Ένα σωματείο που δίνει, πραγματικά, φτερά: ΑΝΙΜΑ

Ένα σωματείο που δίνει, πραγματικά, φτερά: ΑΝΙΜΑ

Δίπλα στον Ηλεκτρικό Σταθμό του "Ταύρου", στην οδό Μενελάου και σε ένα μικρό απαρατήρητο χώρο βρίσκονται κάποιοι πραγματικοί Μικροί Ήρωες της πόλης μας! Το deBόp τους επισκέφτηκε, σειρά σας να τους γνωρίσετε!

Η Μαρία Γανωτή, ιδρυτικό μέλος, μάς ξεναγεί στο χώρο και μοιράζεται μαζί μας την καθημερινότητα στην ΑΝΙΜΑ.

Πότε ξεκίνησε αυτή η δραστηριότητα;

Η ΑΝΙΜΑ γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας φέτος, όμως εγώ ουσιαστικά ασχολούμαι 30 χρόνια  με την περίθαλψη άγριων ζώων. Ξεκίνησα με μια ομάδα ανθρώπων και στην αρχή ήμασταν στην Αίγινα, στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Το 2004 φύγαμε όλοι από εκεί γιατί δεν μας ικανοποιούσε το υπάρχον σχήμα, ούτε οι συνθήκες. Έτσι δημιουργήσαμε την  ΑΝΙΜΑ.

Τι ακριβώς είναι η ΑΝΙΜΑ;

Η ΑΝΙΜΑ δεν είναι εταιρεία. Είναι σωματείο, είναι σύλλογος που γράφει μέλη και έχει εξελικτική επιτροπή. Στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένα όλα αυτά περί διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή οι ισολογισμοί μας όπως και η επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες με πολύχρονη και μοναδική εμπειρία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περίθαλψη άγριων ζώων. Ο καθένας είναι εξειδικευμένος στον τομέα του. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία για την διαφάνεια του Συλλόγου μας.

Ποιοι εμπλέκονται στη νοσηλεία και στην περίθαλψη των ζώων;

 

 Η δουλειά γίνεται από το προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο χρόνια, αλλά και από εθελοντές που εκπαιδεύονται συνεχώς.  Πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές, η κρίση μας έχει κάνει πιο φτωχούς σε χρήματα αλλά πιο πλούσιους σε εθελοντές. Άνθρωποι που δεν αντέχουν να είναι άνεργοι, έρχονται εδώ και προσφέρουν εθελοντική εργασία.

 Από ποια ηλικία δέχεστε εθελοντές;  

Κανονικά εμείς λέμε από 16 χρονών και πάνω και με την συναίνεση των γονιών όταν είναι ανήλικα. Εδώ όμως στη γειτονιά, υπάρχει μια ομάδα παιδιών από σχολείο που κάθε Σάββατο και Κυριακή έρχονται εδώ για 2 ώρες και τους βάζουμε να κάνουν κάποιες μικρές εργασίες, όπως να σκίζουν εφημερίδες για υπόστρωμα κ. α. Κι αυτό επειδή το θέλουν- είναι πολύ σημαντικό σε ένα παιδί να προσφέρει εθελοντική εργασία, καθώς θα μπορούσαν εκείνες τις ώρες να χαζολογούν με διάφορους τρόπους. Είναι 13 με 15 χρονών και άρα βρίσκονται πάντα υπό την εποπτεία κάποιου υπεύθυνου εδώ.  Είναι ένας χώρος όπου υπάρχουν φάρμακα, σύριγγες και άγρια ζώα που μπορεί και να δαγκώσουν. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο να κυκλοφορεί ένα μικρό παιδί μόνο του.  Έχουμε όμως και μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι είναι συνταξιούχοι.

Μπορεί να σας βρει κάποιος ανά πάσα ώρα και στιγμή;

 

 Είμαστε ανοιχτά κάθε μέρα και Σάββατο και Κυριακή, αλλά και αργίες, Πάσχα και Χριστούγεννα! Ποτέ δεν κλείνει η ΑΝΙΜΑ και λειτουργεί πάντα με βάρδιες. Η τοποθεσία είναι βολική γιατί βρισκόμαστε δίπλα στο σταθμό του τραίνου. Έτσι, μπορεί εύκολα κάποιος να μας φέρει ένα ζώο. Οι εθελοντές είναι αυτοί που κάνουν τις παραλαβές από λιμάνια, πρακτορεία, σταθμούς τραίνων κλπ.

