Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης και το Sterna Art Project στο deBόp!
2016-06-25Ο Sterna είναι ένας διεπιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη. Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων. Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences, που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα, που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων. Ο Γρηγόρης μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για το Sterna Art Project.
Πώς προέκυψε η ίδρυση του Sterna Art project;
Το Sterna Art Project προέκυψε σαν ιδέα το 2010 ύστερα από τόσα χρόνια που επισκέπτομαι τη Νίσυρο. Λόγω της σχέσης μου με την τέχνη, είμαι ο ίδιος καλλιτέχνης, είχα την επιθυμία να μοιραστώ τον τόπο με άλλους καλλιτέχνες. Αγόρασα ένα γκρέμι στο κάστρο του Εμπορειού το οποίο αναστηλώθηκε το 2014 με σκοπό να είναι η κατοικεία μου εξι μήνες το χρόνο, η Sterna. Αμέσως αποφάσισα να μοιραστώ τόσο τη Νίσυρο, όσο και το σπίτι μου με καλλιτέχνες που εκτιμώ και δεν έχουν βρεθεί στο νησί. Εν τω μεταξύ, αγόρασα άλλα δυο γκρέμια στο κάστρο με σκοπό να δημιουργήσω το στούντιο εργασίας και τη μη κερδοσκοπική γκαλερί. Στόχος μου, έιναι να δημιουργήσω μια κοινότητα στη Νίσυρο που θα εμπεριέχει έναν τοπικό και διεθνή χαρακτήρα με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Γιατί αποφάσισες να ορίσεις τη Νίσυρο ως πυρήνα του οργανισμού;
Εξ ορισμού τα προγράμματα residency εμπεριέχουν την παραμονή των καλλιτεχνών σε τόπο διαφορετικό από τη ρουτίνα της πόλης ή της προσωπικής ρουτίνας του καθενός. Η Νίσυρος είναι ένας κρατήρας κάπου εκεί μακριά. Η γη βράζει. Το να ζεις σε έναν τέτοιο τόπο έιναι πολύ ιδιαίτερο. Και μέσα σε αυτό, το μάλλον άγριο περιβάλλον, υπάρχει ησυχία και παράδοση. Στη Νίσυρο καταλαβαίνεις πως δε χρειάζεσαι και πολλά για να ζήσεις όμορφα. Επίσης, μαθαίνεις να σέβεσαι αυτά που σου προσφέρει η γη και έρχεσαι πολύ κοντά με τον εαυτό σου. Ακόμα και το γεγονός της γεωγραφικής τοποθεσίας του νησιού, ο μακρινός προορισμός, θεωρώ ότι είναι μέρος του πρότζεκτ. Η Νίσυρος, στο σύνολό της μετατρέπεται σε ένα εργαστήριο δημιουργίας για έναν καλλιτέχνη. Έτσι δημιουργείται μια έρευνα που νιώθω ότι αναπτύσσεται μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κάθε φορά.
Διανύεις μια πορεία που μετρά ήδη δύο χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Πώς κυλούν τα πράγματα και πώς βιώνεις εσύ ο ίδιος την πραγμάτωση της ιδέας σου;
Ομολογώ ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι φανταζόμουν και σχεδίαζα την πρώτη χρονιά που υλοποιήθηκε το πρότζεκτ, το 2014. Ακολουθώντας τη λογική ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσκαλούνται απευθείας από τον οργανισμό, οι αιτήσεις για συμμετοχή κάθε χρόνο διπλασιάζονται. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι το πρότζεκτ ενδιαφέρει το αρχικό κοινό που απευθύνεται, δηλαδή τους καλλιτέχνες, και αυτό με χαροποιεί. Ταυτόχρονα, η υποστήριξη τόσο από την τοπική κοινότητα όσο και από πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας, ήρθε αμέσως την επόμενη χρονιά και έιναι ενθαρρυντικό εν μέσω της κατάστασης που βιώνουμε. Χαίρομαι, γιατί υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσω προσωπικά καθώς και το γεγονός ότι μόλις στον τρίτο χρόνο ζωής του, το Sterna Art Project παίρνει διεθνή χαρακτήρα. Βέβαια, αυτή η έρευνα που δημιουργείται είναι ανεξάντλητη και υπάρχουν πολλές ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη, αλλά οι συνθήκες το περιορίζουν σε έναν βαθμό.
