Η Χάρις Σερδάρη κάνει θέατρο σε διαρκές σπριντ

Η Χάρις Σερδάρη κάνει θέατρο σε διαρκές σπριντ

Κλασική περίπτωση ταλαντούχου Θεσσαλονικού καλλιτέχνη που ήρθε στην Αθήνα για να βρει επαφή με ένα μεγαλύτερο κοινό και έναν πιο ανοικτό θεατρικό κόσμο η Χάρις Σερδάρη συμμετέχει στην παράσταση «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Olvio σε σκηνοθεσία Νοεμής Βασιλειάδου.

Το debop.gr μίλησε μαζί της για την εν λόγω παράσταση (που παίζεται για δύο ακόμη βραδιές στην Αθήνα), τι σημαίνει να είσαι Βορειοελλαδίτης καλλιτέχνης στην πρωτεύουσα αλλά και τα επόμενα δημιουργικά της σχέδια.

Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στην παράσταση; Τι σε κέντρισε στο θεατρικό;

Με τις/τους περισσότερες/ους της ομάδας έχουμε συνυπάρξει μαζί στη δραματική σχολή και πάντα σκεφτόμασταν πως θέλουμε να δουλέψουμε μαζί. Για την συγκεκριμένη απόπειρα πρώτα συναντηθήκαμε τα κορίτσια της ομάδας ψάχνοντας με τι θα καταπιαστούμε. Θέλαμε να δημιουργήσουμε εμείς το πλαίσιο στο οποίο θα δουλεύαμε. Μετά από αρκετές συναντήσεις, ήρθε η Νοεμή με την ιδέα μιας παράστασης που θα έχει ως αφετηρία το μετρό της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή, η αλήθεια είναι, δεν ήμουν ένθερμη με το πώς ένα τόσο πρακτικό και τεχνικό ζήτημα θα μπορούσε να γίνει παράσταση. Διαψεύστηκα πολύ γρήγορα.

 

Το έργο φέρνει στο επίκεντρο την πολιτική και κοινωνική διάσταση ενός τεχνικού έργου. Πόσο βοηθάει ότι έχετε βιώσει ως θεατρική ομάδα την πραγματική συνθήκη;

Αυτή ήταν η αφορμή έτσι κι αλλιώς για να γίνει αυτή η παράσταση. Η μεγάλη σύνδεση μας με το θέμα, με το πραγματικό βίωμα.

Έχουμε μεγαλώσει μέσα στους κλειστούς αυτούς δρόμους, στα περιτριγυρισμένα με λαμαρίνες πάρκα και σε μια πόλη που τη νιώθαμε συνεχώς να βουλιάζει, να προσποιείται πως προχωρά και να μένει στάσιμη- εκεί από όπου αναγκαστήκαμε κι εμείς να φύγουμε γιατί δεν βρήκαμε κάποιον «ζωτικό χώρο».

Φυσικά, η παράσταση δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη γιατί όλη η χώρα είναι γεμάτη από ανολοκλήρωτα έργα αλλά και από ανθρώπους που περιμένουν μια «ανάπτυξη» που δεν ήρθε, την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που δεν τηρήθηκε. Σίγουρα πάντως προσπαθούμε να μιλάμε για αυτά όχι ως εξωτερικοί παρατηρητές, αλλά μέσα από ένα πολύ προσωπικό πρίσμα.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους καλλιτέχνες που κατεβαίνουν από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα;

Το ότι αφήνουν το οικείο τους. Συχνά ένα καλλιτέχνης της Θεσσαλονίκης έχει σπουδάσει εκεί, έχει δημιουργήσει έναν κύκλο συνεργατών, πιθανά να έχει ήδη δουλέψει αρκετά, και με το που έρχεται στην Αθήνα, όλα γίνονται αόρατα.

Υπάρχει μια βίαιη επιστροφή στο μηδέν. Είναι σαν να τρέχεις έναν αγώνα δρόμου και κάθε τριάντα μέτρα να σε γυρνάνε δέκα μέτρα πίσω, ενώ οι άλλοι τρέχουν σταθερά μπροστά. Έχεις να καλύψεις πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Ποια τα σχέδιά σου το επόμενο διάστημα;

Με την εταιρεία θεάτρου Τροχιές, την ομάδα με την οποία φτιάξαμε το “Προσοχή: Εκτελούνται έργα”, σχεδιάζουμε την επόμενή μας παράσταση για το νέο έτος.

Ως ηθοποιός, θα συμμετέχω στην παράσταση «Στο σώμα της» στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, καθώς και στην παράσταση «Ο Βράχος» στην Κάμιρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

Info:

«Προσοχή Εκτελούνται Έργα»

Εισητήρια: 10-15€, διαθέσιμα στο viva.gr

Ημέρες &ώρες παράστασης: Δευτέρα&Τρίτη, 19/2-20/2, 21:30

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου
Πρωτότυπο Κείμενο – Έρευνα: Ομάδα Τροχιές
Δραματουργία: Νοεμή Βασιλειάδου, Χάρις Σερδάρη

Παίζουν:Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού 
Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Λιόλιος
Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Χάρις Σερδάρη
Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Στυλιανού, Χάρις Σερδάρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Σύμβουλος Δραματουργίας: Πάνος Δεληνικόπουλος
Σύμβουλος Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας: Μαρία Καραδελόγλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Λευτέρης Τσινάρης, Σταυρούλα Ντολοπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.