Ο Vitor Fernades από το θέατρο Jangada της Πορτογαλίας στο debόp
2017-05-27Για δυο ημέρες, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Μαΐου, το θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο πορτογαλικό θίασο, το θέατρο Jangada. Λίγο πριν το διήμερο φεστιβάλ είπαμε μερικές κουβέντες με έναν εκ των δημιουργών της ομάδας αυτής, τον Vítor Fernandes, και ανυπομονούμε να τους δούμε και από κοντά, στην Αθήνα!
Ποιο είναι το θέατρο Jangada, με ποια μέσα δημιουργεί την εξέλιξη του είδους και τι πρεσβεύει;
Το θέατρο Jangada είναι ένα πορτογαλικό γκρουπ που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1999. Είναι ένα από τα περισσότερο διεθνή γκρουπ στην Πορτογαλία. Χρησιμοποιούμε ένα πλήθος τεχνικών και ειδών όπως μαριονέτες, μουσική, σωματικό θέατρο κ.α, στα οποία η κωμωδία είναι το κέντρο όλων.
Έρχόμενοι στην Ελλάδα ποιες θεατρικές συγγένειες βρήκατε με την ομάδα ΙΔΕΑ αλλά και με ποιες ομοιότητες και διαφορές αντιλαμβάνεστε μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας γενικότερα;
Το θέατρο Jangada αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε παραγωγές για ενήλικες, σε ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο ηθοποιός είναι το κέντρο όλων, βρισκόμενος σε διαρκή μεταμόρφωση. Η πρώτη παράσταση που είδαμε από την ομάδα ΙΔΕΑ, ήταν ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», βρεθήκαμε σε πλήρη ταύτιση μαζί τους. Πιστεύουμε ότι προερχόμαστε από δυο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, αλλά στο θέατρο μοιραζόμαστε πολλές κοινές ιδέες και εμπειρίες.
Στο ελληνικό κοινό θα παρουσιαστούν από εσάς 2 ιδιαίτερα και διαφορετικά μεταξύ τους έργα. Μιλήστε μας λίγο για την επιλογή των έργων και παρουσιάστε τα στο κοινό με τον δικό σας τρόπο.
Θέλαμε να διαλέξουμε δυο κωμωδίες. Στην αρχική εκδοχή του ο Φρανκενστάιν δεν είναι κωμωδία, αλλά μεταμορφώσαμε πλήρως το έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Και τα δυο έργα έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση συγκριτικά με τις αρχικές εκδοχές τους. Πιστεύουμε ότι οι παραστάσεις μας θα αποτελέσουν μια νέα και διαφορετική εμπειρία για το ελληνικό κοινό. Το θέατρο αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα, αλλά το να τη μοιράζεσαι με διαφορετικούς πολιτισμούς είναι πάντα κάτι πολύ ξεχωριστό κι ενδιαφέρον.
Με ποια σκηνοθετικά εργαλεία θα αποδοθούν έργα αυτά ώστε να είναι σύγχρονα και διαφοροποιημένα;
Η πρώτη παράσταση που θα παρουσιάσουμε, «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», είναι εμπνευσμένο από το κλασικό έργο του Σέξπηρ, παρόλα αυτά δε χρησιμοποιήσαμε ούε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο. Σκηνοθέτης είναι ο John Mowat με τον οποίο όλη η δημιουργική διαδικασία προέρχεται από αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Είμαστε μόνο τρεις ηθοποιοί που ενσαρκώνουμε όλους τους ρόλους. Το έργο όπως το αποδώσαμε έχει μια γλώσσα πολύ «οπτικοποιημένη» και μοντέρνα, σύγχρονη.
Το δεύτερο έργο, «Φρανκενστάιν, μια παραποιημένη κωμωδία», είναι ένας μονόλογος, αλλά εκεί η γλώσσα είναι πολύ διαφορετική καθώς ο ηθοποιός αλληλεπιδρά με μαριονέτες. Αποτελεί όμως και αυτό το έργο μια αυθεντική προσέγγιση και γράφτηκε από τον σκηνοθέτη Ivo Bastos και τον ηθοποιό Vítor Fernandes. Και οι δυο τους έχουν μια απλή και καθαρά κωμική γλώσσα στον τρόπο γραφής τους.
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.Ιδέα που συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία συστήνοντάς μας θέατρο από άλλες πόλεις και γωνιές του κόσμου!
Περισσότερες πληροφορίες εδώ