Ο Γιάννης Χαρμπάτσης πιστεύει στο σινεμά της μικρής φόρμας

Ο Γιάννης Χαρμπάτσης πιστεύει στο σινεμά της μικρής φόρμας

Το debop.gr μίλησε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Spicy Indie International Film Festival - SPICYIIFF Γιάννη Χαρμπάτση για το παρόν και το μέλλον του σινεμά της μικρής κλίμακας.

Το 3ο Spicy Indie International Film Festival είναι γεγονός; Ποιά είναι η διαφοροποίησή του από τα προηγούμενα φεστιβάλ;

Από την πρώτη χρονιά το Spicy Indie International Film Festival είχε απροσδόκητα μεγάλη αποδοχή τόσο από τους δημιουργούς όσο και από το κοινό. Αυτό συνεχίστηκε και τη δεύτερη χρονιά έχοντας πια την αποδοχή και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους Δράμας και της κινηματογραφικής σχολής Sae Athens. Εγκαινιάσαμε την ενότητα του Παράλληλου Προγράμματος με αφιερώματα σε καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες. Κάτι που συνεχίζεται και αυτή την χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με σπάνιες ταινίες του Θανάση Νεοφώτιστου, του Περικλή Χούρσογλου, του Σωτήρη Γκορίτσα και του Μέμη Κούπα. Αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του φεστιβάλ και εμπλουτίστηκε με νέες συνεργασίες έχοντας πια την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Cast4Films το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε την ταυτότητα και την  προώθησή του φεστιβάλ,  αλλά και να αλλάξουμε στέγη. Σας περιμένουμε λοιπόν στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος τόσο στο Παράλληλο Πρόγραμμα όσο και στο Διαγωνιστικό Τμήμα, με εξαιρετικές ταινίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Πολύ-πολιτισμικότητα διαβάζουμε στο ΔΤ. Πως επιτυγχάνεται αυτή η αρχή στο φετινό πρόγραμμα;

Η πολύ-πολιτισμικότητα είναι αναπόφευκτο συστατικό ενός Διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ. Φέτος διαγωνίζονται ταινίες από χώρες  όπως Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Εσθονία, Βέλγιο, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ιταλία, Αργεντινή Μεξικό, Κολομβία, Βραζιλία, Πολωνία, αλλά και Ρωσία,  Ιράν, Κίνα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ιορδανιά, Ινδία, Κύπρο, και φυσικά Ελλάδα. Διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις, γλώσσες καθώς και θεματικές των ταινιών, δημιουργούν ένα παζλ που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πέρα από την δική μας πραγματικότητα  και να ανοίξουμε την συνείδηση και την οπτική μας, όπως σοφά μας προτείνει και η κουκουβάγια, σύμβολο του φετινού φεστιβάλ.

Ποιό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να είσαι ανεξάρτητος κινηματογραφιστής σήμερα στην Ελλάδα και σε διεθνή κλίμακα;

Οι πόροι που διατίθενται για την χρηματοδότηση μικρού μήκους ταινιών δεν είναι επαρκείς. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο και  οι κινηματογραφιστές καλούνται να καλύψουν αυτά τα έξοδα. Παρ’ όλα αυτά έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγών όπως προείπα. Άλλο ένα κομμάτι που υπάρχει δυσκολία είναι η διανομή και η προβολή των ταινιών, κάτι το οποίο δίνει λόγο ύπαρξής τόσο στο Spicy όσο και στα υπόλοιπα φεστιβάλ, ούτως ώστε οι δημιουργίες των κινηματογραφιστών να έρθουν σ’ επαφή με το κοινό.

 

Υπάρχει η εντύπωση πως η μικρή φόρμα στον κινηματογράφο είναι ημιτελής. Πως απαντάτε σε αυτό το στερεότυπο;

Αντιθέτως. Η μικρή φόρμα στον κινηματογράφο κερδίζει όλο και περισσότερο το κοινό. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο είδος, αφού οι κινηματογραφιστές καλούνται να πουν μια ιστορία σε λιγότερο χρόνο και αυτό από μόνο του είναι μια δοκιμασία για τους ίδιους.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άνθιση στο είδος, με ολοκληρωμένες ταινίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μεγάλες παραγωγές. Πολλές φορές μάλιστα είναι και αριστουργήματα. Επίσης βλέπουμε πολλές ελληνικές ταινίες να διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Προσκαλούμε λοιπόν όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη ακόμη, να έρθουν από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος. Kι ίσως μετά αλλάξουν γνώμη…

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.