O Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης μιλάει στο deBόp για την παράσταση «Άτλας»
2024-03-09Στη σκανδιναβική κοσμογονία ο άνθρωπος γεννήθηκε απο ξύλο, στην ινδική από σπέρμα, στην αιγυπτιακή από δάκρυα και στην κινέζικη από χώμα. Στο σήμερα και με αρχή τους μύθους της κοσμογονίας εξερευνούμε τι θα συμβεί μετά το Χάος. Ο Άτλας του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη ερευνά τις ψυχές τριών πλασμάτων που είναι χαμένα στην αιώνια λήθη και ταυτόχρονα γνωρίζουν τον πυρήνα και τη σκέψη όλου του σύμπαντος. Ξεκινούν από την αρχή και υφαίνουν στη συνέχεια το δικό τους μύθο για τη μοναξιά.
Μιλήσαμε μαζί του για την παράσταση που εμπνεύστηκε και ανεβάζει μαζί με την ομάδα INVAIN της οποίας είναι μέλος.
Εμμανουήλ στις 9 Μαρτίου ξεκινάτε πάνω σε ένα δικό σου κείμενο, μια performance-δοκίμιο πάνω στη μοναξιά. Θες να μας πεις λίγα λόγια για το πως προέκυψε η ιδέα για το κείμενο και τι αυτό πραγματεύεται;
Η μυθολογία για μένα είναι πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης και ο Άτλας ένα πρόσωπο που θεωρώ πιο εύκολο να ταυτιστείς από ότι εκείνος που νίκησε τελικά την Τιτανομαχία και τον τιμώρησε, ο Δίας. Πάντα με γοήτευαν περισσότεροι οι μη πρωταγωνιστές και η δική τους ιστορία. Ξεκινώντας λοιπόν από τον μύθο, το άγαλμα των Φαρνέζε και τον πίνακα του Ρούμπενς, το δικό μου κείμενο δεν εξιστορεί την ιστορία του, δεν μιλάει για τους Τιτάνες αλλά μετατρέπει σε Τιτάνα τον καθένα από μας. Απογυμνώνει τους πρωταγωνιστές από την σωματική διάπλαση ενός γίγαντα, τη δύναμη και την θέλησή τους και αποσκοπεί σε μια ενδοσκόπηση του ψυχικού κόσμου που "κουβαλάει" ο καθένας τους. Ενός κόσμου ξεχωριστού και διαφορετικού για τον καθένα γεμάτο τόσο με το βάρος του εαυτού τους όσο και με το βάρος που ο σημερινός κόσμος τους επιτάσσει, με αποτέλεσμα αυτό το φορτίο να του υπαγορεύει να μείνει ακίνητος σε έναν κόσμο συνεχώς κινούμενο, εξελισσόμενο και ταχύ.
Ο Άτλας είναι περισσότερο αυτός που υπομένει τα πάντα και μάλιστα αγόγγυστα. Πως συνδέεται με τη μοναξιά; Να σημειώσω ότι πολλά μυθολογικά πρόσωπα βίωναν αφόρητη μοναξια, ο Προμηθέας, δεμένος στο βράχο, ο Οδυσσέας σε μια σχεδία. Είμαστε όλοι Άτλαντες, 8 δισ κάτοικοι του πλανήτη, όπως πολύ όμορφα γράφει το ΔΤ σε ένα κόσμο που η «εικόνα» προτάσσει το ακριβώς ανάποδο;
Η ετυμολογία του ονόματος του Άτλαντα είναι αυτός που υπομένει τα πάντα και πολλές φορές, αν όχι πάντα, η συνθήκη αυτή οδηγεί στην απομόνωση και την μοναξιά. Η επιρροή της καθημερινότητας, το άγχος του καθωσπρεπισμού, η αγωνία της επιτυχίας, το στίγμα της αποτυχίας, η σημασία της εικόνας και το βάρος της ύπαρξης μέσα σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να σταματήσει δευτερόλεπτο για να αναπνεύσεις, δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο σπόρος του αισθήματος της μοναξιάς ευδοκιμεί, μεγαλώνει και ριζώνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μαθαίνει να παίρνει διαφορετικές μορφές και να κρύβεται πίσω από διάφορα προσωπεία, να γίνεται θυμός, να γίνεται βία, να γίνεται γελοίο ή τραγικό, να μεταμορφώνεται σε φόβο ή παραίτηση. Αυτές τις μορφές έχω προσπαθήσει να δείξω στις εικόνες των τριών χαρακτήρων του κειμένου.
Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν είναι ο Πάνος Αργυρόπουλος, Μαρία Μαντά, Εύη Χρόνη, τρία νέα παιδιά στο χώρο όπως έμαθα. Πώς γνωρίζεστε και πόσο εύκολο είναι να τους «φέρεις» μέσα σε ένα δικό σου κείμενο και να τους σκηνοθετήσεις;
Οι δρόμοι μας με τη Μαρία Μαντά και την Εύη Χρόνη συναντήθηκαν γιατι είχαν κοινό σκοπό. Ήθελα πολυ να συναντήσω ανθρώπους που να έχουν την θέληση να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα καταπιάνεται με πρωτότυπα κείμενα και θα πειραματίζεται με νέες φόρμες και ήμουν τυχερός όχι απλά να τους βρώ αλλα να είναι και δυο πολυ αγαπημένοι μου φίλοι και το 2021 να φτιάξουμε μαζι την ομάδα INVAIN. Ύστερα με αφορμή την ποιητική συλλογή της Εύης «Μήτρα» έγινε το Rabbithole μια παράσταση που παρουσιάσαμε στο θέατρο 104 υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Εύης. Ο Πάνος Αργυρόπουλος είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και φίλος που συνεργάζεται μαζί μας για πρώτη φορά και ελπίζουμε να μείνει μαζί μας και για τα επόμενα. Με κατανόηση, συνεννόηση και χώρο δημιουργείται το σωστό έδαφος για να συνεργαστεί και να ενορχηστρωθεί σωστά μια ομάδα.
Πες μας λίγα λόγια για το PalmTree Multinfuntional Center of Arts που θα σας φιλοξενήσει;
Το PalmTree Multinfuntional Center of Arts είναι ένας νέος χώρος στον Νέο Κόσμο που παρέχει τις απαραίτητες υποδομές για πολλαπλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες και το σημαντικό για μένα ήταν ότι έχει δύο χώρους που εγώ εκεί είδα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω για να παρουσιάσω τον Άτλαντα μοιράζοντας το έργο μεταξύ των δύο σκηνών.
Θέλω, όμως, να κλεισουμε με εσένα. Ποια ειναι τα πλάνα σου για το 2024 και με τι άλλο έχεις καταπιαστεί;
Στα πλαίσια του Performance Rooms 2024 παρουσίασα μια performance, το Albatross στην γκαλερί Καππάτος που σκοπευω να την επεκτείνω και να την ξαναπαρουσιάσω πιο ολοκληρωμένη απο την νέα σεζόν, αλλά και να ασχοληθώ με την επεξεργασία και την έρευνα ενος νέου θεατρικού έργου που ετοιμάζω.
Ο «Άτλας» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 21.00, στον Χώρο PalmTree Multinfuntional Center of Arts, Κριναγόρου 13 στο Νέο Κόσμο. Παραστάσεις: από 9 - 31 Μαρτίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Συντελεστές:
Σύλληψη-κείμενο-σκηνοθεσία:Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης | Sound design: Φάνης Σακελλαρίου
Δραματουργία: INVAIN, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου | Σκηνικά:Μαριάνθη Ράδου
Κατασκευές : Μαρίνα Αργυριάδη, Μαριάνθη Ράδου | Επιμέλεια Κίνησης: Άρτεμις Μπασίρογλου
Φωτισμοί : Παναγιώτης Ψύχας | Φωτογραφίες:Μαίρη Λεονάρδου
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Ηθοποιοί: Πάνος Αργυρόπουλος, Μαρία Μαντά, Εύη Χρόνη
Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση βρίσκονται εδώ