MACARONI, το Ιταλικό που αν δεν δοκιμάσεις, θα χάσεις!
2016-01-30Η ιδέα αυτή υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό του Michel Baida, ιδιοκτήτη ενός ιδιαίτερου ιταλικού εστιατορίου. Μέσα από τα ταξίδια του παρατηρούσε αυτό τον χώρο κι έπαιρνε ιδέες. «Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σε ιταλικό που να είναι όμως προσιτό. Τα ιταλικά εστιατόρια συνήθως, εκτός από τις πιτσαρίες, είναι ένα ακριβό προϊόν. Ονειρευόμουν κάτι οικονομικό στην καλύτερη ποιότητα.» Το 2011 ξεκίνησε μια προσπάθεια που ήταν σε στιλ γκουρμέ αναψυκτήριο αλλά που δυστυχώς, λόγω της κρίσης, δεν προχώρησε. Μετά από 4 μήνες ήρθε στο τραπέζι αυτή η ιδέα, η οποία κατά το Michel άξιζε να υλοποιηθεί και ο χρόνος απέδειξε ότι είχε δίκιο. Το επόμενο βήμα ήταν να την υπηρετήσουν σωστά.
Η αρχική ιδέα ήταν ένα εστιατόριο με τη λογική της άμεσης εξυπηρέτησης, ώστε να ετοιμάζονται τα φαγητά γρήγορα. Τα ζυμαρικά είναι φρέσκα και βράζουν αμέσως, σε αντίθεση με τα ξερά ζυμαρικά. «Η πίτσα μας παρασκευάζεται με την πιο αυθεντική Ναπολιτάνικη συνταγή και ψήνεται επίσης πολύ γρήγορα!»
Κατόρθωσε επίσης να έχει πολύ καλής ποιότητας υλικά. Παράλληλα ήθελε να παρουσιάσει ένα προϊόν που να είναι ανώτερο σε ποιότητα και κατώτερο σε τιμή. Κι αυτό το πέτυχε. «Όλα τα υλικά μας είναι φρέσκα, αυθεντικά. Ιταλικής προέλευσης είναι και τα τυριά μας όπως και τα αλλαντικά». Ο σεφ του Macaroni είναι ο Jean-Louis Capsalas, πολύ γνωστός στον χώρο της εστίασης. «Με τον Jean-Louis γνωριζόμαστε από το σχολείο, είναι ένας πολύ καλός φίλος επίσης. Μαζί κάναμε τις τρέλες μας και τις πρώτες μας διακοπές και συναντηθήκαμε πάλι εδώ για να κάνουμε κάτι καλύτερο σε αυτό τον χώρο που είχα ξεκινήσει μόνος μου. Από το 2013 το απογειώσαμε και έκτοτε πάει πάρα πολύ καλά!»
Το Macaroni βρίσκεται ιδανικά τοποθετημένο σε μια πολύ καλή αγορά όπως είναι το Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στην οδό Αγίας Παρασκευής, έναν κεντρικό δρόμο στην καρδιά του εμπορικού κέντρου. «Αυτό βοήθησε πολύ, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να κάνεις και την σωστή δουλειά. Να μην επαναπαύεσαι ποτέ, να πειραματίζεσαι και να δημιουργείς συνέχεια. Αυτό έχουμε πάντα κατά νου.»
Στο Macaroni όταν ο σεφ και η ομάδα του προτείνουν ένα καινούργιο πιάτο δεν είναι απλά ένα νέο πιάτο.
«Προσέχουμε να είναι κάτι διαφορετικό και σε γεύση και σε εμφάνιση, με αποτέλεσμα να δώσει κάτι ακόμα στον πελάτη για να μείνει ευχαριστημένος ώστε να έρθει να δοκιμάσει ξανά και ξανά.»
Η φίνα γεύση είναι αισθητή σε όλα τα πιάτα. Τα υλικά γνωστά, αλλά οι συνδυασμοί μαγικοί. Mamma mia che sapore! Αξίζει να δοκιμάσετε ένα πιάτο που έχει το όνομα του μαγαζιού: Πένε αλ Μακαρόνι, με ποικιλία άγριων μανιταριών, πορτσίνι, πάστα από τρούφα μανιταριών, το οποίο μαγειρεύεται σε γλυκό κόκκινο κρασί και δίνει μια ξεχωριστή γεύση. Από σαλάτες, η zucchini με ωμό μαριναρισμένο κολοκυθάκι με σολομό σε σάλτσα σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, ή η Ceasar που περιέχει την αυθεντική σπιτική σως. Η τάρτα pomodoro, με τη καρδιά της τομάτας πάνω σε φύλλο σφολιάτας και τυρί mozarella, γαρνιρισμένα με φρέσκια ρόκα. Η μπρουσκέτα με το mascarpone να δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά και το μανιτάρι portobello, είναι κάποια από τα πολύ εύγεστα ορεκτικά. Όσο για τις πίτσες, η προσούτο είναι αυτή που προτιμάει ο κόσμος με φρέσκια ρόκα και παρμεζάνα, αλλά το μενού προσφέρει μεγάλη ποικιλία. «Ανανεώνουμε συχνά το μενού μας προσθέτοντας καινούργιες γεύσεις που πάντα αρέσουν και αφήνουν τον κόσμο να μιλάει μετά για αυτές»
Στο Macaroni έρχονται από όλες τις περιοχές της Αθήνας. «Συγκεκριμένα υπάρχει ένας πελάτης που μου έχει κάνει εντύπωση γιατί έρχεται από την Άνω Γλυφάδα να πάρει φαγητό take away να το πάει στην γυναίκα του.»
Το Macaroni δουλεύει και σαν take away αλλά όχι delivery. «Μετά από δοκιμή διαπιστώσαμε ότι είχε επίπτωση (το delivery) στην ποιότητα μας και το σταματήσαμε.»
Η διακόσμηση, πολύ καλόγουστη, θυμίζει μια άλλη εποχή με συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών, από γνωστούς ηθοποιούς που τρώνε ζυμαρικά, να κοσμούν τους τοίχους. Μασκότ του εστιατορίου είναι η μεγάλη αφίσα της Σοφίας Λόρεν με την επιγραφή: Ότι βλέπετε επάνω μου, το χρωστάω στο σπαγγέτι. Το χειμώνα, μέσα από τις τζαμαρίες χαζεύεις τους περαστικούς απολαμβάνοντας ιταλικά εδέσματα σε συνδυασμό με ευχάριστη, σπιρτόζικη μουσική. Ενώ το καλοκαίρι γίνεσαι ένα μαζί με τους περαστικούς καθώς οι φωνές, τα γέλια, και τα πιάτα που πηγαινοέρχονται θυμίζουν παλιά ιταλική γειτονιά. Η μυρωδιά φρεσκοσωταρισμένου σκόρδου περιφέρεται, το προσωπικό φιλικό και χαμογελαστό...
Allora andiamo presto!
Macaroni
Αγίας Παρασκευής 2, Χαλάνδρι
Τηλ:. 210 6856610
Δευτ-Κυριακή: 12.00 μμ-2.00 πμ
Facebook: https://www.facebook.com/macaronihalandri/
Κείμενο - Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλινού