Ο Άρης Μπαλής μιλάει για το Talk Show στο deBόp!

Ο Άρης Μπαλής μιλάει για το Talk Show στο deBόp!

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο Άρης Μπαλής έχει συνεργαστεί με πληθώρα σκηνοθετών τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και σε άλλες σκηνές. Ακροβατώντας μεταξύ δράματος και κωμωδίας, καταφέρνει να ισορροπεί χαρίζοντας μας συγκλονιστικές ερμηνείες. Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε ο κύκλος παραστάσεων του «Τέλους του παιχνιδιού», όπου η ερμηνεία του ως Κλοβ ήταν απολύτως μπεκετική. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην παράσταση Talk Show στην καφκική κωμωδία τηλεοπτικής (υπο)κουλτούρας του Βασίλη Μαγουλιώτη (που υπογράφει με το συγγραφικό ετερώνυμο Suyako), σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, που από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ!

Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτήν την παράσταση κι είπατε το ναι;

Όταν είχα πρωτοδιαβάσει το Talk Show σε μία από τις πρώτες του γραφές το 2018 είχα ενθουσιαστεί με τον τρόπο γραφής του Suyako (aka Βασίλης Μαγουλιώτης) και το πώς αποφάσισε να διαχειριστεί τα θέματα που τον απασχολούσαν και να τους δώσει τη μορφή του εν λόγω έργου. Με συγκινεί ούτως ή άλλως βαθύτατα ο τρόπος που γράφει ο Suyako, γιατί λόγω της φιλίας μας έχω διαβάσει πολλά πράγματα που έχει γράψει πέραν αυτών που έχουν εκδοθεί. Ταυτόχρονα οι παραστάσεις του Γιώργου Κουτλή με ενθουσίασαν πάρα πολύ και το ένστικτό μου μού έλεγε ότι και ο τρόπος που δουλεύει θα είναι και αυτός ενθουσιώδης. Οπότε ήταν μονόδρομος η θετική μου απάντηση για αυτή τη συνεργασία. Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα, είναι από αυτές τις συνεργασίες, που είναι αδιαπραγμάτευτο το ναι.

Πρόκειται για ένα έργο με έντονο το αλληγορικό στοιχείο. Έχει κοινά με το μπεκετικό σύμπαν;

Όχι, δεν έχει κοινά σημεία. Το τέλος του παιχνιδιού είναι ένα κλειστό κύκλωμα που αναπαράγει ατελέσφορα τον ίδιο του τον εαυτό αδυνατώντας να ξεφύγει και ψάχνοντας διαρκώς ένα τέλος που δεν έρχεται. Στο Talk Show στο αδιέξοδο αυτό που βιώνει ο κεντρικός ήρωας επιχειρείται μια απάντηση προς μια κατάφαση απέναντι στο φαινόμενο της ζωής και αυτό δεν το λέω με όρους χαζής αισιοδοξίας ή ότι δίνεται στον ήρωα εν τέλει ένα μάθημα αυτοβελτίωσης. Αντίθετα εννοώ ότι θέλει μια αποδοχή η ζωή ως πολύπλοκο φαινόμενο που είναι και με τις τόσες πολλές συνιστώσες που έχει, οπότε πρέπει να “χορέψεις” με αυτή την παραδοχή.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην παράσταση;

Ο ρόλος μου είναι «Το Θύμα»: αυτός που προσπαθεί να καταλάβει, ο καλεσμένος, ο περί του οποίου ο λόγος.

Ο άνθρωπος αυτός τι κοινά έχει με εσάς; Πόσες από τις αγκυλώσεις σας έχετε αποτάξει έως σήμερα;

Μάλλον το κυριότερο κοινό μεταξύ εμένα και του θύματος, αλλά και των περισσότερων ανθρώπων, είναι αυτή η διαρκής προσπάθεια κατανόησης μιας κατάστασης που σου ξεφεύγει μέσα από τα χέρια και δεν προλαβαίνεις συνήθως να την πιάσεις και απλά τρέχεις από πίσω της.

