Η KυψЁЈη της Μαριέττας Σπηλιοπούλου στο deBόp!
2017-01-27Ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού που θα ενώσει τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συμβιώνουν σ΄ αυτή τη γειτονιά- και όχι μόνο- της Αθήνας, μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη συνεργασία και την επικοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός «τόπος» ανάμεσα στα παιδιά.
Μουσικοκινητικά παιχνίδια, ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορός, σε ένα σεμινάριο δίμηνης διάρκειας στην καρδιά της Αθήνας. Η υπεύθυνη του σεμιναρίου αυτού, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, μας μιλάει για την ουσία αυτής της προσπάθειας!
Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίλης Ζάρκου
Τι έχει να κερδίσει ένα παιδί ή ένας έφηβος από ένα σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού σαν το δικό σου;
Την καλύτερη συναίσθηση του εαυτού καταρχάς. Δηλαδή του σώματος, της φωνής του, των εκφραστικών του μέσων. Τη διαχείριση των συναισθημάτων του μέσω της δημιουργικής έκφρασης. Την καλύτερη κοινωνικοποίηση. Την ικανοποιήση που μπορεί να νιώσει ως μέλος μιας δεμένης και δημιουργικής ομάδας. Τη γνωριμία με τα θεατρικά «εργαλεία». Την εξάσκηση της φαντασίας και των παρορμήσεων του και φυσικά την εκτόνωση και τη χαρά μέσω του παιχνιδιού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν, ούτως ή άλλως, τη βάση της δουλειάς στην τέχνη του θεάτρου.
Τι στόχους έχει το σεμινάριο; Τι ρόλο παίζει η πολυπολιτισμικότητα;
Σ’ αυτό το σεμινάριο υπάρχει ένας βασικός στόχος, εκτός των προαναφερθέρντων. Η δημιουργική συνεργασία των παιδιών από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες-κουλτούρες-εθνότητες και η άρση των στερεότυπων του κοινωνικού ρατσισμού. Γι’ αυτό το κάλεσμα μας είναι ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και εθνότητες που ζουν και μεγαλώνουν στην Αθήνα. Η πολυπολυτισμικότητα είναι η νέα πραγματικότητα και είναι καίριο για τους ανθρώπους που βαδίζουν τώρα στην ενηλικίωση να μπουν σ’ αυτή την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες και ρατσισμό. Αν οι νεότεροι δεν γνωριστούν-συνεργαστούν-συμβιώσουν-δημιουργήσουν μαζί, τότε πώς περιμένουμε να αλλάξει κάτι;
Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στη δυναμική της ομάδας του σεμιναρίου; Θυμάσαι κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό;
Τα παιδιά όσο και αν επηρεάζονται από τον περίγυρο έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν πολύ γρήγορα πίσω τους τα πάντα όταν μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι. Διαφορές, στερεότυπα, διαφορετικότητα. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία αυτών των σεμιναρίων και του θεατρικού παιχνιδιού γενικά κι αυτό λειτουργεί πάντα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από την πρόσφατη εμπειρία μου ήταν το διήμερο σεμινάριο για παιδιά προσφύγων στο ΚΕΤ την άνοιξη του 2015. Ήρθαν παιδιά μιας πολύ ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, ήταν αγόρια, στην εφηβεία, ασυνόδευτα που φιλοξενούνταν προσωρινά στη χώρα μας σε μια στέγη προσφύγων. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό ήταν ότι κανένας τους δεν μιλούσε ελληνικά. Μέσα σε 2 ημέρες δημιουργήσαμε μια «καινούργια»-μόνο δική μας- γλώσσα για να συννενοούμαστε, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι δεν μας χρειάζεται, καθώς επικοινωνούσαμε ήδη άψογα μεταξύ μας με τη μουσική, το χορό, τη γλώσσα του σώματος, τη ζωγραφική κ.α. Περάσαμε από στάδια «άρνησης» ή αμηχανίας για να καταλήξουμε σε μια υπέροχα δεμένη και δημιουργική ομάδα, που δούλευε με τόση ανάγκη για επικοινωνία και χαρά, που ποτέ πριν δεν είχα ξαναδεί. Ήταν συγκινητικό. Και απίστευτα απελευθερωτικό.
Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο; Εάν κάποιο παιδί είναι ντροπαλό μπορεί να βρει το «χώρο» του σε ένα τέτοιο πλαίσιο;
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους που θέλουν πραγματικά να συμμετέχουν σ' αυτήν τη διαδικασία. Κυρίως όμως, από την εμπειρία μου, το σεμινάριο αυτό δίνει «χώρο» και ερέθισμα ακριβώς σε παιδιά που έχουν μια εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στην έκθεση ή στη συνεργασία. Κυρίως αυτούς τους ανθρώπους βλέπω στο τέλος να «ανθίζουν» και να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους εντελώς διαφορετικά.
Έχεις σκηνοθετήσει παιδικό θέατρο και έχεις διεξάγει και άλλα σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού. Τι σημασία έχει για σένα η σχέση των παιδιών με το θέατρο;
Καθοριστική. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι και αυστηρότεροι θεατές και αυτοί που θα σου πουν την αλήθεια όποια και αν είναι. Είναι τετριμμένο, ίσως, αλλά η δουλειά με τα παιδιά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, πιο ειλικρινή, πιο ταπεινό και με μεγαλύτερη κατανόηση για τους ανθρώπους. Είναι φυσικά και τεράστια η ευθύνη γι’ αυτό θέλει πολύ προσοχή. Το θέατρο όμως έχει στη ρίζα του, στη βάση του, το παιχνίδι γι’ αυτό και προσπαθούμε κάθε φορά μέσα στις πρόβες να βρούμε λιγάκι αυτό που χάνουμε ως ενήλικες: τη χαρά, τον ενθουσιασμό, την έκπληξη, την άγνοια των κοινωνικών ορίων. Όταν δουλεύεις με παιδιά ή παίζεις για αυτά είναι λίγο πιο εύκολο να ξαναγυρίσεις στην ουσία των πραγμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο εδώ.
Κρατήσεις θέσεων: 213 00 40 496 & 69 45 34 84 45
e: [email protected]
fb: https://www.facebook.com/kentron.el
fb event: https://www.facebook.com/events/1243478082365038/