Συνομιλώντας με την εικονογράφο Άννα Παπαϊωάννου
2016-03-10Διαβάσαμε το βιβλίο της «Έχω Μια ΙΔΕΑ!» και το αγαπήσαμε! (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ). Ακολουθήσαμε την συγγραφέα και εικονογράφο στο Instagram και η κάθε εικόνα της, μας γέμισε έμπνευση!
Ξεκλέψαμε, λοιπόν, μερικές φωτογραφίες από το λογαριασμό της και συνομιλήσουμε για λίγο μαζί της!
Ένα παιδικό βιβλίο για μία ιδέα! Πώς σου ήρθε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;
Έγινε ακριβώς όπως το λέτε! Μου ήρθε μια ιδέα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και αντί να σκεφτώ τι θα την κάνω αυτή την ιδέα, σκέφτηκα το πώς μου ήρθε και το πώς σκεφτόμουνα όταν είχα ιδέες μικρή. Είναι ωραίο καμιά φορά να βλέπεις πως σκέφτονται οι άλλοι και να καταλήγεις στο ότι..τελικά ίσως να μην έχουμε τόσες πολλές διαφορές!
Το βιβλίο «Έχω μια ΙΔΕΑ!» είναι το πρώτο σου και αφορά τα παιδιά! Θέλεις να μας μιλήσεις για την διαδικασία της συγγραφής; Και μάλιστα όταν το αναγνωστικό κοινό είναι τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής προσπαθούσα να φέρω στο μυαλό μου τον εαυτό μου μικρό και να θυμηθώ το πώς σκεφτόμουνα, τι ένιωθα, τι φοβόμουνα, με τι χαιρόμουνα. Να μπω, δηλαδή, στη θέση των ίδιων των παιδιών, να γράψω την ιστορία σαν να την έγραφε ένα μικρό παιδί. Κάπως έτσι κύλησε η διαδικασία.. Βοήθησαν πολύ βέβαια και οι ιδέες που ήρθαν πριν τις λέξεις, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσω παρακάτω..!
Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις πρώτα τις εικόνες ή να βρεις τις κατάλληλες λέξεις για να γράψεις την ιστορία σου;
Πιο εύκολα και αβίαστα μου βγήκαν οι εικόνες. Λόγω των σπουδών αλλά και της προσωπικής ενασχόλησης με την ζωγραφική, μου είναι πιο φυσικό να «σκέφτομαι» σε εικόνες, τις οποίες μετά μετατρέπω σε λέξεις. Πολλές φορές βέβαια αναγκάζομαι να αλλάξω τις εικόνες για να ταιριάζουν με τις λέξεις, όπως και το αντίθετο, αλλά αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του να δημιουργήσεις ένα παιδικό παραμύθι όπου, τόσο το κείμενο όσο και οι λέξεις, έχουν την ίδια βαρύτητα.
Μέσα σε έναν ωκεανό παιδικών βιβλίων, ποια είναι αυτά τα κριτήρια που καθιστούν ένα βιβλίο σημαντικό για τα παιδιά;
Το τι είναι σημαντικό για τα παιδιά, μόνο εκείνα το ξέρουν. Τι είναι αυτό που θα τα κάνει να θέλουν να διαβάσουν ξανά και ξανά ένα βιβλίο είναι και το μυστικό της διαχρονικότητας, μόνο που κανένας συγγραφέας δεν το γνωρίζει αυτό από πριν! Μπορεί να είναι κάποιο μήνυμα εκπαιδευτικό ή μια συγκεκριμένη αισθητική που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον ή ένας ήρωας που θαυμάζουν ή μια ατμόσφαιρα που αποπνέει το βιβλίο. Κάθε βιβλίο έχει κάτι και είναι διαφορετικό, όπως ακριβώς και τα παιδιά!
Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις και αποτέλεσαν έμπνευση για τη δουλειά σου; (εικονογράφους, ζωγράφους, μουσικούς ή ό,τι άλλο!)
Ω, είναι τόσοι πολλοί! Σίγουρα οι masters του είδους όπως ο Oliver Jeffers, o Roald Dahl, ο Eric Carl αλλά και νεότεροι συγγραφείς και εικονογράφοι όπως η Emma Yarlet, η Marta Altes και άλλοι πολλοί! Επίσης, είναι αρκετοί που μπορεί να μην έχουν σχέση με παιδικά βιβλία αλλά είναι αγαπημένοι και με εμπνέουν με διαφόρους τρόπους, όπως η Lisa Congdon, η Dinara Mirtalipova κ.α.. Υπάρχουν πάρα πολλοί και μ’ αρέσει τόσο να γνωρίζω ξαφνικά κάποιον καινούριο και να μπαίνω στον κόσμο του!
Θα ήθελες να μας πεις τι κρύβουν τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα;
Ελπίζω να συνεχίσω να έχω ιδέες που να γίνονται πραγματικότητα, όπως άλλωστε αξίζει σε κάθε ιδέα! Προς το παρόν, μαζί με τον εκδοτικό οίκο KeyBooks ασχολούμαστε με το να μεταδώσουμε την ιδέα αυτού του πιτσιρικά σε όλη την Ελλάδα!