Όσες αγκυλώσεις και να αποτάξεις, άλλες τόσες δημιουργούνται. Η ζωή είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, οπότε απλά πρέπει να χορέψεις μαζί της.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε έντονα το παράλογο, ακριβώς όπως συμβαίνει και στο έργο. Θεωρείτε ότι είναι σημείο των καιρών ο παραλογισμός;

Το παράλογο είναι αρκετά σχετική έννοια και ο καθένας μας την ορίζει πολύ διαφορετικά. Οπότε εύκολα μπορεί να τσουβαλιαστούν άνθρωποι, καταστάσεις, γνώμες κάτω από τον τίτλο του παράλογου. που καλό θα ήταν να μην τσουβαλιαστούν. Παράλογα πράγματα κατά τη γνώμη μου, συμβαίνουν χρόνια τώρα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να καταλαβαίνει τον κόσμο.

Ο τίτλος της παράστασης (σ. σ. Talk show) παραπέμπει σε τηλεοπτική εκπομπή. Αλήθεια, ποια είναι η σχέση σας με τις τηλεοπτικές εκπομπές είτε ως θεατής είτε ως καλεσμένος;

Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με το σύνολο των τηλεοπτικών εκπομπών. Στην περίοδο της καραντίνας μπορεί να έβλεπα λίγο παραπάνω τηλεόραση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι μέρος της καθημερινότητάς μου οι τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο ήρωας εκτίθεται μπροστά στον παρουσιαστή της εκπομπής που είναι καλεσμένος. Αλήθεια πόσο δύσκολη είναι η έκθεση του εαυτού μας στους άλλους ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο;

Θεωρώ ότι κανείς δεν εκτίθεται πραγματικά. Όλα είναι εντός ενός πλαισίου ασφαλείας. Κλισέ ερωτήσεις διαδέχονται κλισέ απαντήσεις και κάπως έτσι προχωράει η συνθήκη με την ψευδαίσθηση ότι είπαμε αλήθειες σήμερα. Και καλά κάνει και είναι έτσι. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει και τι χρειάζεται και ποιον πραγματικά αφορά η έκθεση του όποιου εαυτού σε κοινή θέα. Στην παράστασή μας, επειδή πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο “talk show”, ο ήρωας ψάχνει να βρει μια πραγματική απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που τον βασανίζουν και αναγκαστικά θα εκθέσει κομμάτια του εαυτού του, εν τέλει περισσότερο σαν να πρόκειται για μια ιδιοσυγκρασιακή ψυχαναλυτική διαδικασία και όχι σαν μία τηλεοπτική εκπομπή.

Σήμερα η έκθεση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μια συνεχής έκθεση εαυτού και πληροφοριών του. Είναι όμως η πραγματικότητα αυτή που παρουσιάζεται μέσα από τέτοιου είδους πλατφόρμες ή απλώς πρόκειται για την αποτύπωση μόνο των ωραίων στιγμιότυπων της ζωής;

Είναι μια πραγματικότητα, άλλη από αυτή που συγκροτείται μέσω των φυσικών παρουσιών, αλλά δε γίνεται να μη δεχτούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μία πραγματικότητα. Το πρόβλημα με την τάση ανάδειξης της προσωπικής ευτυχίας που αποτυπώνεται κατά κόρον μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πρόβλημα που παρουσιάζεται ούτως ή άλλως και στην κοινωνική ζωή μέσω των φυσικών παρουσιών μας. Υπάρχει μία ισχυρή τάση να δείχνουμε επιτυχημένοι κι ευτυχισμένοι. Δεν ξέρω γιατί. Αυτό ίσως επιτάσσουν οι καιροί μας. Σημασία έχει να έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε πίσω από αυτό τον φλοιό, γιατί μόνο έτσι μπορούν οι όποιες σχέσεις μας να αποκτήσουν μία κάποια δυναμική, άρα να έχουν και κάποιο νόημα που υπάρχουν.

 

Γιατί αρνούμαστε οι άνθρωποι να έρθουμε σε επαφή με τον πυρήνα μας και αρκούμαστε σε μια επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων;

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι πώς θα συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι έχουμε πολλούς πυρήνες μέσα στον έναe κεντρικό πυρήνα, το ένα κεντρικό κουκούτσι και αυτό σαν ιδέα είναι χαωτικό, αλλά αυτή η πολυπλοκότητα και η πολλαπλότητα είναι που κάνει τα ανθρώπινα όντα ενδιαφέροντα. Είμαστε άπειρες δυνατότητες και πιθανότητες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Άρη Μπαλή για την παραχώρηση της συνέντευξης!

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση βρίσκονται εδώ.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.