Υπάρχει κάποιος άλλος χώρος που νοσηλεύονται τα άγρια ζώα;

Έχουμε έναν χώρο εξωτερικό που είναι στο Λαγονήσι, στο Δήμο Σαρωνικού. Σε λίγο θα φύγει μια ομάδα από εδώ με τροφές και συγκεκριμένα κρέατα για να ταΐσουν τα ζώα που βρίσκονται εκεί σε επανένταξη, αρπακτικά κυρίως.

Επίσης συνεργαζόμαστε στενά με την Αλκυόνη (www.alkioni.gr), είναι ένα κέντρο περίθαλψης στην Πάρο που φιλοξενεί συγκεκριμένου είδους ζώα κι εμείς από την άλλη τους καλύπτουμε με τροφές. Είναι μια πρότυπη συνεργασία μεταξύ δύο φορέων που έχουν το ίδιο αντικείμενο. Αυτό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει και πολύ συχνά. Μαζί με την Αλκυόνη έχουμε μια συνεχή συνεργασία και επαφή.

Είναι πολλά τα περιστατικά καθημερινά;

 

 Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά. Η περσινή χρονιά έκλεισε με 3.000 εισαγωγές περίπου, μεταξύ των οποίων και πολύ σπάνια και προστατευόμενα είδη, όπως κανά δυο χρυσαετοί, κάποιοι σπάνιοι γύπες και πελεκάνοι, αλλά και κοινά είδη όπως εκατοντάδες σπουργιτάκια. Εμείς εδώ περιθάλπουμε όλα τα άγρια είδη, είτε αυτό είναι χελιδόνι, είτε είναι χρυσαετός. Βέβαια, το καθένα έχει διαφορετικές ανάγκες και κοστίζει και διαφορετικά. Το κόστος είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Την ημέρα μπορεί να τύχει από κανένα περιστατικό μέχρι και τριάντα. Την άνοιξη, με τα μωρά, μπορεί να φτάσουμε έως 35 με 40 εισαγωγές γιατί μας φέρνουν συνέχεια κοτσυφάκια, σπουργιτάκια, καρδερινάκια. Πολλά πουλιά τα βρίσκουν οι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα. Βρισκόμαστε κι εμείς κοντά στο κέντρο, απέχουμε 10 λεπτά από το σταθμό της Ομόνοιας, οπότε είναι πολύ εύκολο να έρθει κάποιος να μας φέρει ένα ζώο εδώ.  Σπανίως δεν έχουμε κάποιο περιστατικό. Συνήθως είναι από 2 έως 10 κάθε μέρα.

Πως συντηρείται η ΑΝΙΜΑ;

 Οι χορηγίες έχουν πλέον στερέψει, οι άνθρωποι επίσης δεν έχουν χρήματα για να κάνουν δωρεές εύκολα. Οι δωρεές έχουν μικρύνει, δεν έχουν λιγοστέψει ως αριθμό, απλά ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει πολλά χρήματα και δίνει μικρά ποσά. Από την άλλη υπάρχει πολλή ευαισθησία και υποστήριξη. Προσπαθούμε να εφευρίσκουμε συνεχώς τρόπους να χρηματοδοτήσουμε όλη αυτή την υπόθεση, για παράδειγμα οργανώνοντας συχνά κάποια εκδήλωση. Παρ' όλα αυτά είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι οικονομικά, έχουμε πάντα λεφτά για μισό μήνα μπροστά, δεν έχουμε καν για ολόκληρο! Ψάχνουμε συνέχεια τρόπους να βρούμε χρήματα, γιατί δεν μπορούμε να μην αγοράζουμε τροφές ή να μην πηγαίνουμε στον κτηνίατρο και να μην έχουμε τα φάρμακα που χρειάζονται. Οπότε, πρέπει να κάνεις το αδύνατο δυνατόν για να χρηματοδοτήσεις αυτή τη δραστηριότητα.

