Εσύ πόσα ήξερες για το Beatbox και τα παιδιά;

Εσύ πόσα ήξερες για το Beatbox και τα παιδιά;

Με αφορμή την κυριακάτικη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Φεβρουρίου, αποκλειστικά αφιερωμένη τα πιαδιά, μιλήσαμε με τον Βασίλη Παπούλια, εκπρόσωπο της Beatbox Greece. Ρωτήσαμε πολλά ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν ικανοποιητικά οι γονείς αλλά με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό, σε προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για το παιδικό κοινό (περισσότερα εδώ) για να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής του ανθρώπινου στόματος! 

 

Τι είναι το beatbox και τι θα έπρεπε να μάθει για αυτό όποιος δεν το γνωρίζει ήδη;

Το beatbox είναι η τέχνη παραγωγής μουσικής με το ανθρώπινο στόμα. Με ρίζες στην αρχαιότητα, γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στη Νέα Υόρκη και συνδέθηκε με τη hip-hop κουλτούρα. Οι beatboxers χρησιμοποιούν το στόμα, τα χείλη, τη γλώσσα, τη φωνή, τη ρινική κοιλότητα, το λαιμό και με σωστή χρήση της αναπνοής φτιάχνουν μουσική. Συνήθως διασκευάζουμε γνωστά μουσικά κομμάτια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια – που κάποιοι ρυθμοί έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς – δημιουργήθηκαν  τάσεις, με τους περισσότερους beatboxers να τις ακολουθούν. Οι συναντήσεις μεταξύ μας περιλαμβάνουν cyphers, κλειστούς κύκλους με πολλά άτομα, που αλληλεπιδρούν μουσικά και κυριαρχεί ο πειραματισμός. Το beatbox έγινε δημοφιλές σαν τέχνη από τη στιγμή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συνδέθηκε με διαγωνισμούς όπου προάγουν την εξέλιξη του είδους αλλά και την ευγενή άμιλα. Οι beatboxers εκπροσωπούν μια παγκόσμια κοινότητα που έχει δεσμούς μεταξύ της με τη δική τους «γλώσσα» επικοινωνίας.

 

Πώς ξεκίνησε η δική σου ενασχόληση με το beatbox;

H ενασχόληση μου ξεκινάει το 1989 από την ταυτόχρονη σχέση μου με τη κουλτούρα του hip hop το οποίο σαν μουσικό είδος στήριξε την ενηλικίωση του human beatbox σαν τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμετέχω από τότε σταθερά σε δρώμενα, συναυλιακά κυρίως με το γκρούπ μου τους Word of Mouth τα τελευταία 11 χρόνια, συνδεώντας το beatbox με πολλά μουσικά είδη και κυκλοφορώντας το πρώτο beatbox LP στην Ελλάδα το 2014. Το 2013 δημιουργήσαμε με μέλη της beatbox κοινότητας μας το επίσημο φορέα του Beatbox Greece που δημιούργησε το πρώτο επίσημο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beatbox, σειρά σεμιναριών και γενικά έδωσε το στήριγμα σε όλα τα παιδιά που ζούν στην επαρχία να συνεχίσουν και να στηρίζονται στη τέχνη τους.

 

 

 

Πώς κινείται το beatbox στην Ελλάδα και τι διαφορετικό συμβαίνει σχετικά στο εξωτερικό, αν συμβαίνει;

Το beatbox είναι πλέον γνωστό σαν είδος στη χώρα μας και υπάρχει δημοφιλία για όσους ασχολούνται, αλλά η χώρα μας στερείται κουλτούρας που να υποστηρίξει έμπρακτα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του. H βασικότερη διαφορά με το εξωτερικό είναι η κουλτούρα αλλά και ότι όλες τέχνες έχουν μιας καλύτερης μεταχείρισης. Οι πρωτοβουλίες υποστηρίζονται πιο έντονα και ο καλλίτεχνης έχει βοήθεια, ιδιωτική και κρατική.

Τα τελευταία χρόνια μέσα απο τις σταθερές δράσεις του Beatbox Greece ουσιαστικά φέραμε πιο κοντά το ευρύ κοινό, δώσαμε βήμα σε πολλά παιδιά να εκφραστούν και να δοκιμάσουν on stage τη τέχνη τους αλλά και μέσα από το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων βάλαμε το beatbox στα σχολεία της Αθήνας.

 

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση για παιδιά αποκλειστικά αφιερωμένη στο beatbox. Ποια είναι η σχέση των παιδιών με το beatbox στην Ελλάδα;

Όλα τα παιδιά έχουν δει και συναντήσει το human beatbox κυρίως μέσα από τα social media ή τη τηλεόραση. Υπάρχει πάρα πολύ περιεχόμενο πλέον από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό βοηθά από την μία αλλά απο την άλλη δεν σημαίνει ότι μπορείς να αποκτήσεις ολοκληρωμένη άποψη. Σαν τέχνη το beatbox έχει το χαρακτηριστικό να σε κάνει να χαμογελάς, μιας και ο beatboxer ειναι σαν «μάγος» που βγάζει μουσική από το στόμα του. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο ανοιχτά από τους ενήλικες και αυτό τους συνδέει πιο εύκολα με το beatbox. Η εκδήλωση στο Mέγαρο αυτή συνδάζει όσα θα ήθελε να δει ένα παιδί για να διασκεδάσει, να δοκιμάσει, να μάθει. Τα πρωινά της Κυριακής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχουν δημιουργήσει κοινό αλλά και πάντα καταπιάνονται με ενδιαφέροντα μουσικά είδη.


Πότε ξεκίνησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βeatbox για παιδιά; Θυμάσαι την πιο χαρακτηριστική, ενδιαφέρουσα εμπειρία που είχες με παιδιά στη διάρκεια αυτής της διοργάνωσης;

Ξεκινήσαμε το 2015 όπου έγινε παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σαν ξεχωριστή κατηγορία και ανέδειξε τα παιδιά που αυτή τη στιγμή κατέκτησαν τους κύριους τίτλους της χώρας μας και θα μας εκπροσωπήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beatbox αυτό το καλοκαίρι στο Βερολίνο. Η περσινή διοργάνωση στο Μέγαρο Μουσικής ήταν η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή, κυριώς ότι παιδιά 15 χρονών εμφανίστηκαν ζωντανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής από μόνο του ήταν συγκλονιστικό γεγονός.


Πώς θα θέλατε ως Beatbox Greece να εξελιχθεί η σχέση αυτή που έχει ήδη δημιουργηθεί με τα παιδιά; Ίσως με περισσότερες εκδηλώσεις ή κάτι αντίστοιχο;

Η επιθυμία μας είναι να ασχολούνται όλο και περισσότερα παιδιά και αυτό να γίνεται σε σωστές βάσεις και να έχει συνέχεια. Οι παλαιότερες γενιές να παραδώσουν σε νεότερους τη γνώση, με ταυτόχρονη εξέλιξη και πιο πολλές δράσεις για πιο πολλές συμμετοχές και υψηλότερο επίπεδο κάθε φορά. Μην ξεχνάτε πως όλα στηρίζονται στο εθελοντισμό και τη δική μας συνεισφορά, δεν έχουμε χρυσούς χορηγούς. Μέσα απο το www.beatboxgreece.com δίνουμε πληροφορίες και περιεχόμενο. Ανοίγουμε πόρτες, παλεύουμε σκληρά γι’ αυτό που αγαπάμε αλλά και έχουμε και φωτεινά παραδείγματα στήριξης όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το ινστιτούτο της SAE.


 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.