H συγγραφέας της «Κίρκης», Madeline Miller, συνομιλεί με το deBόp!

H συγγραφέας της «Κίρκης», Madeline Miller, συνομιλεί με το deBόp!

Την Τρίτη (1/10) στις 19:00 η Madeline Miller θα βρίσκεται στα Public Συντάγματος για μία και μοναδική παρουσίαση. Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε μαζί της.

Η νεαρή συγγραφέας από τη Βοστώνη προκάλεσε αίσθηση με το πρώτο της μυθιστόρημα «Το τραγούδι του Αχιλλέα», μια τολμηρή ανάγνωση του απαγορευμένου έρωτα ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο.
Έπτα χρόνια αργότερα, η Madeline Miller επιστρέφει με την υπέροχη «Κίρκη», γυναίκα σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.  

Για μια ακόμη φορά ξαναδιαβάζει την ελληνική μυθολογία και επιβεβαιώνει το ταλέντο της στη literary fiction.
Και τα δύο βιβλία έγιναν best sellers, απέσπασαν σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διαβάστε όσα μας είπε η συγγραφέας λίγο πριν την τηλεοπτική μεταφορά της  Κίρκης από τη νέα πλατφόρμα streaming HBO Max.

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στην προσωπικότητα της Κίρκης; Τι σας έκανε να την μελετήσετε και τελικά να καταλήξετε να γράφετε αυτό το βιβλίο;

Ο Όμηρος περιγράφει την Κίρκη σαν μία θεά – αρχόντισσα που ενώ προκαλεί τον φόβο στους ανθρώπους, τους μιλάει στη γλώσσα τους. Αυτό ήταν που με συγκίνησε αρχικά – ένιωσα πως αυτή η γυναίκα είχε ουσιαστικά παγιδευτεί ανάμεσα σε δύο κόσμους, διχαζόταν ανάμεσα στην θεϊκή και την ανθρώπινή της φύση.
Επιπλέον η Κίρκη τόσο μέσα από τα «μαγικά» της όσο και υφαίνοντας στον αργαλειό της, ξεδιπλώνει και μία καλλιτεχνική φύση. Την αγάπησα για αυτό. Ένιωσα πως τη δύναμή της την είχε καλλιεργήσει μέσα από τις γνώσεις, την ικανότητά της και την αφοσίωση στους στόχους της, δεν ήταν κάτι που της χαρίστηκε εκ γενετής επειδή ο πατέρας της ήταν ο θεός Ήλιος...
Η Κίρκη είναι μία γυναίκα ισχυρή, σοφή, τρομακτική και καλοπροαίρετη μαζί – είναι μία γυναίκα μυστηριώδης και θέλησα να ανιχνεύσω και να καταλάβω καλύτερα κάποια από αυτά τα μυστήριά της!

Διαβάζοντας το βιβλίο σας αισθανθήκαμε σαν να ξαναδιαβάζουμε την ελληνική μυθολογία μέσα από ένα πρίσμα που προωθεί τη γυναικεία δύναμη και ανεξαρτησία. Πόσο επίκαιρο είναι το «φεμινιστικό» μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Παρόλο που έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα σχετικά με την αντιμετώπιση των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες σε σχέση με της παλιές, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς…

Οι γυναίκες εξακολουθούν σήμερα να υπονομεύονται, να κακοποιούνται, να αποκλείονται από θέσεις εξουσίας, να αγνοούνται και να προσβάλλονται σεξουαλικά. Ακριβώς όπως πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ελπίζω η «Κίρκη» να αποτελέσει ένα μία αφορμή να συζητηθούν κάποιες από αυτές τις αδικίες ώστε και να τις αναγνωρίσουμε αρχικά, αλλά και να δουλέψουμε για να τις αλλάξουμε.

Κάτι που συγκίνησε εμάς στην Κίρκη ήταν η πολυδιάστατη και γεμάτη αντιφάσεις προσωπικότητά της, αλλά και η μοναξιά της. Την αισθανόμαστε εξαιρετικά οικεία και κυρίως σύγχρονη. Τι έχετε να πείτε εσείς πάνω σε αυτό;

Πολύ συχνά στη λογοτεχνία, αλλά και στον κινηματογράφο, οι γυναίκες παρουσιάζονται σαν ακραίες και απόλυτες προσωπικότητες, παντελώς κακές ή παντελώς τέλειες. Προσπάθησα να δώσω στην Κίρκη την ευκαιρία να έχει μία κανονική όσο γίνεται και σίγουρα πλήρη ζωή: να είναι ακατάστατη, περίπλοκη, γεμάτη εμπειρίες που την κάνουν να διδάσκεται συνεχώς, να εξελίσσεται. Η Κίρκη κάνει λάθη, μεγαλώνει, μεταμορφώνεται, όπως ακριβώς ένας πραγματικός άνθρωπος.

Ήταν σημαντικό για μένα να της δώσω αυτόν τον ψυχολογικό ρεαλισμό, τόσο επειδή την κάνει πιο ενδιαφέρουσα ως χαρακτήρα, αλλά και επειδή οι γυναίκες δεν περιγράφονται συχνά ως τόσο «τρισδιάστατες» στη λογοτεχνία.

Κίρκη, Μήδεια, Πηνελόπη… Τις συναντούμε όλες στο βιβλίο σας. Που συγκλίνουν και που αποκλίνουν σαν προσωπικότητες;

Και οι τρεις αυτές γυναίκες αγωνίζονται παρά τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η κοινωνία τους. Είναι ισχυρές, λαμπρές, περίπλοκες, ανεξάρτητες και δημιουργικές σε έναν κόσμο που ενδιαφέρεται μόνο για την υπακοή.
Διαφέρουν όμως ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στους περιορισμούς αυτούς - η Κίρκη επιδιώκει να φτιάξει μία δική της πραγματικότητα, η Μήδεια επιτίθεται και η Πηνελόπη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πατριαρχία για να πετύχει αυτά που επιθυμεί κι έχει ανάγκη. Όλες όμως αναζητούν κάποια δημιουργική έκφραση - μέσα από τα ξόρκια ή τον αργαλιό.

Τι σχεδιάζετε μετά τις μεγάλες επιτυχίες του «Τραγουδιού του Αχιλλέα» και της «Κίρκης»;

Θα ήθελα πολύ να δουλέψω την Αινειάδα, το επικό ποίημα του Βιργίλιου που επίσης είναι ένα από τα αγαπημένα μου!
Πρώτα όμως έχω στο πρόγραμμα την Τρικυμία του Σαίξπηρ μιας και η ιστορία του Πρόσπερο, του Δούκα του Μιλάνου ήταν στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ DEBOP ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΙΡΚΗ» ΕΔΩ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.