Οι ομάδες του Off Off Athens Festival στο deBόp part 2
2017-06-09Το Off Off Athens Festival έχει ξεκινήσει και ήδη έχει κλέψει τις εντυπώσεις και μας έχει προσφέρει όμορφες στιγμές και μοναδικές καλλιτεχνικές εμπειρίες! Εμείς, πιστοί στο ραντεβού μας με τις ομάδες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, σας παρουσιάζουμε τις επόμενες εννέα παραστάσεις! Ας απολαύσουμε τις ομάδες που έρχονται και την κουβέντα που κάναμε! Ακολουθούν οι ερωτήσεις μας!
1. Παρουσιάστε μας με λίγα λόγια την ομάδα σας.
2. Πως ξεκίνησε το θεατρικό σας ταξίδι με σταθμό το φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που σας συναντούμε τώρα;
Σούπερκραχ
Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 20:45, Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 22:00
1. H Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος δημιουργήθηκε το 2010 από τον Γιάννη Μιχαλόπουλο και εμένα. Όντας συμμαθητές από τη δραματική σχολή, και έχοντας αναπτύξει κοινούς υποκριτικούς κώδικες τόσο στη σχολή τόσο και από μετέπειτα συνεργασίες, αποφασίσαμε να συσπειρωθούμε προκειμένου να πειραματιστούμε με διαφορετικά είδη θεάτρου και να αρθρώσουμε τον προσωπικό μας καλλιτεχνικό λόγο. Έκτοτε, έχουμε παρουσιάσει τέσσερα θεατρικά έργα σε κεντρικές σκηνές της Αθήνας (Studio Μαυρομιχάλη, Θέατρο Μεταξουργείο, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης).
2. Η φετινή μας δουλειά είναι κατά κάποιο τρόπο «επετειακή». Δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή μας από τη δραματική σχολή, αποφασίσαμε να καλέσουμε αρκετούς από τους παλιούς συμμαθητές μας ώστε να πειραματιστούμε όλοι μαζί πάνω στο πώς ένα «graphic novel» μπορεί να διασκευαστεί και να αποκτήσει θεατρική μορφή χωρίς να χάσει εντελώς την πρώτη του ταυτότητα. Η ισχύς εν τη ενώσει! Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε στο «Επί Κολωνώ» είναι ένα «working progress» της παράστασης που θα ανέβει στην ολοκληρωμένη της μορφή τον Ιανουάριο του 2018.
Κλειστό Δωμάτιο
Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 20:45, Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 22:00
1. ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ: Είμαστε η ομάδα «In Vivo» και δημιουργηθήκαμε το περσινό καλοκαίρι. Προσπαθούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στην τέχνη με νέα κείμενα. Έχουμε ήδη κάνει μία σειρά παραστάσεων τον χειμώνα. Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε λοιπόν, ως νέα σχετικά ομάδα, σε ένα φεστιβάλ προβολής νέων ομάδων όπως είναι το Off Off Athens Festival.
2. ΣΟΦΙΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ: Είχαμε όλοι όρεξη για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία οπότε ήταν σχεδόν αμοιβαία απόφαση από όλα τα μέλη της ομάδας η συμμετοχή μας στο Off Off Athens Festival.
Mall
Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:45, Σάββατο 10 Ιουνίου στις 22:00
1. Η ομάδα μας λέγεται «Neverlanders», που πάει να πει «κάτοικοι της Neverland». Είναι μία άμεση αναφορά στον «Πήτερ Παν» και στο γοητευτικό σύμπαν του. «Neverland» λέγεται και το κατάστημα παιχνιδιών που εργάζεται ο Χρήστος Λαζάρου, στο έργο μας «Mall» που παρουσιάζουμε στο Off Off Athens Festival. Είναι επίσης ένα κλείσιμο του ματιού στην οσκαρική ταινία «La La Land» που απολαύσαμε. Με την παράσταση διερευνούμε το χάσιμο του ανθρώπου στις ηλικίες που έχει ζήσει ως τώρα.
