Γνωρίζουμε τους νικητές του διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο: Συνέντευξη με τους «Odyssea»

Γνωρίζουμε τους νικητές του διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο: Συνέντευξη με τους «Odyssea»

Αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα μερικούς από τους νικητές τους διαγωνισμού CU Restart Up@Ρομάντσο, οι οποίοι απέκτησαν πλέον μια στέγη στον άκρως δημιουργικό χώρο του Ρομάντσο, στο κέντρο της Αθήνας και για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Την ομάδα Odyssea αξίζει όσο τίποτε να την ακούσεις, να την ακολουθήσεις αλλά και να συνδράμεις στο έργο τους! Παρακάτω θα μάθεις τα πάντα.

 

Πως δημιουργήθηκε η ομάδα «Odyssea»; Πως γνωριστήκατε; Ποιες ανάγκες και φιλοδοξίες και των δυο σας «έδεσαν» ώστε να συνεργαστείτε σε μια τέτοια κίνηση;

Ο Τζέι και η Ειρήνη γνωρίζονται από παιδιά, μεγάλωσαν τα πρώτα τους χρόνια παρέα και έπειτα σπούδασαν και οι δύο στο εξωτερικό, εργάστηκαν έξω και πήραν και οι δύο απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα λόγω κρίσης. Ο Τζέι ως αρχιτέκτονας μηχανικός είχε μεγάλα όνειρα, ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συμβάλει στην αποκέντρωση των πόλεων, να δημιουργήσει κέντρα πρωτοπορίας και να ασκήσει την ανθρωπιστική αρχιτεκτονική. Η Ειρήνη από την άλλη έχοντας σπουδάσει φιλοσοφία και περιβαλλοντική πολιτική ήθελε να συμβάλλει στην αλλαγή της περιβαλλοντικής συνείδησης των ανθρώπων στην Ελλάδα και να ασχοληθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα που αφορά το περιβάλλον. Το πρώτο project της Odyssea, το LOVEST αφορά την μεταποίηση προσφυγικών αποβλήτων σε χρηστικά προϊόντα, αγκαλιάζει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες και των δυο μας, λύση σε περιβαλλοντικό πρόβλημα, κοινωνικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οικονομική ενίσχυση των ακριτικών νησιών και το πιο βασικό μήνυμα για εμάς ήταν ότι από κάθε κρίση, προκύπτουν ευκαιρίες να το μεταμορφώσουμε σε λύσεις για το καλό όλων.

 

Μία από τις δράσεις της Odyssea είναι η μεταποίηση προσφυγικών αποβλήτων σε χρηστικά προϊόντα. Πως βρίσκεται τα προσφυγικά απόβλητα; Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει σε κάποιον να τα εκμεταλλευτεί ή δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθεσία;

Τα προσφυγικά απόβλητα τα προμηθευόμαστε από τη Λέσβο και τη Χίο. Αρχικά, η νομική τους ταυτότητα δεν ήταν σαφής, σε συνεργασία με τον κ. Γαληνό, Δήμαρχο της Λέσβου, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλους φορείς προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό. Πλέον, η νόμιμη κυριότητά τους έχει πέρασε στους Δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και εμείς για να διαχειριστούμε μέρος των προσφυγικών αποβλήτων.

 

Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία που ακολουθείται πρακτικά; Σας στέλνουν τα προσφυγικά απόβλητα από περιοχές όπου ζούνε πρόσφυγες ή είναι κάτι που το κάνετε εσείς οι ίδιοι; Ίσως να μη σας είναι σαφής αυτή η ερώτηση, απλά πρσπαθώ να καταλάβω πρακτικά ποια είναι η διαδικασία μέχρις ότου πάρετε τα απόβληταστα χέρια σας.

