Ο Ευριπίδης και ο Σταύρος Σαμαράς στο deBόp με αφορμή τη συναυλία τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2023

Ο Ευριπίδης και ο Σταύρος Σαμαράς στο deBόp με αφορμή τη συναυλία τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2023

 «Συμβίωση», αυτός είναι ο τίτλος που σηματοδοτεί το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – ΔιΦεΜΜ (Molyvos InternationalMusic Festival- MIMF) 

Από το 2015, που πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ, μετρά 55 συναυλίες από 221 κορυφαίους νέους, καταξιωμένους ερμηνευτές και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες Έλληνες και ξένους θεατές καταφέρνοντας να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, προβάλλοντας τον Μόλυβο και τη Λέσβο ως δημοφιλή μουσικό προορισμό παγκοσμίως.

Φέτος, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 19 Αυγούστου. Με όχημα την ενωτική δύναμη της Μουσικής, προσπάθεια των διοργανωτών είναι η υπενθύμιση πως η αρμονική συμβίωσή μας με τη φύση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τον πλανήτη μας.

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με δύο νεαρούς, ταλαντούχους μουσικούς. Τους αδελφούς Ευριπίδη και Σταύρο Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο μουσικοί θα παρουσιάσουν έργα με θέμα την «Ανυποχώρητη ελπίδα» στις 11/8 στη Γέφυρα της Κρεμαστής, στην Αγία Παρασκευή, ενώ στις 12/8 στο Κάστρο της Μυτιλήνης θα περιγράψουν μουσικά τον «Κόσμο ως αδιάσπαστη ενότητα» παρέα με τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν στο πιάνο. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν:

Στα βιογραφικά σας αναφέρετε πως γεννηθήκατε σε οικογένεια μουσικών. Θέλετε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και τι σας έκανε να επιλέξετε ο ένας το βιολί και ο άλλος το βιολοντσέλο.

Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε από γονείς μουσικούς, οι οποίοι μας μετέδωσαν την αγάπη για την τέχνη τους με πολύ φυσικό τρόπο. Μεγαλώσαμε με τους ήχους της κλασικής μουσικής να ηχούν στο σπίτι μας και, όπως ήταν φυσικό, γοητευτήκαμε από αυτόν τον τρόπο έκφρασης. Κάτω από την καθοδήγηση των γονιών μας, η επιλογή μουσικού οργάνου ήρθε αβίαστα, μετά από μαθήματα μουσικής προπαιδείας.

Εκπροσωπείτε την νεότερη γενιά Ελλήνων μουσικών. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μουσικοί προβάλλονται και διαπρέπουν ήδη από τη νεαρή τους ηλικία και στη χώρα μας. Νιώθετε πως υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για πιο εκλεκτική και ψαγμένη μουσική στην Ελλάδα και στο ελληνικό κοινό;

 

Ευριπίδης: Είναι πολύ θετικό το ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι  καλλιτέχνες της χώρας μας διακρίνονται για το ταλέντο τους στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο και χάρη διάθεση για σοβαρή ενασχόληση με την κλασική μουσική και στις  ουσιαστικές προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξή της, το ταλέντο αυτό καρποφορεί.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου, θα συμμετέχετε σε δύο συναυλίες. Πώς συνδέεται το ρεπερτόριο σας με το γενικό θέμα του Φεστιβάλ που είναι η Συμβίωση (με τη φύση);

Στη φύση υπάρχει μία μοναδική αρμονία: αντιθετικά στοιχεία συμβιώνουν χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του περιβάλλοντος. Αυτό, πιστεύουμε, εκφράζεται και στο ρεπερτόριο που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μέσα στο πανέμορφο τοπίο του Μολύβου. Όπως τα χορευτικά μέρη από την τέταρτη σουίτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ: είναι δύσκολο να μη μεταφερθεί κάποιος στη γαλήνη της ποιμενικής ζωής που απολάμβαναν οι άνθρωποι της εποχής του συνθέτη. Τη φύση βλέπουμε και μέσα στη «Μπαλάντα» του Ε. Ysaye. Η αρμονική ένταση που δημιουργείται μέσα στην «ντελίριο» δεξιοτεχνίας του ερμηνευτή, σταδιακά απελευθερώνεται, όπως ένας ορμητικός ποταμός εκβάλλει στην θάλασσα. Τέλος, τα κομμάτια για τσέλο και βιολί του Reinhold Gliere εναλλάσσουν υφές και αρμονίες που κανείς θα έβρισκε μόνο στη φύση: από τα δίφωνα κελαηδίσματα των πουλιών μέχρι τους «δαγκωτούς» ήχους των φυσικών υλικών, όλα δείχνουν ότι το ένστικτο της «μητέρας-γης» έχει φωλιάσει μέσα στον συνθέτη, όπως εξάλλου και σε κάθε καλλιτέχνη.