2. Ουσιαστικά, γίναμε ομάδα με αφορμή το «Off Off Athens Festival» του «Επί Κολωνώ». Ο Αναστάσης Πινακουλάκης έγραψε το κείμενο για να το ερμηνεύσει ο Λάζαρος Βαρτάνης, που το διάβασε το επόμενο πρωινό και δέχτηκε αμέσως. Ο Τάκης Λυκοτραφίτης έχει κάνει φωτισμούς στις περισσότερες παραστάσεις που έχει παίξει ο Λάζαρος τα τελευταία χρόνια. Η Έφη Γκαραβέλα επέλεξε τα σκηνικά αντικείμενα στις παραστάσεις και συνδιαμόρφωσε το σκηνικό περιβάλλον με τον Λάζαρο. Η Κορίνα Κόκκαλη ασχολείται με την κίνηση εδώ και μερικά χρόνια, έχοντας κάνει ήδη πολύ ξεχωριστά πράγματα. Την δουλειά μας τίμησε με τον φακό του ο Πάτροκλος Σκαφιδάς. Το «Mall» είναι ο δεύτερος μονόλογος μιας τριλογίας με θέμα «εγκλήματα του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου» και φιλοδοξούμε να επανέλθουμε παρουσιάζοντας το σύνολο αυτών.
Απέναντι
Σάββατο 10 Ιουνίου στις 20:45, Κυριακή 11 Ιουνίου στις 22:00
1. Άννελη Ξηρογιάννη: Τις σκληρές λέξεις που μας τσιμπάνε με το αγκάθι και αφήνουν το τραύμα τους, αυτές θυμόμαστε. Για αυτές μιλάνε και τα κείμενα που επιλέγουμε. Εξ ου και το όνομα της ομάδας μας «CACTοὖς» που προέκυψε από τον Κάκτο και το Οὖς που σημαίνει ακούω.
2. Κάθε τέτοιο ταξίδι ξεκινάει τη στιγμή ακριβώς που πρωτοπιάνεις στα χέρια σου το κείμενο, που προσπαθείς να το καταλάβεις, να το προσεγγίσεις, να ταυτιστείς και να μπορέσεις να μπεις μες την ψυχή του ήρωα που υποδύεσαι. Και συνήθως αυτές οι διαδρομές είναι επίπονες καθώς απαιτούν πλήρη αφοσίωση ώστε να χτιστεί, μια ξένη από σένα, υπόσταση πάνω στη σκηνή. Μετά απλά πας. Πας να συναντήσεις τον θεατή που καθισμένος απέναντι σου περιμένει να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι.
Περί εκτός ορίων έρωτος
Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:45, Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 22:00
1. Μάνος Παπαδάς: Η ομάδα μας είναι νεοσύστατη και αποτελείται από τρεις ηθοποιούς την Ποπέτα Σούκου, την Ανδρονίκη Αβδελιώτη και εμένα (Μάνος Παπαδάς). Ουσιαστικά αυτή η ομάδα κάνει το ντεμπούτο της με αυτό το φεστιβάλ. Επίσης, βασικό κομμάτι της ομάδας είναι οι συνεργάτες που πλαισιώνουν και αναδεικνύουν το δικός μας υλικό.
2. Η σπίθα για αυτή την παράσταση ήταν μια ιδέα που με περιτριγύριζε πριν κάποιους μήνες. Συναντάμε, σε αρκετά λογοτεχνικά έργα, ανθρώπους που ξεπερνούν τα όρια της λογική και καταλήγουν παράφρονες λόγω του απόλυτου έρωτα που συναντούν ή χάνουν ή ακόμα δεν είχαν ποτέ. Αυτό ως ομάδα, θελήσαμε να το ερευνήσουμε σε σχέση με την πραγματική ζωή. Γεγονότα που είτε έχουν συμβεί σε μας ή στο κοντινό μας περιβάλλον, είτε από γνωστές πραγματικές ιστορίες που έχουμε ακούσει. Καταλήξαμε λοιπόν, ότι αυτή η ερευνητική διαδικασία δεν θα έβρισκε καλύτερο σταθμό και πειραματικό πλαίσιο νέων καλλιτεχνών, από αυτό του «Off-Off Athens Festival». Και να ‘μαστε…η «Ro.Cooperativa» με το «Περί εκτός ορίων Έρωτος» στις 11 και 12 Ιουνίου στο θέατρο «Επί Κολωνώ».
