«Μουσικές» γεύσεις από το πιο γευστικό συγκρότημα: τους Ιmam Baildi!

«Μουσικές» γεύσεις από το πιο γευστικό συγκρότημα: τους Ιmam Baildi!

Ιμάμ Μπαϊλντί. Φαγητό με μελιτζάνες, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Μία εκδοχή του φαγητού αυτού είναι μια ιστορία όπου ένας γκουρμεδιάρης Ιμάμης παντρεύτηκε μια καλομαθημένη κόρη πλούσιου εμπόρου, ο οποίος του έδωσε ως προίκα 12 κιούπια απ’ το καλύτερο, πανάκριβο ελαιόλαδό του. Το πρώτο βράδυ, λοιπόν, η γυναίκα του, του ετοίμασε ως δείπνο αυτές τις γεμιστές μελιτζάνες με κρεμμύδι και ντομάτα (που ακόμη δεν είχαν όνομα) και ο Ιμάμης ξετρελάθηκε. Οπότε ακολούθησε συνέχεια την επομένη και συνέχεια πάνω στη συνέχεια, με το ίδιο φαγητό, μέχρι που έφτασε η 13η μέρα όπου δεν παρουσιάστηκε φαγητό στο τραπέζι. Ρωτάει ο Ιμάμης τι έγινε και παίρνει την απάντηση ότι τέλειωσε το λάδι, οπότε δεν μπορούσε να γίνει το φαγητό!
Πάρτον κάτω τον Ιμάμη… ούτε το αγαπημένο του φαγητό μπορούσε να έχει, αλλά και σε 12 μέρες φαγώθηκε όλη η προίκα. Βαφτίστηκε όμως ένα αξέχαστο, «μεγάλο» πιάτο!

Μια άλλη εκδοχή του Ιμάμ Μπαϊλντί είναι το όνομα μιας ελληνικής μπάντας η οποία δημιουργήθηκε το 2005, από τα αδέρφια, Λύσανδρος (τύμπανα, κρουστά) και Ορέστης Φαληρέας (DJ, ηλεκτρικό μπάσο). Αυτό το πρότζεκτ είναι βασισμένο στην ανάμειξη και δειγματοληψία παλιών ελληνικών τραγουδιών κυρίως από τις δεκαετίες του ’40, ’50, ’60. Ο Γρηγόρης Φαληρέας (πατέρας) διατηρούσε ένα δισκάδικο, το γνωστό «Pop Eleven». Τα δύο αδέρφια θυμούνται τους παλιούς ρετρό, vintage, ελληνικούς ήχους και αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα. Το όνομα το δώσανε στην μπάντα τους γιατί πιστεύουν ότι η διαδικασία μαγειρέματος του γνωστού φαγητού είναι παρόμοια με τη διαδικασία προετοιμασίας ενός κομματιού. ‘Η θα βγει πολύ ωραίο ή δε θα «τρώγεται». Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν να «πειράζουν» τα ελληνικά κομμάτια, οι δυο τους. Μέχρι το 2008 εμφανίζονταν ως ντούο, ωστόσο, μετά το από την έκδοση του άλμπουμ τους, αποφάσισαν να προσθέσουν και άλλα μέλη στην ιδέα αυτή. Οι πρώτοι μουσικοί που προστέθηκαν ήταν ο Γιάννης Δίσκος (κλαρινέτο & σαξόφωνο) και ο Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα). Μερικούς μήνες αργότερα στην ομάδα προστέθηκαν ο Αλέξης Αραπατσάκος (μπουζούκι) και ο Μηνάς Λιάκος (ηλεκτρική κιθάρα), όπου ο τελευταίος, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, αντικαταστάθηκε από τον Σπύρο Βρυώνη. Όμως, οι προσθήκες δεν σταμάτησαν εδώ. Το 2009 έκαναν την εμφάνιση τους ο MC Yinka και η Lady Faye στα φωνητικά και οι δύο. Οι Ιμάμ Μπαϊλντί, λοιπόν, έγιναν μια οκταμελής μπάντα που περιλάμβανε dj, μπάσο, τύμπανα, MC, φωνητικά, κιθάρα, σαξόφωνο, κλαρινέτο, τρομπέτα και μπουζούκι. Το 2010 αποφάσισαν τα αδέρφια Φαληρέα να αλλάξουν την κεντρική τραγουδίστρια. Η Ρένα Μόρφη, που εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με το Φοίβο Δεληβοριά ήταν η ιδανική φωνή. Τοποθετήθηκε αμέσως στην μπάντα τόσο σε ζωντανό επίπεδο όσο και σε ηχογραφήσεις στο στούντιο. Το 2011 ο Λάμπης Κουντουρογιάννης (κιθάρα) που αναμείχθηκε στις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου της μπάντας, εντάχθηκε επίσημα, αφού το μοναδικό του στιλ επηρέασε θετικά τη μπάντα. Το 2012 κάνανε την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία η οποία περιλάμβανει 10 εμφανίσεις σε Γερμανία και Δανία. Ο Λάμπης Κουντουρογιάννης δεν μπορούσε να ακολουθήσει και έτσι τη θέση του πήρε ο κοινός τους φίλος Στέλιος Προβής.