Έχει επίσης ενδιαφέρον η σειρά των έργων που θα παίξετε, που δεν ακολουθεί τη «συνήθη» δηλαδή κατά χρονολογική σειρά των συνθετών. Έγινε εσκεμμένα;

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρούμε όχι μόνο εξελικτικά αλλά και αντιθετικά τη μουσική. Έτσι, συνειδητοποιούμε ότι συνθέτες με απόσταση τριών ή τεσσάρων αιώνων προσπαθούν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να περάσουν το ίδιο μήνυμα. Επιλέγουμε, λοιπόν, να σας «ξαφνιάσουμε» με τη σειρά, εκφράζοντας και το θέμα της συμβίωσης που διαπερνά το φεστιβάλ.

Θα ερμηνεύσετε έργα των Μπαχ, Ντεμπισί, Μπραμς, Γκλιέρ, Φρανκ και του λιγότερου γνωστού Βέλγου Εζέν Ιζαΐ. Είστε «ταγμένοι» στην κλασική μουσική ή έχετε κι άλλες μουσικές «αγάπες» από το χώρο της ροκ, ποπ ή άλλων μουσικών ειδών;

Ευριπίδης: Ανήκω σε μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκουν ενδιαφέρον για την κλασική μουσική ακόμα και στον ελεύθερό τους χρόνο. Με ενδιαφέρει να ανακαλύπτω συνεχώς νέες συνθέσεις και να ακούω έργα από διαφορετικές εκτελέσεις. Επίσης εκτιμώ πολύ την τζαζ μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Ένα μικρό classic music gossip! Πως έγινε η γνωριμία σας με τις αδερφές Ντέρκεν;

 

Σταύρος: Είχα παρακολουθήσει τη Δανάη πριν δύο χρόνια σε συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την εκφραστικότητα των κινήσεών της την ώρα που έπαιζε. Μετά την συναυλία είχα την ευκαιρία να την συγχαρώ από κοντά και να γνωριστούμε. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που θα συνεργαστούμε στο φεστιβάλ Μολύβου.

Ο Μόλυβος και ειδικά το Κάστρο του Μολύβου είναι ένα πανέμορφο μέρος! Πόσο σας επηρεάζει ερμηνευτικά αλλά και «τεχνικά» ο χώρος στον οποίο παίζετε;

Σίγουρα για κάθε καλλιτέχνη αυτός ο ιστορικός χώρος αποτελεί πηγή έμπνευσης δημιουργίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μοιραστούμε την μουσική μας με το κοινό σε τόσο όμορφο περιβάλλον. Όσο για το τεχνικό κομμάτι, είναι κάτι ακόμη άγνωστο σε εμάς, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ακουστική του χώρου θα είναι σαφώς… πρωτάκουστη.

Δύο ερωτήσεις, λίγο πιο προσωπικές… Για πείτε την αλήθεια… πώς είναι να παίζεις μουσική και να πρέπει να συνεργαστείς με τον αδελφό σου;

 

Ευριπίδης: Εγώ με τον Σταύρο είμαστε δύο ανόμοιες προσωπικότητες με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μία πολύ ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνεργασία. Παρ' όλο που αντιλαμβανόμαστε την μουσική πολύ διαφορετικά έχουμε κοινό πάθος και ενέργεια να μοιραστούμε τις ιδέες μας με το κοινό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μουσικό σας όνειρο για το μέλλον;

 

Σταύρος: Κατά την άποψη μου τα όνειρα και οι στόχοι δεν σταματούν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να κάνουν ότι πραγματικά ποθούν , θέτοντας υψηλούς στόχους και κοιτώντας το μέλλον που είναι μπροστά. Όνειρό μου είναι να μπορώ να μεταδίδω στο μέλλον την ενέργεια και τις μουσικές μου ιδέες σε ένα ευρύ μουσικό κοινό.

__________________________________________________________________________________________

Ο Ευριπίδης Σαμαράς γεννήθηκε το 2005. Είναι βιολοντελίστας, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με άριστα παμψηφεί και α’ βραβείο (τάξη Δ. Πάτρα). Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Σε ηλικία οκτώ ετών πρωτοεμφανίστηκε ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια σημαντικών μουσικών και από το 2015 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA».

Ο Σταύρος Σαμαράς γεννήθηκε το 2006 και άρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία 3 ετών. Σπουδαστής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (τάξεις: Ε.Δελφινοπούλου και Γ. Κορμπέτη). Σε ηλικία δέκα έξι ετών κέρδισε το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα. Από το 2017 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων «MOYSA», μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Μουσικές του συνθέσεις έχουν παρουσιαστεί σε γνωστές αίθουσες μουσικής  στην Ελλάδα (ΜΜΘ, ΜΜΑ) από μεγάλες ορχήστρες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.