Οι ηθοποιοί του «Βουβού Σερβιτόρου» μιλούν στο deBόp
2018-02-01Νέοι, ταλαντούχοι κι οι δύο, οι Θανάσης Ισιδώρου και Κωστής Μπουντάς πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στο «Βουβό σερβιτόρο» και ένα είναι το σίγουρο: θα μας απασχολήσουν θεατρικά τα προσεχή χρόνια.Εμείς ξεκλέψαμε λίγο από το χρόνο τους για να μιλήσουμε τόσο για τους ρόλους τους όσο και για το μαγικό, πλην δυσνόητο κόσμο της πιντερικής θεατρικής γραφής.
Στο έργο υποδύεστε δύο εκτελεστές επί πληρωμή. Πόσο εύκολη ήταν η προσέγγιση ενός τέτοιου ρόλου;
Θανάσης Ισιδώρου: Όχι εύκολη! Ειδικά για μένα που δε το ‘χω πολύ με την αγριάδα ήταν και είναι κάτι που πρέπει να έχω στο νου μου πριν και κατά τη παράσταση! Όχι βέβαια να υπάρχει η σκέψη συνεχώς αλλά σίγουρα χρειάζεται πάντα η επίγνωση.
Κωστής Μπούντας: Είναι από τους ρόλους που απαιτούν να παραιτηθείς από πολλούς δικούς σου τρόπους και να υιοθετήσεις μια προσωπικότητα ρεαλιστική μεν, απόμακρη δε. Ελπίζω να το έχουμε καταφέρει, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι θεατές!
Μικρές φράσεις και παύσεις αποτελούν χαρακτηριστικά της γραφής του Πίντερ. Άλλωστε εφαλτήριο για τη συγγραφή των έργων του, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, είναι οι λέξεις. Αλήθεια, πώς διαχειριστήκατε τον τρόπο αυτό γραφής;
Θ.Ι.: Αν το καλοσκεφτούμε , με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η ζωή, δηλαδή οι καθημερινοί μας διάλογοι ,οπότε αυτό που χρειάστηκε ήταν εμπιστοσύνη στους σκηνοθέτες μας και στη στιγμή.
Κ.Μ.: Στην αρχή δυσκολευτήκαμε με το πόσο διαφορετικός είναι ο Πίντερ σε σχέση με το υπόλοιπο θέατρο που είχαμε συναντήσει, αλλά με το καιρό αυτοί οι ρυθμοί όχι μόνο δε μας τρομάζουν πια, αλλά είναι απόλαυση μας να λειτουργούμε μέσα τους!
Στο «Βουβό σερβιτόρο» οι ήρωες περιμένουν μια εντολή που δεν έρχεται ποτέ, όπως και στο «Περιμένοντας τον Γκοντό». Αλήθεια, αυτή η αίσθηση αναμονής δεν επιτείνει το αίσθημα του απραγματοποίητου;
Θ.Ι.: Θα έλεγα πως πέρα από τις δομικές και υφολογικές ομοιότητες που έχουν τα δυο έργα με τα οποία έχω και τη τύχη να ασχολούμαι ταυτόχρονα αυτό το καιρό, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν είναι και τόσο συγγενές μεταξύ τους. Το «Περιμένοντας το Γκοντό» έχει να κάνει εξ’ ολοκλήρου με την αναμονή, με το απραγματοποίητο της ανθρώπινης ζωής, ενώ στο «Βουβό σερβιτόρο» η αναμονή υπάρχει ως «γήπεδο» για να συμβούν πολλά άλλα πράγματα. Εξ’ άλλου στο Βουβό σερβιτόρο, οι εντολές κάποτε φτάνουν...
Το παιχνίδι των ερωταπαντήσεων στη ζωή μπορεί να καταντήσει πιεστικό, όπως και στο έργο;
Κ.Μ.: Προς το παρόν η συνέντευξη είναι ευχάριστη, αν αυτό εννοείτε! Πέρα από το χιούμορ όμως, φυσικά, όταν μας σπρώχνουν να ανοιχτούμε και να παραδεχτούμε πράγματα είναι πιεστικό και πρέπει να είναι, αρκεί να έχουμε μέτρο και λογική έτσι ώστε το παιχνίδι να μην είναι μόνο παιχνίδι αλλά και εργαλείο.
Θ.Ι.: Η ζωή είναι πιεστική όσο και όμορφη από μόνη της, χωρίς να προσμετρήσουμε τα χιλιάδες παιχνίδια τέτοιου είδους που παίζουμε καθημερινά. Τουλάχιστον η δική μου προσοχή δε με τραβάει προς τα εκεί για να δώσω όμως μια σαφή απάντηση, βέβαια! Η ζωή είναι γεμάτη από αυτή τη πίεση.
Στο έργο βλέπουμε η σχέση υποτέλειας μεταξύ των δύο ηρώων να αντιμετατίθεται διαρκώς. Στην πραγματική ζωή, είναι εφικτό να ανατραπεί μια καθεστηκυία σχέση εξουσίας; Αν ναι, κατά πόσο;
Θ.Ι.: Συχνά πιστεύω. Αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά στον έρωτα, ας πούμε, ο κρυφός διαχειριστής των καταστάσεων είναι συχνά ο φαινομενικά υποτελής!
Κ.Μ.: Αν μιλάμε για την πολιτική εξουσία, μάλλον καθόλου! Σε πιο προσωπικές σχέσεις εξουσίας, νομίζω η διαρκής αλλαγή είναι ο κανόνας.
Το στοιχείο του παραλόγου είναι σύμφυτο της γραφής του Πίντερ. Θεωρείτε ότι το στοιχείο αυτό είναι σύμφυτο και της ανθρώπινης ύπαρξης;
Θ.Ι.: Για μένα το στοιχείο του παραλόγου στη ζωή μοιάζει με τη θεά Έριδα του μύθου. Υπάρχει και καλύτερα να τη καλέσεις στο πάρτυ γιατί αλλιώς θα έρθει από μόνη της και θα φέρει και μήλο.
Τι είναι τελικά «Ο βουβός σερβιτόρος»;
Θ.Ι.: Κωμωδία ή δράμα; Ίσως θρίλερ, ίσως μαύρη κωμωδία, ποιος ξέρει…
Κ.Μ.: Ο Πίντερ το ονομάζει Επικίνδυνη μαύρη κωμωδία και μου αρκεί!
Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Θανάση Ισιδώρου και το Κωστή Μπούντα και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία τόσο στο «Βουβό σερβιτόρο» και σε ό,τι άλλο κάνουν!
Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