Ο youtuber και αρχαιολόγος «Mythologist» συστήνεται στο deBόp

Ο youtuber και αρχαιολόγος «Mythologist» συστήνεται στο deBόp

Μου άρεσε πάντα να διαβάζω ιστορία και μυθολογία. Έτσι, μια μέρα ανακάλυψα κάτι διαφορετικό στο Youtube. Κάτι που ενδεχομένως σε μιαν άλλη χώρα να βρίσκεται ακόμα υψηλότερα στην προτίμηση του ευρέος κοινού, αλλά πιστεύω ότι με τη σκληρή και εποικοδομητική δουλειά που κάνει, ο Mythologist ή Κωνσταντίνος Λουκόπουλος θα φτάσει ακόμα ψηλότερα. Αν θέλετε και εσείς να μάθετε για μύθους που δεν ξέρατε, να απομυθοποιήσετε διάσημους αρχαίους ήρωες ή να γνωρίζετε αυτούς που δεν πήραν την αποδοχή που τους άξιζε, να μάθετε πώς ήταν η καθημερινότητα των Αρχαίων Ελλήνων και πολλά άλλα, δεν έχετε παρά να τον ακολουθήσετε στα social media, που θα βρείτε στο τέλος της συνέντευξης. Τον συνάντησα, λοιπόν, στο αγαπημένο στέκι της Καλλιθέας, το Zatopek book cafe, ένα καφέ μπιστρό βιβλιοπωλείο που άνοιξε πριν από 1 χρόνο και έχει γίνει πόλος έλξης για όλους τους βιβλιό - φιλους της Αττικής.

- Πες μου λίγα πράγματα για σένα.

Είμαι ο Κωνσταντίνος και είμαι 28 ετών. Ζω στην Αθήνα και είμαι αρχαιολόγος. Τελείωσα τη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ και έπειτα ακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική αρχαιολογία. Από τον Μάρτιο του 2020 τρέχω αυτό το project, το "The Mythologist", κυρίως μέσα από video στο YouTube, με σκοπό την επικοινωνία της μυθολογίας και της αρχαιολογίας με τρόπο απλουστευμένο, εκλαϊκευμένο και έχοντας πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Θέλω να δείξω οτιδήποτε έχει σχέση με απομεινάρια αρχαίων μύθων, οτιδήποτε ενώνει τη μυθολογία με το σήμερα. 

- Τι είναι αυτό που σε γοητεύει στην ιστορία;

Μέσα από τη μελέτη του παρελθόντος μπορούμε να αποκτήσουμε σφαιρική και αποστασιοποιημένη εικόνα για το παρελθόν της ανθρωπότητας. Είναι σαν να πετάμε πάνω από τον κόσμο με αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Όσον αφορά τη μυθολογία, συγκεκριμένα, μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός επιστήμονα, για να μάθει τι γινόταν στις παλιές κοινωνίες και πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε. Μέσα από όλο αυτό, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψυχαγωγούμαστε, αλλά και ότι συχνά βρίσκουμε παραδείγματα προς αποφυγή. 

- Πώς είναι να είσαι αρχαιολόγος στην Ελλάδα του 2022;

Καλή ερώτηση (γέλια)! Η αλήθεια είναι ότι επαγγελματικά δεν έχω βρει εργασία ως αρχαιολόγος, παρόλο που ασχολούμαι με την προώθηση της επιστήμης. Είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί κανείς εδώ, κάτι που είναι πολύ οξύμωρο για μια χώρα με τόση κληρονομιά. Η ανεργία είναι τεράστια! Ακόμα και διδακτορικό να κάνει κάποιος, δεν μπορεί να βασιστεί σε τίποτα.

- Νομίζω πάντως ότι και τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Μια χώρα που έχει αποτελέσει τόσο σπουδαίο σημείο στην παγκόσμια κληρονομιά, είναι σαν να έχει μονίμως δυσκολίες.

Από άποψη δυναμικού, έχουμε πάρα πολλούς ικανούς επιστήμονες που αγαπούν το αντικείμενο και διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως σε πολλούς κλάδους. Όμως, η αποκατάσταση στον κλάδο της αρχαιολογίας δεν αποτελεί προτεραιότητα και δε νομίζω να αποτελέσει ποτέ, για καμία κυβέρνηση, όταν υπάρχουν ελλείψεις σε άλλες θέσεις όπως στους γιατρούς ή τους καθηγητές. Αν γινόταν ποτέ κάποια προσπάθεια, οι αρχαιολόγοι θα ήταν τελευταίοι στη λίστα... Παρ' όλα αυτά, προβάλλουμε την κληρονομιά μας και αναδεικνύουμε τη χώρα μας. Δεν είναι πολύ οξύμωρο; Eίναι λίγο υποκριτικό να πέφτουν, επίσης, τα φώτα της δημοσιότητας στην αρχαιολογία μόνο όταν βρίσκεται ένα αξιόλογο εύρημα. Ανάβουν τα φώτα για λίγο και μετά πάλι στο σκοτάδι.

