαρίστηση και επιβεβαίωση για αυτό που κάνω και από που προήλθε. 

Και σίγουρα, ένα κομμάτι από αυτή την εμπειρία ψάχνω να βρω σε κάθε τι που μαγειρεύω. Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η δική σας συνταγή;

Μακαρόνια με κιμά της Μαίρης (οικογενειακή εκδοχή)

 0,5 κιλό κιμά μοσχαρίσιο σπάλα διπλοπερασμένο

 1 μέτριο κρεμμύδι

 2 σκελίδες σκόρδο

 0,5 κιλό συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας

 1 ξύλο κανέλας

 3 γαρύφαλλα

 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

 ελαιόλαδο

 αλάτι και πιπέρι

 1 κιλό μακαρόνια σπαγκετίνι

Βράζουμε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε με ελαιόλαδο. Λιώνουμε στο μπλέντερ κρεμμύδι και σκόρδο. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και χωρίς να κάψει πολύ, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε καλά. Συνεχίζουμε με τη ντομάτα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο, λίγο τώρα και ξανά δοκιμάζουμε στο τέλος. Αφήνουμε να πιει ο κιμάς καλά τα υγρά του και σερβίρουμε πάνω στα μακαρόνια με μπόλικο τριμμένο kerrygold.

Καλή σας όρεξη!

Βασίλης Σπόρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.