Εδώ στην ΑΝΙΜΑ αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τη φιλοξενία των ζώων που χρειάζονται νοσηλεία;

 

 Τα ζώα δεν μένουν ίδια, συνεχώς εναλλάσσονται, απελευθερώνονται κι αρκετά πεθαίνουν. Υπάρχουν αρκετές απώλειες καθώς έρχονται εδώ ζώα που έχουν χτυπηθεί από νταλίκες, από καλώδια ηλεκτρικού ή που τα έχουν ακόμη και πυροβολήσει. Τα περιστατικά που χειριζόμαστε εμείς, πλην ελαχίστων, είναι βαριά. Φανταστείτε τι εικόνα μπορεί να έχει ένα γεράκι το οποίο έχει επιζήσει από μετωπική σύγκρουση ή ένας πελαργός ο οποίος έχει χτυπηθεί στα σύρματα της ΔΕΗ και είναι ολόκληρος καμένος. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε ακόμη κι ευθανασία γιατί το ζώο υποφέρει. Άρα υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή, γι' αυτό κι εμείς προσπαθούμε να μην κρατάμε ένα ζώο παραπάνω από τον χρόνο που χρειάζεται, οπότε αυτοί οι χώροι που υπάρχουν, μαζί με την Αλκυόνη στην Πάρο, μας αρκούν οριακά μέχρι στιγμής. Τώρα που έχουμε κάνει και κάποιες αλλαγές  η νοσηλεία γίνεται μέσα και τα γραφεία είναι εδώ, οπότε δεν ενοχλούμε και τα ζώα όλη την ώρα.

Πως γίνεται η εκπαίδευση;

 

 Η εκπαίδευση γίνεται πάνω στην ώρα της δουλειάς, εκτός από κάποια σεμινάρια που κάνουμε την άνοιξη όταν γεννιούνται τα μωρά και τότε χρειάζεται το τάισμα. Πάνω στη δουλειά, ο νέος εθελοντής βρίσκεται δίπλα με κάποιον από το μόνιμο προσωπικό της ΑΝΙΜΑ και εκπαιδεύεται. Στην πορεία συνήθως εμφανίζονται και κάποιες δεξιότητες που μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε κάθε εθελοντή πιο σωστά.Εκμεταλλευόμαστε τον καθένα σύμφωνα με την ειδικότητα που έχει.  Όμως μπορεί να εμφανιστούν κάποιες φοβίες ή αλλεργίες, οι οποίες και αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Εσείς έρχεστε κάθε μέρα;

Εγώ βρίσκομαι εδώ 5-6 μέρες τη βδομάδα. Είμαι πρόεδρος του φορέα και εκτελώ χρέη διευθυντή εδώ. Δεν ασχολούμαι καθόλου με τα οικονομικά, υπάρχει οικονομικός διευθυντής γι´ αυτό. Η Καίτη ασχολείται με τους εθελοντές και το πρόγραμμα των εθελοντών. Τα παιδιά μέσα ασχολούνται με τη νοσηλεία.

Πώς οργανώνετε τις απελευθερώσεις των ζώων;

 

 Μπορεί να είναι μια πολύ γρήγορη απελευθέρωση, π.χ. να πω σε κάποιον "πήγαινε στη Λίμνη του Μαραθώνα, έχουμε ένα βουτιχταράκι, άστο εκεί". Ή, επειδή ξέρουμε και πολλά παιδιά της Ορνιθολογικής που πάνε και κάνουν παρατηρήσεις,  μπορώ να πω σε κάποιον "Έχω δύο φλώρους, μπορείς να τους πάρεις μιας και πας Υμηττό;"

Δύο με τρεις φορές το χρόνο όμως κάνουμε οργανωμένες απελευθερώσεις, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με την Ορνιθολογική κυρίως. Τότε καλούμε κόσμο και είναι κάτι που του αρέσει πολύ. Συνήθως γίνεται μια φορά τον Μάρτιο, όπου γίνεται και η κοπή της πίτας, αφήνουμε και κάποια πουλιά μόλις έχει έρθει η άνοιξη. Μια φορά τον Ιούνιο, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και συνήθως σε συνεργασία με την Ορνιθολογική, κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις,  και μια φορά τον Οκτώβρη που είναι και η Παγκόσμια μέρα των πουλιών γίνονται κι εκεί άλλες εκδηλώσεις. Οι ανακοινώσεις και οι προσκλήσεις γίνονται μέσω της σελίδας μας στο FB και με αποστολή  μιας λίστας με επαφές που έχουμε.