- Γνωρίζει ο σημερινός Έλληνας ιστορία;

Αρχικά, πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει αυτό! Το ότι κάποιος μπορεί να γνωρίζει τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, δε σημαίνει ότι γνωρίζει κιόλας ιστορία. Η ιστορία είναι τεράστια, ατελείωτη και περίπλοκη. Βέβαια, τα ΜΜΕ και τα δελτία ειδήσεων, αρέσκονται στο να προβάλλουν την άγνοια των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή, οι ίδιοι δε βοηθούν ιδιαίτερα στο να αλλάξει αυτό όταν προβάλλουν χαμηλής ποιότητας προγράμματα, ακόμα και στη δημόσια τηλεόραση. Αναφορικά με τους σημερινούς Έλληνες, νομίζω ότι δεν ενδιαφέρομαστε να μάθουμε ιστορία. Αυτό ξεκινάει από το σχολείο, όταν ένα μάθημα το βλέπουμε ξεκάθαρα βαθμοθηρικά και τίποτα παραπάνω.

- Πώς βρίσκεις τη διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων;

Οι περισσότεροι έχουν παραμείνει ίδιοι εδώ και δεκαετίες. Η σημασία ενός αρχαιολογικού χώρου δεν μπορεί από μόνη της να υποστηρίξει την ύπαρξη και τη διατήρηση της επισκεψιμότητας. Πρέπει οι χώροι αυτοί να βρουν σύγχρονη θέση στην καθημερινότητα και να μην είναι απλά υπαίθριοι χώροι ερειπίων με ταμπέλες. 

- Υπάρχει κάποιος χώρος που ξεχωρίζεις;

Δε θα το παίξω ψαγμένος. Η Ακρόπολη της Αθήνας, ο Παρθενώνας, ο γλυπτός διάκοσμος που βρίσκεται στο μουσείο της Ακρόπολης, είναι μοναδικά και γοητευτικά αξιοθέατα. Υπάρχουν και άλλα που ξεχωρίζω αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη συγκλονιστική ομορφιά της Ακρόπολη! Πάντως πρέπει να διευκρινίσω ότι όλες οι πόλεις είχαν τη δική τους ακρόπολη, αφού η λέξη "άκρο" σήμαινε κορυφή. 

- Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το Youtube;

Είχα πάντα δημιουργικές κλίσεις. Έτσι, στα τέλη του 2019, άρχισα να παρατηρώ ότι στο εξωτερικό είχαν αποκτήσει ευρεία αποδοχή τα κανάλια εκπαιδευτικού περιεχομένου και εκλαικευμένης επιστήμης. Θυμάμαι να χαρακτηριστικά να παρακολουθώ το "Αστρόνιο" και να λέω ότι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Πιστεύοντας, λοιπόν ότι οι μύθοι είναι ιστορίες, με αρχή, μέση και τέλος και κανείς δεν είπε όχι ποτέ σε μια καλή ιστορία, αποφάσισα να ξεκινήσω τα βίντεο, που βοηθούν στην αφήγηση ιστοριών.

- Πιστεύεις ότι σε βοήθησε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας σε αυτό;

Χωρίς να είναι δεδομένο αυτό που λέω, το γεγονός ότι κλειστήκαμε στα σπίτια μας και βρισκόμασταν ώρες μπροστά στην οθόνη, σίγουρα με βοήθησε. Το μεγάλο όμως μπαμ έγινε 1 χρόνο μέτα. Ενδεχομένως πάντως οι βάσεις να μπήκαν στην πρώτη καραντίνα

- Είναι η κύρια ασχολία σου αυτή τώρα;

Ναι και βρίσκομαι στη φάση να το εξελίξω όλο και περισσότερο. Όταν ξεκίνησα, άκουγα ότι οι δημιουργοί περιεχομένοι και οι influencer, ας πούμε, δεν έχουν ελεύθερο χρόνο, αλλά τώρα το καταλαβαίνω. 

- Ποιο είναι το αγαπημένο σου social medium;

To Υοutube ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο μου. Ο λόγος που το αγάπησα είναι ότι ο καθένας μπορεί με μια κάμερα να ανεβάσει κάτι ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια έχει αυστηροποιηθεί, βέβαια, η πλατφόρμα, αλλά το "Broadcast Yourself" δεν έφυγε ποτέ. 

- Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να μας μιλήσεις για τα νέα σου σχέδια, όπως τα εξωτερικά γυρίσματα, το επικό podcast αλλά και το βιβλίο σου που καταφθάνει σύντομα.

Είχα στο μυαλό μου από την αρχή μια εκπομπή που θα ταξιδεύει σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, εκεί που έλαβαν χώρα οι μύθοι δηλαδή. Ήθελα έτσι να προβάλω τη φυσική και την πολιτιστική ομορφιά της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκα το Μονοπάτι των Κενταύρων στο Πήλιο και το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη. Θα ήθελα να γίνεται αυτό πιο τακτικά αλλά είναι κάτι που χρειάζεται χρηματοδότηση. Επίσης, αυτόν τον καιρό διαμορφώνω ένα στουντίο που θα με βοηθήσει να υλοποιήσω πολλές ιδέες που έχω ποιοτικά και ποσοτικά. Θα βελτιωθεί πολύ το περιεχόμενο, η εικόνα και ο ήχος. Ωστόσο, αυτό για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος αυτόν τον καιρό, είναι το βιβλίο μου. Είναι ένα εγχείρημα με τίτλο "Για όλα υπάρχει ένας μύθος" που θα κυκλοφόρησει τον Νοέμβριο από τις εκδόσεις Κάκτος. Το βιβλίο θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι για όλα όσα μας απασχολούν, πάντα θα υπάρχει ένας αρχαίος μύθος. Πρόκειται για πάνω από 35 μύθους, που χωρίζονται σε κεφάλαια και επικεντρώνονται στις αντιθέσεις της ζωής (αγάπη / μίσος, φιλία / έχθρα, ζωή / θάνατος κτλ). Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και πολλές αναφορές των μύθων αυτών στην ποπ κουλτούρα. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Κάκτος, έναν εκδοτικό οίκο με μεγάλη παράδοση σε αυτό το περιεχόμενο, που με προσέγγισαν και με έκαναν πολύ χαρούμενο. Τέλος, το επικό podcast θα επανέλθει δρυμήτερο, με εικόνα, video και μπόλικο χιούμορ. 

 

- Έχεις συνεργάτες μαζί σου σε όλο αυτό;

Δεν έχω προσωπικό σε αυτό που κάνω. Όλα προς το παρόν περνούν από το χέρι μου αλλά έχω τους δικούς μου ανθρώπους που με βοηθούν, ιδιαίτερα την κοπέλα μου. Της χρωστάω πολλά για αυτό που συμβαίνει.

- Έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου να ασχολείται με όλο αυτό από άλλη σκοπιά (ξεναγός, αρθρογράφος...);

Έχω δουλέψει λίγο στον τομέα του τουρισμού ως συνοδός σε ξεναγήσεις. Είχα την ευκαιρία να δω αυτό το σύστημα που τα αρνητικά του μου φάνηκαν περισσότερο από τα θετικά. Δεν μπορώ κιόλας να το ακολουθήσω, γιατί οι απόφοιτοι αρχαιολογίας δεν μπορύν να ξεναγήσουν πια, αν δεν έχουν τελείωσει τη σχολή ξεναγών που διαρκεί 2 χρόνια. Παλιότερα υπήρχαν τα δίμηνα σεμινάρια που απευθύνονταν στους αποφοιτούς, τα οποία έχουν παγώσει πια, παρόλο που έχει γίνει προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας. Ακόμα να βγει η απόφαση... Πάντως ιδανικά θα ήθελα να συνεχίσω να υπηρετώ την αρχαιολογία είτε από το πόστο που είμαι είτε από τον δρόμο της έρευνας.

- Ποια είναι η αγαπημένη σου ξένη μυθολογία;

Η Σκανδιναβική με ελκύει πάρα πολύ λόγω και της ποπ κουλτούρας (π.χ. Thor, Ragnarok, Vikings) και υπάρχουν πολλές άγνωστες ιστορίες που αξίζει κάποιος να μοιραστεί. Παρ' όλα αυτά, αγαπώ και την αιγυπτιακή μυθολογία πάρα πολύ. 

- Είναι αλήθεια ότι ο Τόλκιν επηρεάστηκε από τον Πλάτωνα για να γράψει "Το Δαχτυλίδι του Γίγη";

Δεν είναι σίγουρο, επειδή δεν έχουμε αποδείξεις για αυτό, αλλά είναι πολύ πιθανό. Μοιάζουν πολύ σε κάποια σημεία. Μάλιστα, έκανα κάποια στιγμή την έρευνά μου γενικά στον κόσμο του Τόλκιν και βρήκα ψήγματα επιρροής από την αρχαία ελληνική μυθολογία...