Όταν ο λύκος
Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 20:45, Τρίτη 13 Ιουνίου στις 22:00
1. Η θεατρική ομάδα «med-ἄ» ξεκίνησε το 2014 παρουσιάζοντας το έργο «Μου πες κι εγώ» στο θέατρο «Vault Theatre Plus». Τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 συνέχισε με το «Όταν ο λύκος». Πλέον η ομάδα αποτελείται απο 6 άτομα.
2. Το φεστιβάλ «Off Off» ήταν γνωστό σε όλους μας καθώς κάποιοι απο εμάς είχαν συμμετάσχει και παλαιότερα με άλλες συνεργασίες. Φέτος όμως είπαμε να παμε όλοι μαζι με το «Όταν ο λύκος» για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να τον αλλάξουμε και να τον πειράξουμε, παρουσιάζοντας μια νέα δομή και φόρμα σε κατι ήδη δουλεμένο και κατά δεύτερον, για να έχουμε ένα επιπλέον «κλείσιμο» σε αυτό που ζήσαμε τον φετινό χειμώνα, ή ίσως και μία νέα αρχή... ποιος ξέρει ;!;!; Ένα είναι το σίγουρο. Ο Λύκος μας επιστρέφει κυνικός, με νέα κείμενα αλλά και με πολύ πιο άγριες διαθέσεις.
Selfie-Sh
Τρίτη 13 Ιουνίου στις 20:45, Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 22:00
2. Κατ’ αρχήν δεν είχαμε εισιτήριο. Στην πορεία μας τσάκωσαν ελεγκτές. Τους γοητεύσαμε με το ανυπέρβλητο ταλέντο μας και την αιθέρια ομορφιά μας, εισιτήρια που είναι πιο διαρκείας από κάθε άλλο. Αρμενίσαμε στη σχολή για τρία χρόνια, περάσαμε μέσα από θύελλες και καταιγίδες, είχαμε πάντα την εύνοια των θεών που γνωρίσαμε επιτέλους προσωπικά στα γυρίσματα της ταινίας «Roleplay» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σπανογιάννη και ως νέες Αφροδίτες θα αναδυθούμε στη σκηνή του «Επί Κολωνώ» (για λίγες μόνο αναδύσεις).
Αντίφωνο σε 3 Πράξεις
Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 20:45, Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 22:00
1. Ολίβια-Λήδα Καλούδη: Η ομάδα μου λέγεται «DitYP» (Do It Yourself Professionally).Φιλοσοφία του «DitYP» είναι η δημιουργία, η ερμηνεία και το ανέβασμα μιας πολύτεχνης θεατρικής performance (χορός-θέατρο- οργανική, μουσική-φωνητική μουσική) από έναν μόνο επαγγελματία δημιουργό- ερμηνευτή, ελαχιστοποιώντας, στον μικρότερο δυνατό βαθμό, την εμπλοκή πολλών επαγγελματιών και το συνολικό budget της performance και μεγιστοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το καλλιτεχνικό και ακτιβιστικό ενδιαφέρον της performance. Εκλεκτοί και καταξιωμένοι εξωτερικοί συνεργάτες του «DitYP» στην τρέχουσα performance μου «Αντίφωνο σε 3 Πράξεις» είναι η Βιλελμίνη Ανδριώτη, η Μαρίτα Παπαρίζου και ο Στέφανος Βρυνιώτης (διευθυντής του Ωδείου). Έρευνα, όπου μελετώ φλάουτο με έναν επιπλέον συντελεστή της παράστασης, «άτυπο» αλλά εξίσου σημαντικό, την κ. Ναυσικά Τσάρα. Εγώ είμαι η περφόρμερ (λυρική τραγουδίστρια- χορεύτρια- φλαουτίστρια) και η κειμενογράφος. Η κ.Βιλελμίνη και η κ. Μαρίτα πρεσβεύουν δυο διαφορετικές θεατρικές εκφράσεις: του ερευνητικού-ακτιβιστικού χοροθεάτρου από τη μια μεριά και του οπερατικού θεατρικού είδους από την άλλη. Για μένα είναι πολύ γοητευτικό πώς αυτά τα δύο ιδιαίτερα θεατρικά ρεύματα, δηλαδή η σκηνοθετική κατεύθυνση της κ.Βιλελμίνης και η μελοδραματική κατεύθυνση της κ. Μαρίτας, αντιπαραβάλλονται και διασταυρώνονται μέσα στην παράσταση. Υπάρχει και ένα τρίτο μουσικοθεατρικό ρεύμα, το ρεύμα του μουσικού δρώμενου στην «Avant Garde» σύγχρονη μουσική (για φλάουτο εδώ) και τα 4 βασικά κομμάτια της παράστασης, («Οι φλόγες δεν πρέπει να κυκλώσουν τις πλευρές», του R.Dick, το Ι μέρος του «Vox Baelaena» του G.Crumb, το «Polyphonic Singing and Playing» του W.Offermans και το «The Great Train Race» του Ι.Clarke) έχουν «θεατρικοποιηθεί» από την Βιλελμίνη και από εμένα με έναν ενδιαφέρον και πρωτότυπο, πιστεύω, τρόπο.
