Η Ελένη Ανδρεάδη, η κλιματική κρίση, τα παιδιά και οι «Μαχητές του Ντάο»
2024-12-05Το debop.gr μίλησε με την ταλαντούχα συγγραφέα και περιβαλλοντική ακτιβίστρια για την προσπάθειά της να μιλήσει για μεγάλα θέματασε σε μικρά παιδιά, με αφορμή τη νέα σειρά βιβλίων της «Μαχητές του Ντάο».
Πως προέκυψε η σύνδεση της έννοιας του Ντάο με την κλιματική κρίση;
Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που είχα να διαβάσω απο την εφηβεία μου, το Τάο Τε Τσινγκ, το κύριο κείμενο της κινεζικής φιλοσοφίας του Ντάο. Εκείνη την περίοδο σκεφτόμασταν με τον εκδότη να δημιουργήσουμε μια περιβαλλοντική σειρά για μικρότερα παιδιά (6+) απο ότι απευθύνεται η σειρά Πράκτορες του Πλανήτη (8+), οπότε ήταν αυτό διαρκώς στο μυαλό μου. Διαβάζοντας το Τάο Τε Τσίνγκ με την οπτική αυτή συνάντησα πανανθρώπινες αξίες όπως την σημασία της ισορροπίας, του σεβασμού, της ευθύνης και της άρρηκτης σύνδεσής μας με τον φυσικό κόσμο και όλες τις μορφές ζωής με τις οποίες τον μοιραζόμαστε που μου φάνηκαν πολύ σχετικά με την βιωσιμότητα. Από τις πρώτες σελίδες, για παράδειγμα, το κείμενο κάνει αναφορά στη σύγχυση που προκαλείται στον άνθρωπο από τον κατακλυσμό επιθυμιών (που μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση στον αναπτυγμένο κόσμο) ή τη σημασία του να υπηρετούμε κάτι μεγαλύτερο από εμάς για να κατακτήσουμε την ηρεμία και σοφία (και όπως καταγράφουν οι κοινωνιολόγοι, πλέον, την ευτυχία). Θέλησα να δημιουργήσω αυτή την σειρά, με βάση αυτά τα μαργαριτάρια σοφίας, μια σειρά που εισάγει πέρα απο τα περιβαλλοντικά θέματα και την διάσταση της ψυχική υγείας. Ο Κινέζος παππούς, ο Σίφου,αναθέτει στα παιδιά μυστήριες υποθέσεις να λύσουν αλλά ειναι και αφορμή να θίξει το βιβλίο πράγματα, μεταξύ άλλων, όπως ο ρόλος της ευγνωμοσύνης στην ευτυχία, του χρόνου στη φύση, της ενσυνειδητότητας και του διαλογισμού για ψυχική ενδυνάμωση.
Η έννοια της περιπέτειας προέκυψε ως ανάγκη να γίνει πιο προσβάσιμο το βιβλίο στα παιδιά ή γεννήθηκε στη διαδικασία της συγγραφής;
Αυτό που με απασχολεί είναι να μεταφέρω επιστημονική, περιβαλλοντική γνώση με το πρόσχημα μιας περιπέτειας η οποία όμως να είναι τόσο θελκτική, που να την διαβάζει και αγαπήσει κανείς χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα ή ακόμα και να αγνοεί οτι το βιβλίο ειναι περιβαλλοντικό.
Πριν ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο δούλεψα πολύ σε σχολεία, μαζί και με την οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, και ακόμα το κάνω, οπότε φυσικά είναι στο μυαλό μου πάντα και ο αναγνώστης στον οποίο απευθύνομαι. Τα βιβλία γεννιούνται απο ένα εσωτερικό διάλογο με τον αναγνώστη αυτό του μυαλού μου. Αυτό το παιδί του μυαλού μου δίνει τον ρυθμό.
Η στόχευση στα παιδιά γίνεται με όρους μέλλοντος σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση; Η θεωρείς πως παράπλευρα αυτή η αλλαγή επιστρέφει με έναν τρόπο και στους μεγάλους;
Τα παιδιά επηρεάζουν σημαντικά τους ενήλικες - αυτό τεκμηριώνεται και απο σχετικές μελέτες. Οι γονείς είμαστε πιο δεκτικοί στο να λάβουμε υποδείξεις απο τα παιδιά μας σχετικά με αυτά τα θέματα, οπότε το παιδί μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ευρύτερη του οικογένεια. Οι γονείς των αναγνωστών μου το επιβεβαιώνουν συχνά αυτό, οτι δηλαδή χαίρονται να μαθαίνουν απο τα παιδιά τους και ακόμα να υλοποιήσουν δράσεις μαζί, όπως ένα καθαρισμό παραλίας. Η σωτηρία του πλανήτη έρχεται στα παιδιά πολύ πιο αβίαστα απο οτι σε εμάς.
Ποιό είναι το επόμενο βήμα δημιουργικά; Εμπεριέχει τους μαχητές του Ντάο ή θα δούμε νέους ήρωες και καταστάσεις να ξεδιπλώνονται στο χαρτί;
Το επόμενο βιβλίο μου είναι μια συλλογή παραμυθιών που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Ανυπομονώ να την μοιραστώ. Μετά απο αυτό, δεν γνωρίζω ακόμα...
Ποιά είναι η Ελένη Ανδρεάδη
Η Ελένη Ανδρεάδη, η συγγραφέας πίσω από τα διάσημα βιβλία, γεννήθηκε στο Λονδίνο, ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές.
Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες.
Πιο σημαντικό όμως από τα βραβεία και τις διακρίσεις είναι η αγάπη που έχουν στους Πράκτορες του Πλανήτη όλα τα παιδιά. Τα βιβλία της Ανδρεάδη διαβάζονται ξανά και ξανά, οι παραστάσεις της γίνονταν αμέσως sold out και οι μικροί πράκτορες είναι σε μόνιμη εγρήγορση για την σπουδαία αποστολή τους.