Άννα Παπαγεωργίου τι είναι το GRis Festival;

Άννα Παπαγεωργίου τι είναι το GRis Festival;

Η διοργανώτρια του GRis Festival, Άννα Παπαγεωργίου, μιλάει στο debop.gr για όλα όσα πρόκειται να δούμε στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στον Ελληνισμό.

Πως φτάσαμε ως εδώ; Πως γεννήθηκε η ιδέα του GRis Festival;

GRis Festival που σημαίνει Greece as it is, δηλαδή η Ελλάδα όπως είναι σήμερα και προήλθε από τη δική μου εμπειρία γιατί η μητέρα μου είναι παιδί της ομογένειας σε συνάρτηση με τις εμπειρίες άλλων φίλων και γνωστών με τις ίδιες παραστάσεις που ήθελαν να φέρουν τον πλούσιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σκεφτήκαμε λοιπόν αυτό το δίκτυο ως έναν δίαυλο επικοινωνίας και παρότι ο Covid μας δυσκόλεψε ήρθε η κατάλληλη στιγμή τον Απρίλιο να πραγματοποιηθεί μια ιδέα που δουλευόταν επί 1,5 χρόνο. Δεν περιοριστήκαμε στην ομογένεια γιατί υπήρχε ενδιαφέρον και από μη ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες, επομένως μοιράσαμε τις δράσεις σε Κουίνς και Μανχάταν.

Χρηματοδοτικά και οργανωτικά πως έγινε κατορθωτό ένα τέτοιο επίτευγμα;

Είχαμε μια μικρή χρηματοδότηση από τον ΕΟΤ και το υπόλοιπο κομμάτι ήταν υπό τη στήριξη –όχι χρηματική υποστήριξη- του Προξενείου της Νέας Υόρκης και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μ τους δύο οργανισμούς να μεριμνούν για την προώθηση και την διάθεση των απαιτούμενων χώρων. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προαναφερθέντες οργανισμούς. Το βασικό κομμάτι της χρηματοδότησης ωστόσο ήρθε από ιδιώτες χορηγούς και συνεισφορές όσων τρέξαμε το εγχείρημα.

Και στην Ελλάδα πότε αποφασίσατε να έρθετε;

Υπήρχε η δέσμευση μεταξύ όσων συμμετείχαμε να φέρουμε όλο αυτό το γεγονός στην Ελλάδα, σαν μια στάση κοινή όσων μετέχουν στο μεγάλο σώμα του Ελληνισμού. Εδώ είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συμπράξεις για εμάς γιατί απλώσαμε τις δραστηριότητές μας μέσα από τη συνεργασία με τμήματα όπως το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ για να κάνουμε αφιέρωση στην ελληνική ποίηση από τον Κωστή Παλαμά ως σήμερα. Και είναι μια αφορμή να διευρύνουμε έτσι το χρονολόγιο και το βάθος των δραστηριοτήτων μας, ήταν μια επιδίωξή μας αυτή.

Διαπιστώνω μια διάδραση ανάμεσα στις Τέχνες. Μίλησέ μας λίγο για αυτή τη φιλοδοξία.

Μας ενδιαφέρει πολύ έντονα αυτή η συνομιλία κάθε εκφραστικού μέσου, κάθε είδους Τέχνης. Το πρόγραμμά μας μιλάει από μόνο του.