- Όλοι γνωρίζουμε την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αρχαία Ελλάδα όμως από ποιον επηρεάστηκε;

Αρχικά, πρέπει πάντα να ορίζουμε για ποια περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας μιλάμε. Εννοείται πως με το πέρασμα των αιώνων, υπάρχουν άπειρες διαφορές. Ο αιγυπτιακός πολιτισμός π.χ. είναι κατά πολύ παλαιότερος. Αν μιλάμε για την περίοδο του χρυσού αιώνα, όπως συνήθως, οι Έλληνες είχαν επιρροές, κυρίως λόγω των εμπορικών συναλλαγών και ταξιδιών, από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, υπάρχει και "ανατολίζουσα τέχνη", κυρίως στην κεραμεική και τη γλυπτική. Η γλυπτική, ειδικά, ξεκίνησε πρώτα εκεί και αργότερα ήρθε στην Ελλάδα. 

 

- Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, ποιες τρεις ιστορικές προσωπικότητες θα ήθελες να συναντήσεις;

Τον Σωκράτη, πρώτα από όλους, γιατί τον θεωρώ ένα τεράστιο τρολ. Θα ήθελα να βρίσκομαι σε ένα συμπόσιο, να πίνω κρασί, να τρώω ψαρικά και να τον ακούω να μιλάει. Επιπλέον, θα ήθελα να γνωρίσω τον Φειδία, ο οποίος ήταν ο πιο φημισμένος γλύπτης της αρχαιότητας, αλλά στην περίπτωση του Παρθενώνα δεν τον αναφέρουμε ποτέ. Όλα τα credits πηγαίνουν στον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, που ήταν οι αρχιτέκτονες. Ο Φειδίας ανέλαβε όλο τον γλυπτό διάκοσμο που βρισκόταν μέσα, όπως και το άγαλμα της Αθηνάς, αλλά και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία, που συγκαταλεγόταν στα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Τον θαυμάζω και θα ήθελα να παρακολουθήσω πώς δούλευε στο εργαστήρι του. Τέλος, δεν μπορώ να μην τονίσω την προσφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω και να είμαι ένας από αυτούς που τον συνόδευαν και έγραφαν τα κατορθώματά του. Υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ιστορίας, και το όνομά του θα παραμείνει αθάνατο εσαεί. 

- Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη μυθοπλασία από την πραγματικότητα; Επιπλέον, γιατί αξίζει πολλές φορές να διαβάζουμε ένα ψέμα ή καλύτερα ένα παραμύθι;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημα. Αν αυτός που θέλει να μελετήσει το παρελθόν, είναι επιστήμονας, όλα τα αρχαία έργα, από τα αγγεία μέχρι τα κείμενα, αναφέρονται σε μύθους. Αν θέλει, λοιπόν να κατανοήσει τους ανθρώπους της εποχής, πρέπει να ψάξει τις αιτίες που κατασκευάστηκε το εκάστοτε έργο. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και η θρησκεία, που ήταν βασικός πυλώνας της καθημερινότητας σε όλες τις αρχαίες κοινωνίες. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει απλά να διαβάσει από προσωπικό ενδιαφέρον, πέραν όσων προανέφερα, μπορεί να πάρει από όλες αυτές τις ιστορίες χιλιάδες διδάγματα για τη ζωή του. Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα που μου έκανες, θα σου απαντήσω ότι η επιστήμη απαντάει πάντα με αποδείξεις και τεκμήρια. Όταν, οι πηγές αναφέρονται σε γεγονότα και πρόσωπα, που δεν έχουμε αποδείξεις ότι υπήρξαν, τότε περνάμε σε μυθικούς κόσμους. Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα είναι ο τρωικός πόλεμος. Στους επιστημονικούς κύκλους έχει υπάρξει το ομηρικό ζήτημα, αφού δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για το αν υπήρξε ο Όμηρος, αλλά υπάρχουν και πιο κατάλληλα άτομα από μένα, για να απαντήσουν σε κάτι τέτοιο, μιας και όλο αυτό ανήκει περισσότερο στη σφαίρα της φιλολογίας.

- Ο Φώκνερ είχε πει ότι αν συγγραφείς όπως ο Όμηρος και ο Σαίξπηρ ζούσαν για χιλιάδες χρόνια, τότε οι εκδότες δε θα χρειάζονταν κανέναν άλλον. Εννοούσε με αυτό ότι στα έργα τους έχουν μιλήσει για τα πάντα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Όμηρος έχει μιλήσει για το μεγαλύτερο εύρος των ανθρώπινων παθών. Αν διαβάσει κανείς τα ομηρικά έπη, θα ταυτιστεί με τα πάντα! Μέσα βρίσκονται όλες οι πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, φωτεινές και σκοτεινές. Οπότε, θα συμφωνήσω με τον Φώκνερ. 

