The century of the self
2015-09-25Κι όμως. Μερικές φορές η τηλεόραση προβάλλει και πιο ποιοτικό περιεχόμενο από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Δεν γνωρίζω πολλές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τυχαίνει να έπεσα πάνω σε μία. Δεν είναι "καινούρια άφιξη" βέβαια. Συγκεκριμένα προβλήθηκε στην τηλεόραση του BBC σε παραγωγή BBC, το 2002 και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2010. Επειδή όμως ζούμε σε μία εποχή καταιγισμόυ πληροφοριών και μερικές από αυτές κινδυνεύουν να μην κερδίσουν την προσοχή που τους αρμόζει, ορίστε.
Το ντοκιμαντέρ
Θα σταθώ στα δεδομένα. Άλλωστε ο τρόπος που κατάφερε το εν λόγω ντοκιμαντέρ να προβληθεί στην τηλεόραση, είναι μεγάλη κουβέντα. Το "The century of the self" ή ελληνιστί "Ο αιώνας του εαυτού", είναι δημιούργημα του σκηνοθέτη Adam Curtis και αποτελείται από τέσσερα μέρη. Εν συντομία, πραγματεύεται την επιρροή της θεωρίας της ψυχανάλυσης του Σίγκμουντ Φρόυντ και τον τρόπο με τον οποίο, κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρήσεις, την εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους, για να χειραγωγήσουν τις μάζες. Πρώτος και καλύτερος ο ανιψιός του Φρόυντ, Έντουαρτ Μπερνέζ, ο οποίος ευθύνεται και για τα περισσότερα δεινά του σύγχρονου ανθρώπου. Όσοι ασχολούνται με δημόσιες σχέσεις, κάτι θα έχουν ακούσει.
Ο σκηνοθέτης
Ο Adam Curtis, στο σύνολο του έργου του, έχει επικεντρωθεί στο πώς η εξουσία επιδρά και επηρεάζει την κοινωνία. Τα ντοκιμαντέρ του εξερευνούν αυτή την -πάντα επίκαιρη- θεματική, μέσα από το πρίσμα της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας.
Το ενδιαφέρον στην ιστορία
Η δυνατότητα του ανθρώπου να μεταλλάσσεται διαρκώς, αλλά κυρίως το δαιμόνιο των μεγαλοεπιχειρήσεων να βρίσκουν τον τρόπο να προσαρμόζονται στις αλλαγές αυτές και να βγαίνουν πάντα κερδισμένες.
Αχ. Η "μαγεία" του καπιταλισμού.