Chang Jing: «Εντυπωσιάστηκα από την όμορφη φαντασία των Ελλήνων»
2015-11-02H Κινέζα συνθέτης Chang Jing αιχμαλώτισε το ελληνικό κοινό στην πρώτη συναυλία του αρχαίου Κινεζικού οργάνου Guzheng στην Αθήνα. Ο ήχος του πλημμύρισε την αίθουσα του ΤΡΙΑΝΟΝ και ενώθηκε με τον ατμοσφαιρικό ήχο του Κινεζικού φλάουτου (xiao), υπό την ερμηνεία του Zhang Di.
To Guzheng, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το Κινέζικο σαντούρι, είναι ένα αρχαίο έγχορδο μουσικό όργανο, του οποίου τα ίχνη χάνονται σε βάθος τριών χιλιάδων χρόνων. Η Chang Jing έχει καταφέρει να αναμίξει αρμονικά τη μελωδία του με τη σύγχρονη Κινεζική μουσική. Μιλώντας στο deBop, εξηγεί ότι είναι ένας τρόπος να "συστήσει" το Guzheng στους νέους της Κίνας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς επίσης, ένας τρόπος έκφρασης για εκείνη.
Η έκπληξη ωστόσο της εν λόγω συναυλίας ήταν η συνεργασία της Chang Jing και του Zhang Di με το συγκρότημα αρχαίας Ελληνικής λύρας, "Lyre'n'Rhapsody". Για πρώτη φορά η Κινεζική πολιτιστική παράδοση ενώθηκε με την ελληνική και ο ήχος της αρχαίας ελληνικής άρπας, ενώθηκε με το Guzheng και το Κινεζικό φλάουτο. Το αποτέλεσμα - εκτός από πρωτότυπο - ήταν αρμονικό, αναπάντεχο, μελωδικό!
Ρωτήσαμε την Chang Jing για την αντίδραση του κόσμου στον ήχο του Guzheng.
"Τους αρέσει, συγκινούνται πολύ! Μου λένε πολύ όμορφα λόγια. Τους αρέσει πιστεύω γιατί αντιλαμβάνονται τη μουσική, αγγίζει την καρδιά τους. Στο παρελθόν όταν οι άνθρωποι άκουγαν κινεζική μουσική, ένιωθαν ότι ήταν μια απομονωμένη τέχνη, ένας αρχαίος ψίθυρος, δύσκολος να τον καταλάβεις και να τον ερμηνεύσεις. Πιστεύω ότι χρησιμοποιώ τον δικό μου τρόπο έκφρασης για να μεταδώσω μία οικουμενική, προσιτή αίσθηση της κινεζικής μουσικής, Σκοπός μου είναι να ενώσω τον κόσμο και τις κουλτούρες, μέσω της δικής μου μουσικής γλώσσας".
Η κα Jing μιλα με θαυμασμό για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της:
"Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού, πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί στη μουσική, καθώς διαθέτουν τόσα πολιτιστικά επιτεύγματα. Με τιμά ιδιαίτερα που η μουσική μου τους αρέσει, ιδίως όταν με χειροκροτούν και επιβραβεύουν το έργο μου. Το ελληνικό ακροατήριο είναι ιδιαίτερα φιλόξενο: Μετά τη συναυλία στην Αθήνα, πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν στα παρασκήνια να μου εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Εντυπωσιάστηκα από την όμορφη φαντασία τους και αντιλήφθηκα ότι κατάλαβαν τη μουσική μου! Ελπίζω να ξαναέρθω στην Ελλάδα για παραστάσεις".
Ο συνδυασμός των ήχων των δύο πολιτισμών, Ελλάδος και Κίνας, ήταν για την Chang Jing μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως και η συνεργασία με το συγκρότημα αρχαίας Ελληνικής λύρας, "Lyre n' Rapsody". "Η συνάντησή μου μαζί τους, ήταν σα να βλέπω έναν παλιό φίλο, όπως η συνάντηση των δύο αρχαίων πολιτισμών. Ίσως τα παλιά χρόνια τα δύο μουσικά όργανα να είχαν συναντηθεί ξανά. Η συνάντηση με τους Lyre n' Rapsody ήταν σαν πεπρωμένο. Πέρα από τη γνώση των μουσικών οργάνων των δυο πολιτισμών, έχουμε μια βαθιά, εγκάρδια σύνδεση. Τα συναισθήματά μας αναμίχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Συγκινήθηκα, ένιωσα ευτυχισμένη που τους γνώρισα!".