Κατά τη διάρκεια των projects, οι καλλιτέχνες διαμένουν στο νησί. Πώς λειτουργεί μέχρι στιγμής αυτή η συμβίωση φυσικής και εικαστικής παρουσίας;
Εξαιρετικά και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Αφενός, νιώθω ότι οι καλλιτέχνες όντως μοιράζονται μαζί μου τον τόπο, από την ίδια οπτική και βιωματική κατάσταση, αφετέρου η ανάπτυξη των έργων βγαίνει πολύ φυσικά μέσα από αυτόν. Είναι συγκινητικό που συμμετέχοντες καλλιτέχνες προηγούμενων ετών γίνονται συνεργάτες, όπως η Ντόρα Οικονόμου για παράδειγμα.
Έχει επιβεβαιώσει το Sterna Art Project το όραμα με το οποίο ξεκίνησες; Ποιές είναι οι ιδιαίτερες προσδοκίες σου από δω και στο εξής;
Θα έλεγα ότι έχει επιβεβαιώσει για την ώρα ότι έχει καλές βάσεις. Και το λέω αυτό γιατί είναι πολύ νέο και παράλληλα υπάρχουν πολλές ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη. Υπάρχουν δυο άλλοι σημαντικοί χώροι που θέλω να χρησιμοποιήσω, ενώ σκέφτομαι ήδη για του χρόνου μια μεγάλη εγκατάσταση στο ερειπωμένο Κάστρο του Εμπορειού, όπου βρίσκεται η Sterna. Παράλληλα, επιθυμία είναι να δημιουργηθούν συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμους και διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τι περιλαμβάνει τα πρόγραμμα του Sterna Art Project για τον επόμενο καιρό;
Φέτος το Sterna Art Project προσκάλεσε τον Άγγελο Πλέσσα ως καλλιτέχνη-επιμελητή όπου δημιουργεί ένα νέο συμμετοχικό πρότζεκτ, το «Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης» στα Λουτρά του Μανδρακίου. Ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στην βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση. Μια συνεχής πλοήγηση απόψεων, προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων που θα συνυπάρξουν με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν ο ενας από τον άλλον, για να δημιουργήσουν. Εννέα επαγγελματίες διαφορετικού background, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Σεπάκε Ανγγιάμα, Δανάη Ανεσιάδου, Αγκνιέσκα Γκράτσα, Πάολο Θόρσεν-Νάγκελ, Κουίν Λατίμερ, Όλιβερ Λαρίκ, Άρβο Λεό, Μία Λούντστρομ, που θα συμβεί απο 10-21 Ιουλίου με κορύφωση τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της 21ης Ιουλίου με μια περφόρμανς (διάρκεια έκθεσης ως 20 Αυγούστου). Η άλλη ιδιαιτερότητα του πρότζεκτ φέτος, είναι ότι αυτή η διαδικασία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία, σε όποιο στάδιο επιθυμεί, οργανώνοντας να είναι στη Νίσυρο.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
Παράλληλα, το Sterna Art Project ξεκινάει μια νέα συνεργασία με την ATOPOS CVC όπου μαζί με τον Βασίλη Ζηδιανάκη προσκαλέσαμε έναν νέο ανερχόμενο φωτογράφο, τον Andrey Bogush, ο οποίος ήταν ο artist in residency, 24 Μαίου με 6 Ιουνίου, για να δημιουργήσει νέο έργο που θα παρουσιαστεί μετά, στον χώρο της ATOPOS στο Μεταξουργείο. Ενώ, άλλη μια σημαντική συνεργασία είναι στα σκαριά και σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Σημαντική, και συγκινητική γιατί είναι ο δάσκαλος μου, είναι η παρουσίαση του έργου «Νίσυρος», που δημιούργησε ο Πάνος Κοκκινιάς το 2014, την πρώτη χρονιά του πρότζεκτ, στο χώρο της Sterna, στο κάστρο, στις 19 ιουλίου.
Μείνετε ενημερωμένοι για το Sterna Art Project στο sterna.com.gr και στην σελίδα του στο facebook.