Ο Χρήστος Χριστόπουλος μας μιλάει για τη θεατρική διαδρομή «Επόμενη στάση: Κυψέλη»

Ο Χρήστος Χριστόπουλος μας μιλάει για τη θεατρική διαδρομή «Επόμενη στάση: Κυψέλη»

Ζωντανή, πολυπληθής, ετερογενής, η Κυψέλη αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους παλιούς, αλλά και τους νεότερους Αθηναίους. Ποιες είναι όμως οι ιστορίες και οι άνθρωποι που τη διαμόρφωσαν; Τα γεγονότα που χαρακτήρισαν την πορεία της; Κάθε Κυριακή, η Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι μας καλεί σε μια «διαφορετική ξενάγηση» στην γειτονιά της Κυψέλης, σε ένα ταξίδι με ιστορικούς, και όχι μόνο, σταθμούς. Ο Χρήστος Χριστόπουλος, εμπνευστής και ένας εκ των «ξεναγών» της θεατρικής διαδρομής, μίλησε στο Débop για την ιδέα της «διαδρομής», την απέραντη γοητεία της Κυψέλης και πολλά άλλα.

Η θεατρική διαδρομή «Επόμενη στάση: Κυψέλη» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Είναι μία μόνο από τις δράσεις του πλούσιου προγράμματος με το οποίο επανασυστήνεται στο κοινό η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, διαχρονικά σήμα κατατεθέν της περιοχής: ανοιχτές αγορές, φεστιβάλ, εκδηλώσεις και events, συνέργειες και συμπράξεις, δημιουργικά εργαστήρια και workshops περιμένουν τον επισκέπτη. Παράλληλα, στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς, φιλοξενείται η νέα μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι, που σχεδίασε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, νέο φορέα διαχείρισης του χώρου της Δημοτικής Αγοράς.

 

Κύριε Χριστόπουλε, πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για μια θεατρική διαδρομή στην Κυψέλη;

X.X.: Η θεατρική διαδρομή «Επόμενη στάση: Κυψέλη» προέκυψε σαν φυσική συνέχεια της θεατρικής ξενάγησης «Ποιος κρατάει το φανάρι» που υλοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Mου ζητήθηκε δηλαδή να φτιάξω μια θεατρική διαδρομή για την Κυψέλη και ευτυχώς που έγινε έτσι, γιατί εγώ οραματίζομαι θεατρικές διαδρομές κάθε μέρα και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας που θα τύχει να την περπατήσω: Στον Κεραμεικό, στο Παγκράτι, Στο Νέο Κόσμο, στο Θησείο…

Τα τελευταία χρόνια η Κυψέλη έχει επανέλθει στο προσκήνιο της Αθηναϊκής ζωής ως τόπος διασκέδασης, συνάντησης και συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, πολιτισμών, ταυτοτήτων. Θα μπορούσε, πιστεύετε, να αποτελέσει ένα «πρότυπο» σύγχρονης γειτονιάς; Υπάρχει γύρω μας η ανάγκη του «ανήκειν», πέρα από τα όρια του στενού μας κύκλου;

X.X.: Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει επανέλθει, γιατί απλώς νομίζω ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι αυτό που περιγράφετε. Η συνύπαρξη και η ποικιλία υπήρξαν πάντοτε χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής και των ανθρώπων της. Είναι όμορφη και ενδιαφέρουσα, ωστόσο θα έλεγα ότι θέλει πολλή δουλειά για να πούμε ότι κάποτε ίσως αποτελέσει πρότυπο σύγχρονης γειτονιάς. Για την ώρα αυτό που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επισκέπτες είναι η απέραντη γοητεία της σε συνδυασμό όμως με τα στενά πεζοδρόμια, την έλλειψη χώρων παρκαρίσματος, την κατάχρηση των δημόσιων χώρων κ.α.

Μέσα από τη δράση σας, αλλά και άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ο δημόσιος χώρος επιστρέφει, κατά κάποιον τρόπο, στους πολίτες – και οι πολίτες, σε αυτόν. Από την εμπειρία σας, είναι θετικοί οι πολιτιστικοί φορείς, αλλά και ο θεατής, σε αυτό το «άνοιγμα» προς τα έξω;

X.X.: Και θετικοί και διψασμένοι είναι. Μετά την αναγκαστική εσωστρέφεια του Covid τώρα είναι η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την πόλη, με τη γειτονιά και με τον διπλανό μας. Όσο για τη συνάντηση των πολιτιστικών φορέων με το κοινό δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αλλά θέλει και μεθόδευση, προσεκτικές επιλογές, επικοινωνία, αξιοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας, εξωστρέφεια και διάθεση να αφουγκραστεί ο ένας τον άλλον.