- Πες μου τρία αγαπημένα σου έργα, όπου η μυθολογία συνυπάρχει με την ποπ κουλτούρα. 

To "Assassin's Creed Odyssey" είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό και πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθεί με αυτός όποιος αγαπάει τη μυθολογία. Η περιήγηση στον αρχαίο κόσμο είναι απίθανη, ακόμα και αν δεν ανταποκρίνεται συχνά στην πραγματικότητα. Έχω κιόλας σκοπό να κάνει ένα live streaming στο κανάλι, ώστε να αναδείξω τα tour που βρίσκονται στο παιχνίδι. Στη συνέχεια, θα έβαζα το αγαπημένο μου "Harry Potter", το οποίο έχει λίγες αλλά δυνατές αναφορές στη μυθολογία, όπως ο τρικέφαλος σκύλος που φυλούσε την καταπακτή με τη φιλοσοφική λίθο (κάτι ανάλογο με τον Κέρβερο). Ακόμη, αν θυμάστε τον σκύλο που ο Κουίρελ κοιμίζει με την άρπα του, στην ελληνική μυθολογία ο Ορφέας κοιμίζει τον Κέρβερο με τη μουσική του ώστε να καταδυθεί στον κάτω κόσμο και να αναζητήσει την Ευρυδική. Τέλος, μου αρέσει να αναφέρω την καθηγήτρια Τρελόνι, που ονομαζόταν "Σύβιλλα" και στην αρχαία μυθολογία σύβιλλες ονομάζονταν οι μάντισσες. Για να πούμε, όμως και κάτι σε άλλο πνεύμα, μου αρέσει πάρα πολύ το τραγούδι "Πηνελόπη" του Μίλτου Πασχαλίδη αλλά λατρεύω παράλληλα και τον Καββαδία, ειδικά τα ποιήματα που έχουν μυθολογικές αναφορές. 

- Ποια είναι η γνώμη σου για τα audiobook;

Περίεργο που μου το ρωτάς γιατί είχα πριν μια συζήτηση για αυτό με τον εκδοτικό οίκο. Αναμφίβολα, είναι μια καλή διέξοδος για όποιον δεν έχει τη διάθεση ή τον χρόνο να διαβάσει χάρτινα βιβλία, αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η διαδικασία της ανάγνωσης είναι μαγική. Εν τέλει, είμαι πολύ υπέρ και θέλω να πιστεύω ότι και το δικό μου βιβλίο θα γίνει κάποια στιγμη audiobook.

- Πέραν της ιστορίας και της αρχαιολογίας, βρίσκεται κάτι άλλο στις αναγνωστικές σου προτιμήσεις;

Aυτήν την περίοδο διαβάζω τόσο πολύ για όλα αυτά που κάνω και δε διαβάζω κάτι άλλο.

- Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Πρόσφατα ξεκίνησα να πηγαίνω στο γυμναστήριο και αποφορτίζομαι πραγματικά. Ακόμη, βλέπω πάρα πολύ Youtube και αθλητικά, μου αρέσει να περπατάω και να πηγαίνω για κρασιά σαν τον Διόνυσο (γέλια).

- Κλείσε με ένα ρητό. 

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη, μου άρεσαν πολύ οι ερωτήσεις! Θα κλείσω με έναν στίχο από το τραγούδι "Πυραμίδες", που έχει μελοποιήσει ο αγαπημένος μου Θάνος Μικρούτσικος και τραγουδάει ο Μανώλης Μητσιάς : "Πώς να αντέξεις δίχως μύθο την αλήθεια αυτού του κόσμου". Σκέφτομαι, μάλιστα να κάνω ένα επεισόδιο αφιερωμένο στα μυθολογικά στοιχεία που υπάρχουν σε τραγούδια του Μικρούτσικου, ο οποίος έχει μελοποιήσει επανειλημμένα τον Καββαδία. Όπως και να έχει, ο μύθος γεννήθηκε μέσα από την προσπάθεια του ανθρώπου να αντέξει τις αβάσταχτες δυσκολίες και να θέσει εύλογες απορίες για την κατανόηση του κόσμου. Η μυθολογία μπορεί πάντα να αποτελέσει ένα καταφύγιο μέσα στην καθημερινότητά μας. 

Youtube 

Instagram 

Facebook 

TikTok

Spotify 

Apple

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.