Μια συζήτηση με τη Βέρα Μακρομαρίδου με αφορμή το «Να σου πω μια ιστορία» του Χ. Μπουκάι
2023-11-13Η παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» από την Ομάδα ΤΟΠΙ, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Πλειώνη, μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό και την εξάντληση των εισιτηρίων με συνεχή sold-out τα τελευταία δύο χρόνια, καλεί το κοινό για τρίτη χρονιά φέτος σε μία απρόσμενη ψυχοθεραπευτική συνεδρία στο bios για λίγες ακόμη παραστάσεις.
Με αφορμή αυτό το επιτυχημένο (ξανα)ανέβασμα του διεθνούς μπεστ σέλερ του Χόρχε Μπουκάι στη σκηνή το deBόp συνάντησε τη Βέρα Μακρομαρίδου για μια μικρή συζήτηση..
Απολαύστε την!
Από τον Οκτώβριο σε βρίσκουμε στο Bios να παίζεις μαζί με τον Δημήτρη Πλειώνη στη δραματοποιημένη απόδοση ενός αγαπημένου κειμένου. Γνώριζες από πριν το κείμενο του Μπουκάι; Ποια η σχέση του με το βιβλίο και ποιες οι διαφορές;
Ναι, είχα διαβάσει Χόρχε Μπουκάϊ κάποια χρόνια πριν και μου είχε αρέσει πολύ ο τρόπος που εκφράζει αυτό που θέλει να πει και που θέλει ο αναγνώστης να το εισπράξει…οπότε χάρηκα πολύ που ο Δημήτρης Πλειώνης μου είπε να ξαναδώ τη γραφή του με αφορμή την παράσταση. Η παράσταση είναι αρκετά πιστή στο βιβλίο. Ο Ντέμιαν πάει για ψυχοθεραπεία στον Χόρχε με τις αναζητήσεις που συναντάμε στο βιβλίο και ο Χόρχε του δίνει τις απαντήσεις που ψάχνει μέσα από τις ιστορίες. Οι αυτοτελείς ιστορίες που ζωντανεύουν στην παράσταση είναι σαφώς λιγότερες από αυτές του βιβλίου αλλά σίγουρα είναι αποτέλεσμα μελέτης για αυτό και έχουν σκηνοθετηθεί πολύ εύστοχα, με ενσυναίσθηση και πολύ χιούμορ!
Πες μας περισσότερο για τον δικό σου ρόλο.
Εγώ υποδύομαι πολλούς ρόλους στην εν λόγω παράσταση, όπως και οι τέσσερις μας -Δημήτρης Πλειώνης, Δημοσθένης Φίλιππας, Μαρία Θρασυβουλίδη – το οποίο είναι τρομερά ενδιαφέρον. Ξεκινάω ως ένα νεαρό κορίτσι, μετά γίνομαι σύζυγος και μητέρα…μέχρι και άγγελος!
Διαβάζουμε πως οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Τελικά είναι μια παράσταση μόνο ή και μια ομαδική θεραπεία;
Μμμ…νομίζω αν ο θεατής επιτρέψει στον εαυτό του να νιώσει άνετα θα λειτουργήσει μέσα του ομαδική δραματοθεραπεία η παράσταση. Παρόλα αυτά η δοσολογία που διαδραματίζονται όλα είναι αρκετά μελετημένη, οπότε ο καθένας εισπράττει αυτό που θα ήθελε και δεν φέρνουμε κανέναν σε αμηχανία ή σε θέση που δεν θα ήθελε. Η διάδραση χτίζεται ανάλογα με τη στιγμή, κάτι που βλέπουμε ότι διασκεδάζει πολύ το κοινό και φυσικά εμάς τους ίδιους.
Μετά από την μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία με τη σειρά ΣΑΣΜΟΣ, πόσο κερδισμένη πιστεύεις πως βγαίνεις κι εσύ και κάθε ηθοποιός που παίζει σε μία σειρά που βλέπει & αγαπάει τόσο πολύς κόσμος;
Σίγουρα πολύ κερδισμένη, καθώς δεν χρειάζεται να «πείσω» κανέναν για το τι δουλειά κάνω. Είναι σημαντικό για τους νέους ηθοποιούς να έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα δείγμα δουλειάς το οποίο θα μείνει, όπως συμβαίνει με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το θέατρο είναι μαγικό αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς είναι live. Η τηλεόραση και ο κινηματογράφος μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα είδος αυτό-οντισιόν. Επίσης, ο «Σασμός» είναι μια εξαιρετική δουλειά, με φανταστικούς ανθρώπους πίσω και μπροστά από τις κάμερες που αγάπησα πολύ και με έμαθε πολλά, οπότε είμαι πολύ περήφανη που ήμουν μέρος της.
Πόσο εύκολη ή δύσκολη έχει γίνει η δουλειά του ηθοποιού με τα social media;
Νομίζω αν τα χρησιμοποιεί κανείς μέχρι εκεί που δεν τον ενοχλούν, δεν νιώθει ότι τον αλλοτριώνουν ή τον ζορίζουν είναι εντάξει…ίσως να είναι και βοηθητικά ώστε να ενημερώσεις τη δουλειά σου. Το δύσκολο είναι το ότι το κινητό και η χρήση του έχει τόσο μεγάλη θέση και βαρύτητα πια στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας που οι ζημιές που κάνει είναι βαθιά κοινωνικές με πάρα πολλές προεκτάσεις .
Σε κάθε περίπτωση θέλει να όριο και μια αντίσταση από όλους μας.
Όλες τις λεπτομέρειες για την παράσταση μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης
Σκηνικά / Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Νάσσος Σωπύλης
Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Ψυχολόγος / Δραματολόγος: Μαρία Μπρανίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Θρασυβουλίδη, Βέρα Μακρομαρίδου, Δημήτρης Πλειώνης, Δημοσθένης Φίλιππας
Φωτογραφίες Αθηνά Λέκκα