Στη «διαδρομή» σας μπλέκονται η ιστορία, οι μαρτυρίες, η καλλιτεχνική δημιουργία, οι αστικοί μύθοι. Αισθάνεστε ότι η Αθηναία/ο Αθηναίος ενδιαφέρεται για το παρελθόν της πόλης του; Και κατά συνέπεια, μπορεί να οραματιστεί το μέλλον της;

X.X.: Ναι, και είναι συγκινητικό να το βλέπεις έμπρακτα στη σύνθεση του κοινού της δικής μας θεατρικής βόλτας, όταν στην ίδια «παρέα» που δημιουργείται συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικής αισθητικής, κάτοικοι της Κυψέλης ή και όχι, περίεργοι φιλομαθείς ή νέα παιδιά που ψάχνουν τα δρώμενα της πόλης…Το ενδιαφέρον για την ιστορία υπάρχει, απλώς ο τρόπος που καλείται να το «διεγείρει» κανείς, πρέπει πια να συμβαδίζει με τα χρώματα και τους ρυθμούς της εποχής μας.

 

Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ιστορία που ξεχωρίσατε στην έρευνά σας;

X.X.: Υπάρχουν αρκετές και θα διαλέξω μία από αυτές που –δυστυχώς- δεν χώρεσαν στην θεατρική μας διαδρομή. Πρόκειται για έναν αστικό μύθο σχετικά με το άγαλμα «Λαγωνικό σκυλί» του Ευριπίδη Βαβούρη που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί το 1940 ο Δήμος της Αθήνας επιλέγει να τοποθετήσει έναν μαρμάρινο σκύλο στην Κυψέλη. Μεταξύ πολλών πιθανών λόγων, κυκλοφορούν ιστορίες που λένε ότι ο γλύπτης εμπνεύστηκε το άγαλμα από έναν σκύλο που περίμενε πιστά το πεθαμένο αφεντικό του ή που έσωσε τη ζωή ενός κοριτσιού από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.

Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου στο δρώμενο; Αφήνεται στο ταξίδι, στην αφήγηση, σε ένα διάλειμμα από τις εικόνες της καθημερινότητας του; Ή καλύτερα, σε μια διαφορετική θέαση των καθημερινών του διαδρομών;

X.X.: Αν αναφέρεστε στις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στη βόλτα, ναι, αφήνονται στο ταξίδι, στο χρόνο και στις εποχές. Οι αντιδράσεις των περαστικών όμως είναι αξιοσημείωτες και περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα: από την έκπληξη και το ξάφνιασμα, μέχρι το αυτοματοποιημένο σήκωμα του κινητού για βίντεο ή φωτογραφία, από το συνωμοτικό χαμόγελο και την στιγμιαία σκέψη να ακολουθήσουν την διαδρομή ως «λαθραίοι» θεατές, μέχρι και την διακριτική έκφραση αμφισβήτησης ή ενόχλησης…

 

Εσείς και οι υπόλοιποι συντελεστές της δράσης πώς βιώνετε αυτή τη διαδρομή;

X.X.: Σαν ένα στοίχημα κάθε φορά διαφορετικό. Σαν ένα ταξίδι που ξέρεις που θα πας αλλά δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Σαν πρόκληση και σαν μεγάλη ευτυχία να γινόμαστε εμείς αγωγοί ιστοριών, εποχών, συναισθημάτων.

Έχετε σκεφτεί «επόμενη στάση»;

X.X.: Νομίζω αξίζει να μείνουμε αρκετά σε αυτή τη στάση, όσο ο κόσμος θα θέλει να βολτάρει μαζί μας. Για το μετά, έχουμε καιρό.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.debop.gr/events/epomeni-stasi-kypseli-theatriki-diadromi

Προπώληση εισητηρίων: https://www.viva.gr/tickets/happenings/epomeni-stasi-kypseli-theatriki-diadromi/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.