Ξεκινάμε με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Τεχνών που την υπηρετούν έξι καλλιτέχνες. Θα έχουμε την ίδια ημέρα την παρουσίαση του προγράμματος του GRitis που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων με την μπάντα Grey River & The Smoky Mountain που είναι μια μπάντα που παντρεύει πολλά στοιχεία, εκπροσωπεί εν πολλοίς το τι θέλουμε να εκφράσουμε και στη μουσική. Έχουμε στο πρόγραμμά μας και μουσικοθεατρική παράσταση  της Τάνια Χαροκόπου και πρωταγωνιστούν η Σόνια Θεοδωρίδου, η Βαλέρια Κουρούπη και ο Παύλος Εμμανουηλίδη, ο οποίος έχει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Την Τετάρτη έχουμε αφιέρωμα στην Κρήτη στο Σεράφειο και χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να απλώσουμε το πρόγραμμά μας ώστε να καλύπτει κάθε πτυχή της Ελλάδας. Χαίρομαι που θα έχουμε τον Μάνο Πυροβολάκη μαζί μας, έναν πρωτοπόρο του πως φέρνουμε την παράδοση στο σήμερα.  Έχουμε και αναφορά στο κομμάτι το περιβαλλοντικό, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ημερίδα στις 7 Νοεμβρίου με κεντρική ομιλήτρια την Άντζελα Γκερέκου και ζήτημα τη σχέση βιωσιμότητας και κατανάλωσης.

Επομένως θα λέγαμε ότι επιχερήσαμε πιστεύω και καταφέραμε να γεφυρώσουμε κάθε είδους απόσταση ανάμεσα στις Τέχνες με σκεπτικό το σύγχρονο και διαχρονικό πρόσωπο του Ελληνισμού.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GRis Festival (@grisfestival)

 Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

31.10.24 – 10.11.24 | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής: Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: 31 Οκτωβρίου, στις 19:00
Ωράριο: 18:00-22:00 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα σημάνουν την έναρξη του GRis Festival Athens 2024 και όλα όσα πρεσβεύει. Η ομαδική αυτή έκθεση εικαστικών τεχνών θα συμπεριλαμβάνει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως του Δρ Νίκου Τσιαπάρα, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ευάγγελου Μιχέλη, απόφοιτου Σχολής Καλών Τεχνών και διεθνούς φήμης Interior Designer, του καλλιτέχνη Βασίλη Μιχόπουλου, της εικαστικού Γεωργιάννας Νταλάρα, της διεθνούς φήμης ζωγράφου Agni Zotis ερχόμενη από Νέα Υόρκη, καθώς και έργα του καθηγητή Sudha Daniel, ο οποίος θα συμμετάσχει με πέντε πίνακες και video wall.

01.11.24 | Θέατρο Nous
Συναυλία folk μουσικής: Εισιτήρια στο more.com 
Grey River & The Smoky Mountain «Home» 
Σκηνοθετική Επιμέλεια – Πέτρος Μαλιάρας
Έναρξη: 21:00

 

Λίγο πριν την κυκλοφορία του 3ου δίσκου τους, με τίτλο "Wake me when I'm home", οι Grey River & the Smoky Mountain, Ρένα Παπαγεωργίου (φωνή, μαντολίνο), Σαράντος Γκουμάκος (κιθάρα, φωνή), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Μελέτης Πόγκας (μπάντζο) και Γιάννης Βουτσινάς (κοντραμπάσο), μεταφέρουν το σαλόνι τους, τον χώρο στον οποίο πειραματίζονται, γράφουν καινούργια μουσική, κάνουν πρόβα, λένε αστεία, διασκεδάζουν και μοιράζονται τις προσωπικές τους στιγμές και μουσικές αναζητήσεις, στη σκηνή. Με καινούργια και παλιά τραγούδια μεταφέρουν το κοινό στο δικό τους σπίτι, στα Απαλάχια Όρη, συνδυάζοντας αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά παραδοσιακά μουσικά στοιχεία.

04.11.24 & 05.11.24 | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πρεμιέρα μουσικοθεατρικής παράστασης «Στη σκιά των ανθρώπων»
Εισιτήρια στο more.com
Έναρξη: 21:00

Μια αληθινή ιστορία, με τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχωρισμού, που περνάνε στον θεατή στο ακέραιο, τις παραδόσεις και την αγάπη για την Πατρίδα.