Αντιμετωπίζετε δύσκολα περιστατικά;

 

 Τα περισσότερα είναι δύσκολα. Τώρα έχουμε έναν Χρυσαετό πολύ άσπρο. Θεωρείται λευκιστικός και πολύ σπάνιος, βρέθηκε πολύ εξαντλημένος, τον περιθάλψαμε, έχει πάρει βάρος τώρα βέβαια. Θα φύγει για την Πάρο αύριο μέσα σε ένα μεγάλο κλουβί. Ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό περιστατικό.

Επίσης είχαμε πολλούς ασβούς κι έχουμε περιθάλψει κι ελάφια. Για τα ελάφια πάμε επιτόπου στην Πάρνηθα, βάση συμφωνίας με τον φορέα, και μεταφερόμαστε εκεί. Έχουμε μεγαλώσει μωρά ελαφάκια, μωρά ζαρκαδάκια. Έχουμε κάνει πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, μόνοι μας η σε συνεργασία με άλλους φορείς. Συχνά μαζεύουμε και φίδια μέσα στην Αθήνα. Υπάρχουν πολλά φίδια στην Αθήνα και ο κόσμος πανικοβάλλεται. Μας φωνάζουν γιατί νομίζουν ότι ήρθε ο δράκος να τους φάει! Πηγαίνουμε στα σημεία αυτά, τα πιάνουμε και μας ευχαριστούν. Γενικά έχουμε πολλά τέτοιου είδους περιστατικά, δεν βαριόμαστε ποτέ!

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του deBόp;

 

 Ο καθένας μπορεί να προσφέρει εθελοντική εργασία, ακόμη και με λίγες ώρες.  Μπορεί να διαθέτει κάποιος μόνο ένα 2ωρο τη βδομάδα ή το 15μερο, και αυτό μας κάνει. Χρειαζόμαστε αρκετά χέρια εθελοντισμού, χρειαζόμαστε δωρεές σε είδος,  πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα μας αναγράφονται οι ανάγκες μας. Μπορεί να χρειαζόμαστε από φάρμακα, μέχρι πήλινα μπολάκια. Χρησιμοποιούμε πάρα πολλές εφημερίδες. Επίσης κένελ για τα ζώα που χρειαζόμαστε  να μεταφέρουμε. Χρειαζόμαστε τροφές, σκυλοτροφές, γατοτροφές, κονσέρβες γιατί έχουμε σκαντζόχοιρους που τρώνε τέτοια. Πετσέτες ή κάποια σκεύη καθαριστικά, χαρτιά κουζίνας, κλπ. Συχνά πάνε κάποιοι στο σουπερμάρκετ και αντί να πάρουν ένα σαπούνι πιάτων, παίρνουν δύο και μας αφήνουν το ένα. Έτσι κατεβάζουμε το κόστος. Και φυσικά χρειαζόμαστε λεφτά.  Υπάρχουν οι λογαριασμοί μας στη σελίδα, υπάρχει το Paypal, και διάφοροι άλλοι τρόποι για να διευκολύνουμε αυτούς που θέλουν να μας βοηθήσουν. Ακόμα και 5 ευρώ είναι χρήσιμα. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, διανύουμε κι εμείς μια μεγάλη περίοδο κρίσης στην ΑΝΙΜΑ.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρουμε στην ΑΝΙΜΑ και να συμμετάσχουμε σε αυτό το αξιόλογο έργο. Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε να διατηρηθεί η άγρια ζωή στη χώρα μας!

ΑΝΙΜΑ -- www.wild-anima.gr--

Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Μενελάου 134, Καλλιθέα -- 176 76

Τηλ: 210-95 100 75

Κινητό: 697 2664 675

email: [email protected] 

 
 

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλινού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.