 

Τα πρώτα τρία κομμάτια που κυκλοφόρησαν ήταν το 2005. Ένα demo με τρία κομμάτια «Ντυμένη σαν αρχόντισσα» (ρεμπέτικο του ’36 του Στέλιου Κερομύτη), «Η ζωή μας είναι λίγη» (τανγκό του ’30 της Σοφίας Βέμπο) και «Δεν θέλω πια να ξαναρθείς» (του ’60, του Μανώλη Χιώτη). Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Ο πρώτος κυκλοφόρησε το 2007 με τίτλο «Imam Baildi». Ο δεύτερος βγήκε το 2009 με τίτλο «The Imam Baildi Cookbook» (έφτασε στην 5η θέση στο World Music Charts Europe). Ο τρίτος κυκλοφόρησε το 2014 και ονομάζεται «Imam Baildi III». Ο τελευταίος δίσκος είναι μια ζωντανή εκτέλεση των κομματιών όλης της δισκογραφίας τους και κυκλοφόρησε το Απρίλιο του 2016. Μετράνε πάρα πολλά live σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, καθώς επίσης και μουσική σε τηλεοπτικά σήριαλ αλλά και διαφημίσεις. Έχουν συνεργαστεί με πολλά ονόματα όπως είναι Εισβολέας, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Delinquent Habits, Maxwel Wright, ΒnC.

 

10 κομμάτια τα οποία θα πρότεινα για να εντρυφήσει κάποιος σε αυτή τη σπουδαία μπάντα:


1. Δεν θέλω πια να ξαναρθείς (Imam Baildi, 2007): Κλασσικό κομμάτι, «πειραγμένο» όσο πρέπει, χωρίς να το καταστρέφεται.

2. Ο Πασατέμπος (Imam Baildi, 2007): Μία από τα ίδια με το προηγούμενο. Ένα μεγάλο συν στο beat.

3. Ακρογυαλιές Δειλινά (Imam Baildi Cookbook, 2009): Λάτιν στοιχεία μαζί με τον Τσιτσάνη.

4. Το Δικό σου το μαράζι (Imam Baildi, 2007): Σωτηρία μπέλλου σε disco version, με λίγο bossa nova στα fills. Καθόλου άσχημο!

5. Αργοσβήνεις μόνη (Imam Baildi ΙΙΙ, 2014): Cha cha με Τσιτσάνη.

6. Μυστήριο (Imam Baildi ΙΙΙ, 2014): Σε συνεργασία με τον Λιάκο aka Εισβολέας και μερικά samples από το κομμάτι «άλλα μου λεν».

7. Ντυμένη σαν αρχόντισσα (Imam Baildi, 2007): Σε 20 χρόνια από σήμερα, θα γίνει 100 χρονών αυτό το κομμάτι. Οι Ιμάμ Μπαϊλντί το εξέλιξαν όσο έπρεπε.

8. Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Imam Baildi Cookbook, 2009): Φωνητικά από την Ελένη Τσαλιγοπούλου και jazz ρυθμός.

9. Τα χάρτινα (Imam Baildi Cookbook, 2009): Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τον MC Yinka.

10. Χωριό μου, χωριουδάκι μου (Imam Baildi ΙΙΙ, 2014): Μαζί με τη Σοφία Βέμπω.

 

Περισσότερα για το συγκρότημα μπορείς να βρεις εδώ αλλά και να διαβάσεις την συνέντευξη που κάναμε μαζί τους πριν λίγο καιρό! Ο δίσκος με τίτλο «Imam Baildi Live» κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου από την Minos - EMI SA.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.