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Παύλος Εμμανουηλίδης
Κίνηση-Χορογραφία: Μάγια Πολιτάκη
Πρωταγωνιστούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Βαλέρια Κουρούπη, Παύλος Εμμανουηλίδης

05.11.24 | Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ, Αίθουσα Ι. Δρακόπουλος
Από τον Κωστή Παλαμά στο σήμερα
Ποίηση: Είσοδος ελεύθερη
Ωράριο: 18:00 – 20:00

 

Ένα ποιητικό χρονολόγιο από τον Παλαμά, στη Δημουλά στη σύγχρονη ποιητική έκφραση. Η επιρροή του σπουδαίου ποιητή στη σύγχρονη μουσική μελοποίηση στίχων από καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών καταβολών, σε συνεργασία με τον καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Ανδρέα Μιχαλόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας (Ε.Κ.Π.Α.) Γιάννη Ξούρια. Συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες όπως ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα) και η Φένια Χρήστου. 

06.11.24 | Σεράφειο Δήμου Αθηναίων
Αφιέρωμα στην Κρήτη
Ομιλίες και μουσική εκδήλωση: Είσοδος ελεύθερη 
Ωράριο: 18:00 - 22:00

Ειδικοί του χώρου θα μιλήσουν για συγκεκριμένα προϊόντα και θα ακολουθήσει δειγματισμός από εταιρείες και παραγωγούς, καθώς και networking. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συναυλία Κρητικής μουσικής με χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Κουρήτες» και τον μουσικό Μάνο Πυροβολάκη.

07.11.24 | Ινστιτούτο Γεωπονικών  Επιστημών 
Από την παραγωγή στην κατανάλωση και από τον Μυριβήλη στο σήμερα
Ημερίδα: Είσοδος ελεύθερη 
Ωράριο: 18:00 – 20:00

Μία εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των δράσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, από επιστήμονες, υπευθύνους και επαγγελματίες σχετικών πεδίων όπου η οικολογική συνείδηση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και εργασιών τους. Από το ακαδημαϊκό πλαίσιο στην παραγωγή και γαστρονομία, καταλήγοντας σε απόσπασμα του μουσικοθεατρικού έργου του Στρατή Πανούριου «Το Τραγούδι της Γης». Κείμενο από τον Στράτη Μυριβήλη και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου.  

08.11.24 | Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα τελετών Λ.Καυταντζόγλου, ΕΜΠ
Από τη σύνθεση και στισχοπλασία στη διεθνή αναγνώριση
Workshop ποίησης και σύνθεσης: Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη κράτηση θέσης)
Ωράριο: 17:00 – 19:00

 

Συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΜΠ που θα αφορά δύο άξονες: workshop σύνθεσης και στιχουργικής με επίτιμη καλεσμένη την στιχουργό και ποιήτρια Σάννυ Μπαλτζή, σε συνεργασία με τον βραβευμένο μουσικό και συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη.

08.11.24 | Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα τελετών Λ.Καυταντζόγλου, ΕΜΠ
Συναυλία κλασικής μουσικής: Είσοδος ελεύθερη
Ωράριο:19:30 – 21:00 

Συναυλία κλασικής μουσικής του Γιώργου Βαρσαμάκη. Μαζί του στο τσέλο η Αγγελική Μουρίκη και στο βιολί ο Κώστας Καριτζής. Την συναυλία ανοίγουν οι βραβευμένες μαθήτριες Αναστασία Δαλκίδου και Μαρία Δαλκίδου, οι οποίες τιμήθηκαν με Χρυσό Βραβείο από τον αμερικανικό διαγωνισμό IYMC International Music Competition. Θα προηγηθεί τιμητική βράβευση ξεχωριστών αθλητών που έχουν εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα στο εξωτερικό.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί σε πολλά πλαίσια από το εξωτερικό, όμως βλέπω ότι δεν χάνει την ταυτότητά της, αλλά την ενισχύει. Όσο και να επηρεαστεί, το αυθεντικό ταπεραμέντο της θα κάνει την εμφάνιση του σε κάθε περίπτωση. Έρχονται όμορφα πράγματα και ελπίζω να γιορτάσουμε όλοι μαζί», λέει η Άννα Παπαγεωργίου.

GRis Festival
31 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου
Περισσότερες πληροφορίες στο grisfestival.com

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.