Αρχικά, έχουμε συμμετάσχει και έχουμε προγραμματίσει αρκετούς καθαρισμούς παραλιών από τη στεριά αλλά και από τη θάλασσα, σε συνεργασία με ντόπιους φίλους ιστιοπλόους. Πλέον, τα πιο πολλά απόβλητα έχουν συλλεχτεί από τα απορριμματοφόρα των Δήμων και βρίσκονται στις χωματερές. Αυτό που κάνουμε εμείς χωρίς καμία επιβάρυνση των Δήμων, είναι να τα συλλέγουμε από τις χωματερές, να τα δεματοποιούμε, να τα μεταφέρουμε στην Αθήνα, όπου και είναι το εργαστήρι μας, και να τα τεμαχίζουμε. Εφόσον έχουν τεμαχιστεί με σωστό τρόπο για να μην διαλυθούν, πράγμα δύσκολο γιατί είναι ήδη αρκετά ταλαιπωρημένα από τον ήλιο και το αλάτι, τα πλένουμε και τα προετοιμάζουμε για να κοπούν και να ραφτούν. Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει μεγάλα κόστη και, εν τέλει, αποτελεί μια «δωρεάν» πρώτη ύλη με πολλά έξοδα και ρίσκα καθώς η ποιότητα των υφασμάτων των σωσιβίων ποικίλει. Σε επόμενο χρόνο, οραματιζόμαστε να κάνουμε τις διαδικασίες μας αποκλειστικά στα ακριτικά νησιά της Χίου και της Λέσβου προκειμένου να δώσουμε μια ευκαιρία στους ντόπιους να επωφεληθούν από την κρίση.

 

Από πότε ξεκινήσατε τη δράση αυτή; Ποια είναι η πορεία της μέχρι τώρα; Πόσα απόβλητα έχετε καταφέρει να μεταποιήσετε;

Οι πρώτες άτυπες δράσεις της Odyssea ξεκίνησαν τον Οκτώβρη. Έπειτα, από το Γενάρη κάναμε μια σειρά από συναντήσεις προκειμένου να λύσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας των αποβλήτων. Οι διαδικασίες ακριβώς επειδή εμπλέκουν διάφορους φορείς, ήθελαν το χρόνο τους. Έπειτα, υπογράψαμε τις συμβάσεις μας και μέχρι σήμερα -χωρίς να έχουμε ακόμη συστηματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες μας- έχουμε απορροφήσει 6 τόνους προσφυγικά απόβλητα. Σύντομα ευελπιστούμε να επισπεύσουμε τη συστηματοποίηση και να μπορέσουμε να απορροφήσουμε πολλούς ακόμη τόνους προκειμένου να αποφύγουμε περιβαλλοντικούς κινδύνους που επιφυλάσσονται.

 

Με ποιο τρόπο διατίθενται τα μεταποιημένα προϊόντα στην αγορά; Ποια είναι η αντίδραση του κοινού, των καταναλωτών;

Αρχικά, έχουμε δύο κατηγορίες από προϊόντα, αυτά που απευθύνονται μόνο στους πρόσφυγες και δίνονται δωρεάν (τσάντες, στρώματα κλπ) και αυτά που έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

Προς το παρόν, δε διατίθενται τα προϊόντα μας κάπου προς πώληση καθώς βρισκόμαστε σε ένα πειραματικό στάδιο και οι παραγγελίες που έχουμε κάνει είναι μόνο για στενούς συνεργάτες και για το Δήμο της Λέσβου. Στόχος είναι, όμως, έως τα τέλη  Μαΐου να μπορούμε να πουλάμε στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά κάποια αρχικά προϊόντα μας. Εδώ, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η νομική μας μορφή είναι ΑΜΚΕ, οπότε όλα τα κέρδη της εταιρείας θα δοθούν για την ίδρυση μιας κινητής ιατροθεραπευτικής μονάδας που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους αλλά και τους πρόσφυγες στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Δεδομένου, λοιπόν, του κοινωνικού σκοπού μας, συνήθως το κοινό είναι πολύ θερμό με την ιδέα και θέλει να υποστηρίξει τις δράσεις και το σκοπό μας.

 

Που μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα για να τα προμηθευτεί;

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα σημεία πώλησης και τα συναφή θα δοθούν μέσα από την ιστοσελίδα μας και τη σελίδα στο facebook (Odyssea) στο τέλος του Μαΐου.

 

Ταυτόχρονα με αυτή την δράση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που «τρέχουν»; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχει μια εξίσου σημαντική δράση που τρέχει και οργανώνεται ταυτόχρονα, ο Αστρολάβος. Ο Αστρολάβος είναι ένα κέντρο πρωτοπορίας που θέλουμε να στήσουμε στην Αθήνα. Περιλαμβάνει 3D printers, laser cuts και άλλα μηχανήματα που θα μπορούν να επεξεργάζονται ξύλο, μέταλλο και άλλα. Θα έχει  κοινωνικό χαρακτήρα και θα αποσκοπεί στο να απασχολήσει ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και να τους δώσει ευκαιρία να συνδεθούν με την αγορά. Επίσης, θα είναι ανοιχτό και προς άλλους πολίτες για workshops και συνδρομές.

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.