Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη

Με εννιά βιβλία στο ενεργητικό του και αμέτρητες μεταφράσεις, ο Δημήτρης Στεφανάκης είναι ένα από τους πιο αγαπημένους, σύγχρονους συγγραφείς που διαβάζουμε μετά μανίας. Στο deBόp τον γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» (διάβασε περισσότερα εδώ). Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Λέγε με Καΐρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι must read για τις διακοπές του Αυγούστου που καταφθάνουν! Παρακάτω ακολουθούν οι 6 ερωτήσεις που του κάναμε ενώ μας προτείνει ποια βιβλία να διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι! Απολαύστε τον.

 

 

Διαβάζοντας το βιβλίο σας «πώς η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ σου αλλάζει τη ζωή» και συγκεκριμένα την εισαγωγή που γράψατε, αισθάνθηκα ότι είχα να κάνω με έναν εξαιρετικά ειλικρινή συγγραφέα-άνθρωπο, που δεν «φοβάται» να παραδεχτεί πως για ένα μεγάλο διάστημα όχι μόνο δεν είχε καμία σχέση με τη λογοτεχνία αλλά ένωσε μια αποστροφή για αυτήν. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στα σημερινά παιδιά που δεν αγαπούν την ανάγνωση; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τους αλλάξει την άποψη για όλον αυτόν τον μαγικό, κατά άλλους, κόσμο;

Την λογοτεχνία την ανακαλύπτει κανείς μόνος του κι η λογοτεχνία, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι για όλο τον κόσμο Δύσκολο να υποχρεώσεις κάποιον, μικρό ή μεγάλο, να διαβάσει. Εσύ διαβάζεις και ελπίζεις  ότι θα τον εμπνεύσει το δικό σου ζωντανό παράδειγμα.


 

Είχα διαβάσει παλαιότερα την άποψη ενός παιδοψυχολόγου που έλεγε χαρακτηριστικά πως «για να αγαπήσουν τα μικρά παιδιά τα βιβλία αρκεί να βλέπουν συχνά του γονείς τους να διασκεδάζουν πραγματικά διαβάζοντάς τα ακριβώς δίπλα τους». Ποια είναι η σχέση σας με την παιδική λογοτεχνία; Έχετε αποπειραθεί ποτέ να γράψετε κάποια παιδική ιστορία;


Νομίζω πως δεν έχω πια την απαιτούμενη υπομονή με τα παιδιά αλλά και την ανάλογη συγγραφική αθωότητα. Πραγματικά θαυμάζω όσους γράφουν παιδικές ιστορίες, δύσκολα όμως θα μπορούσα να τους μιμηθώ.

 

 

Το 2011 φαίνεται να ήταν ιδιαίτερη χρονιά για εσάς. Σημαντικά βραβεία, διακρίσεις και υποψηφιότητες. Έχω διαβάσει σε συνέντευξή σας πως θα προτιμούσατε έναν κόσμο χωρίς πομπώδη βραβεία και βαρύγδουπους τίτλους. Πως αντιμετωπίσατε τα βραβεία που κερδίσατε; Θεωρείτε  ότι αλλάζουν με κάποιο τρόπο την πορεία ενός συγγραφέα;

Μια επαναλαμβανόμενη ερώτηση ισοδυναμεί με άσκηση στην οποία πρέπει κανείς να βρίσκει κάθε φορά διαφορετική απάντηση. Στην περίπτωσή μας, σας διηγούμαι την εξής ιστορία. Είχα κρατήσει ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ για να το δώσω σε κάποιο άστεγο του Παρισιού τη μέρα που θα μου απένειμαν το Prix Mediterranee Etranger, βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011. Το  βράδυ της απονομής περπατώντας προς την πλατεία της Όπερας το άφησα στα πόδια ενός επαίτη. Εκείνος έτρεξε πίσω μου και μου είπε: «Πάρ’το πίσω και δώσε μου ένα κέρμα». Του έδωσα ένα κέρμα των δύο ευρώ, το πήρε κι έφυγε ικανοποιημένος.


 

Γίνεται ένα συγγραφέας να ξεχωρίσει κάποιο από τα βιβλία του; Εσείς συγκεκριμένα, με τόσα βιβλία στο ενεργητικό σας, έχετε ξεχωρίσει κάποια ιστορία, κάποιον ήρωα που να αγαπήσατε περισσότερο, δημιουργήθηκε κάποια ξεχωριστή σχέση με κάποιο από αυτά;

Το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» είναι ένα βιβλίο που θα με πηγαίνει πάντοτε στην καρδιά της λογοτεχνίας μου. Εκεί μέσα χώρεσα όλο τον ήλιο κι όλη τη θάλασσα που φυλάω μέσα μου.

 

 

Θα σας κάνω μια μάλλον εξαιρετικά κοινότοπη ερώτηση ωστόσο είναι και από τις αγαπημένες μου! Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Και ποια έργα αισθάνεστε ακόμη και τώρα πως έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία σας ως αναγνώστης αλλά και ως συγγραφέας;

Ανάμεσα στον Ξένο, τους Αδερφούς Καραμάζοφ και την Άννα Καρένινα μπορεί κανείς να συμπεριλάβει όλη σχεδόν τη λογοτεχνία του κόσμου. Ο Κάφκα σίγουρα με έχει επηρεάσει πολύ όπως νομίζω όλους τους συγγραφείς κι ας μην το αντιλαμβάνονται πάντα.


 

Θα θέλαμε να μας προτείνετε 3 βιβλία για το καλοκαίρι! Σύγχρονα ή κλασικά που θα λατρέψουμε, θα μας βγάλουν από τη θάλασσα και θα μας κρατήσουν ακούνητους στην ξαπλώστρα μέχρι και το τέλος τους!

Διαβάστε την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, τη «Λολίτα» του Ναμπόκοφ, το «Αν μια νύχτα του Χειμώνα ένας ταξιδιώτης», του Καλβίνο και θα με θυμηθείτε.

 

 

Περισσότερα για τον Δημήτρη Στεφανάκη μπορείς να διαβάσεις στην προσωπική του σελίδα και μην ξεχάσεις να αναζητήσεις τα βιβλία του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Βάσω Μαραγκουδάκη

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.