Η μεγάλη επιστροφή της Κόκκινης Σβούρας | The proof of the pudding is in the eating!*

Η μεγάλη επιστροφή της Κόκκινης Σβούρας | The proof of the pudding is in the eating!*

*πρέπει να δοκιμάσεις για να καταλάβεις! (σε ελεύθερη deBόp μετάφραση)

Πριν περίπου 12 χρόνια, πατήσαμε το πόδι μας για πρώτη φορά στην Κόκκινη Σβούρα. Τότε θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την πρωτοφανή φήμη πως εκεί μπορείς να «φτιάξεις» και να γευτείς μετά από λίγο το δικό σου μπισκότο. Και πράγματι, το φτιάξαμε και το φάγαμε, κι αυτή ήταν η γλυκιά αφορμή να γνωρίσουμε ένα από τα μαγαζιά που μέχρι σήμερα κρατάμε στην καρδιά μας. Γιατί έχει μια εμμονική σχέση με το χειροποίητο, γιατί σε κάνει να νιώθεις πως αποτελεί τόπο έκφρασης δημιουργικότητας και για πολλούς ακόμη λόγους που θα τους καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω...

Στο κέντρο του πολυσύχναστου Χαλανδρίου, το σπιτάκι με αυλή της Κόκκινης Σβούρας, αποτελεί το σκηνικό στο οποίο ξετυλίγονται από το 2011 ιστορίες θαμώνων και ιδιοκτητών ανάμεσα σε πήγαινέλα καφέδων, ποτών, γαστρονομικών treats και μουσικών. Ένας ζωντανός οργανισμός που πήρε το δικό του sabbatical το καλοκαίρι που μας πέρασε, για να επιστρέψει ουσιαστικά ανανεωμένος, σύγχρονος και γεμάτος όρεξη ώστε να φιλοξενήσει νέες ιστορίες συνοδευμένες από επιφωνήματα και βλέμματα ικανοποίησης μετά από κάθε μπουκιά και γουλιά...

 

Ένας πραγματικά καλός καφές;
Ένα brunch τόσο πρωτότυπο, δημιουργικό και fun, όσο και νόστιμο;
Ποτά και κοκτέηλς που ίσως και να τα εμπνέει η δική σας ιστορία;
Tapas made in heaven?

Ο Κωστής Μπαστιάς –εκ της διευθύνσεως- δεν τσιγκουνεύεται τα λόγια του: μάς λέει πως θέλει η Σβούρα, να είναι το μαγαζί όπου κάποιος θα μπορεί σήμερα να απολαύσει το ωραιότερο brunch και τα καλύτερα tapas, τον πιο γευστικό καφέ και τα πιο αξιομνημόντευτα κοκτέηλς των βορείων προαστίων. «The proof of the pudding is in the eating» κι έτσι δοκιμάζουμε.
Στο πλευρό του και στην κουζίνα, βρίσκεται η συν-ιδιοκτήτρια chef Έλενα Καπέρδα, που παίρνει προσωπικά όσα περνούν από το πάσο. Αυτός είναι λόγος αρκετά μεγάλος ώστε να πούμε τελικά πως ναι, η Σβούρα φαίνεται να κόβει το νήμα.

Κάθεσαι λοιπόν και παραγγέλνεις. Πρώτος θα έρθει ο καφές. Γεμάτος, απολαυστικός, έτσι όπως πρέπει να είναι πραγματικά, που ξέρεις πως θα επιστρέψεις έστω και μόνο για αυτόν, ακόμη κι αν είναι να τον πάρεις πακέτο και όχι σερβιρισμένο στα υπέροχα κεραμικά της taf

 

Θα πιάσεις τον κατάλογο του brunch και θα χαρείς που πήρες μαζί σου παρέα μιας και θα θελήσεις να δοκιμάσεις αρκετά...

 

Κουβανέζικα μπένεντικς, ανοιχτό σάντουιτς ψητής κολοκύθας, breakfast μπέγκελ... Κάποια από τα όσα ήρθαν μπροστά μας. Πάνω κι ανάμεσα σε ψωμάκια που ένιωσες πως ζυμώθηκαν με τρυφερότητα (και μάλλον έτσι έγινε), πλαισιωμένα από ιδιόρρυθμες γαστρονομικές ιδέες που πήραν σώμα για κάνουν τους γευστικούς σου κάλυκες να χαμογελούν.

 

Ό,τι δοκιμάσαμε απάντησε στην προσδοκία που δημιούργησε η περιγραφή του, το χαρήκαμε, άξιζε.

 

Μετά θα περάσει ώρα. Θα μείνεις εκεί αρκετά γιατί είσαι έξω αλλά νιώθεις και σαν στο σπίτι σου. Ίσως να έρθει κι ο Έρωτας που πέραν από ιδέα είναι κι ο υπεύθυνος του μαγαζιού και που πέραν από το πιασάρικο όνομά του (Έρως Κάτσης), είναι και ο «οικοδεσπότης» που κάνει τη Σβούρα έναν ειλικρινά κοινωνικό τόπο συνάντησης.

 

Αργότερα, μπορεί να βρεθείς στη μπάρα και να πιάσεις συζήτηση με τα παιδιά εκεί που φαίνεται να έχουν πτυχίο mixologist ψυχολογίας. Και μπορεί, αν δε θες να διαλέξεις ένα από τα κοκτέηλς του καταλόγου, να πεις μια ιστορία και να φτιάξουν κάτι ειδικά για εσένα, το δικό σου off the book ποτό, με ιδιαίτερα αποστάγματα και χειροποίητα συστατικά. Εμείς αφεθήκαμε σε αυτή την εμπειρία και δεν το μετανιώσαμε.

Κι ίσως στο τέλος ολοκληρώσεις όπως κι εμείς. Με ένα τραπέζι γεμάτο με τάπας που θες να φωτογραφίσεις (όπως και τα ποτά) αλλά δεν προλαβαίνεις πριν τα εξαφανίσεις. «Κροκέτες σήζαρ», «ελεύθερες» πατάτες και κουνουπίδι ποπ κόρν –ω ναι!- κάποια από όσα γευτήκαμε στην εμπειρία της νέας Κόκκινης Σβούρας.

 

Neobistrot ή καφέ, μπαρ ή brunchάδικο; Για τον καθένα, η Κόκκινη ή απλά Σβούρα όπως τη λένε οι θαμώνες, είναι κάτι διαφορετικό. Για εμάς είναι το «σιγουράκι» στο οποίο επιστρέφουμε για παραπάνω από μία δεκαετία, κάθε ώρα και κάθε ημέρα για να την κάνουμε απλά λίγο καλύτερη με χειροποίητες γεύσεις και feel good διάθεση.

 

Κόκκινη Σβούρα
Αγίου Γεωργίου 17
15234 Χαλάνδρι
211 012 5454 | [email protected]

Web: kokkinisvoura.gr
Insta: svourabar
Fb: facebook.com/KokkiniSvoura

ΥΓ. Η Σβούρα αγαπά τις μουσικές απ' όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου είδους και  χρονολογίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στη soul, jazz και funk και στις αναφορές στην σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.
Η επιμέλεια της μουσικής και τα live μουσικά sets γίνονται από τους:
Βαλάντης Τερζόπουλος (@electric_looser)
Σταύρος Μπίλιος (@stavros_bilios)
Νίκος Κουλούρης (@nikos.osso.koulouris)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.