2. Ολίβια-Λήδα Καλούδη: Αυτή είναι η τρίτη μου solo performance. Οι προηγούμενες ήταν το «DogGame» (27/06/2015, Φεστιβάλ Off-Off Athens Festival, Θέατρο Επί Κολωνώ, σκηνοθεσία Μ.Σκούφου) και το «ProblemSolving» ( L.A.Theater, 10/09/2016). Πιο πριν ένα άλλο σημαντικό για μένα, μικρότερο, δρώμενο μου ήταν το «The Entertainer», για μία χορεύτρια-φλαουτίστρια (φεστιβάλ Αρμάτα 2014, Σπέτσες, 15/09/2014). Το ταξίδι μου ξεκίνησε μετά την αποφοίτησή μου από τη Σχολή Χορού της Ρ.Μάνου και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/ου Αθηνών, όταν ως αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής έφυγα για κάποιες σχολικές χρονιές από την Αθήνα, τη βάση μου. Αυτό υπήρξε μια πολύ δημιουργική συνθήκη για μένα, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που συμπεριλάμβανε αυτό.
Ποια είναι τελικά η Άννα;
Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 20:45, Παρασκευή 16 Ιουνίου στις 22:00
1. Η θεατρική ομάδα «Ετιούντ» συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Υποκριτικής της Ομάδας «ΝΑΜΑ», το Φθινόπωρο του 2016. Αποτελείται απο Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η παράσταση «Ποια είναι τελικά η Άννα» είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση της δουλειάς της.
2. Αφετηρία του ταξιδιού αποτέλεσε ένας εργαστηριακός κύκλος μαθημάτων αναφορικά με την «Τέχνη του Θεάτρου και του Δράματος στην Εκπαίδευση», με συντονιστή τον συνεργάτη του Θεάτρου «Επί Κολωνώ» και δάσκαλο του Εργαστηρίου Υποκριτικής της Ομάδας «ΝΑΜΑ» Τάσο Καρακύκλα. Αφού επικεντρωθήκαμε στην παιδαγωγική και διδακτική αξιοποίηση του Δράματος στη μαθησιακή διαδικασία, προσανατολίσαμε την έρευνά μας στην ανάδειξη αυτού του σύνθετου Εκπαιδευτικού Εργαλείου ως μορφής Τέχνης. Οργανώσαμε έναν δεύτερο κύκλο μαθημάτων και πάλι με τον Τάσο Καρακύκλα, σε ρόλο πια Σκηνοθέτη- Δραματουργού, στον πάντα φιλόξενο Θέατρο «Επί Κολωνώ». Επιλέξαμε ως πηγή- ερέθισμα το κείμενο «Απόπειρες» του Μ. Κριμπ, εφαρμόζοντας τεχνικές και εργαλεία που η φόρμα του κειμένου επέτρεπε. Δημιουργήσαμε ένα σκηνικό παιχνίδι πολλαπλών οπτικών γωνιών, για να μιλήσουμε για προβλήματα της σύγχρονης ζωής, για την πολιτική και την Τέχνη. Η παράστασή μας συμπίπτει ταυτόχρονα με την επίσημη παρουσίαση του εργαστηρίου μας, με στόχο την δημιουργική δουλειά με τις Ομάδες.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ομάδες που συμμετέχουν για τη διάθεση και το χρόνο τους! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τις επόμενες και τελευταίες εννέα ομάδες του Off Off Athens Festival στις 16 Ιουνίου! Μέχρι τότε καλή δημιουργική συνέχεια σε όλους τους συμμετέχοντες!
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ εδώ και εδώ και εδώ