A Parov Stelar #top10#
2016-03-01Ορμώμενος από το επερχόμενο live νέο άλμπουμ του Parov Stelar και ακούγοντας μανιωδώς τη μουσική του, αποφάσισα πως έπρεπε να γραφτεί κάτι για αυτόν τον καλλιτέχνη. Καθώς... ό,τι άλμπουμ «βγάζει» γίνεται επιτυχία για κάποιο λόγο. Μήπως έχει βρει το «κοκκαλάκι της νυχτερίδας»;
Ο κύριος Parov Stelar (Marcus Füreder), γεννημένος στο Linz της Αυστρίας πριν από 41 περίπου χρόνια, είναι γνωστός ως ένας από τους πρωτοπόρους της electroswing μουσικής, αναμιγνύοντας electro, jazz, house, break beat, funk και φυσικά swing μουσικές. Κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έκανε εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά. Έχοντας «ψηθεί» αρκετά εκεί μέσα, το 2000 αποφάσισε να ασχοληθεί με δικές του παραγωγές και έτσι κυκλοφόρησε τα πρώτα του maxi singles χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα, με κυρίαρχο το «Plasma». Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ η χρονολογία έδειχνε 2003 ίδρυσε τη δική του δισκογραφική εταιρεία με το όνομα Etage Noir Recordings και έκτοτε υπογράφει τη μουσική του με το όνομα Parov Stelar.
Το 2004 το ΕΡ του με όνομα Kiss Kiss αναδείχθηκε αμέσως από τον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό FM4. Πολύ σύντομα ακολούθησε και το LP Rough Cuts, το οποίο αποτέλεσε μία καινοτομία στη διεθνή ηλεκτρονική μουσική σκηνή, καθώς είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Η πρωτότυπη και ασυνήθιστη προσέγγιση του στη μουσική παραγωγή, σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη αισθητική του στον ήχο, είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική αντίδραση του κοινού και των συναδέλφων του από όλο τον κόσμο, δίνοντας του την φήμη ως έναν από τους πρώτους που παρήγαγαν ηλεκτρονική μουσική swing (electroswing) στην Ευρώπη. Με το άλμπουμ Shine το BBC, παρουσίασε τον Parov Stelar ως έναν από τους ελπιδοφόρους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη σήμερα.
Το Νοέμβριο του 2005 ο Parov Stelar αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στη μουσική του και έτσι έκανε την πρώτη του εμφάνιση μαζί με μια μπάντα αποτελούμενη από άλλους πέντε μουσικούς. Αναλυτικά: Parov Stelar (προγραμματισμός), Cleo Panther (φωνητικά), Marc Osterer (τρομπέτα), Max The Sax (σαξόφωνο), Willie Larsson Jr. (τύμπανα) και Michael Wittner (μπάσο). Αυτό το ήταν το έναυσμα για μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης καθώς επίσης και εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ όπως τα Glastonbury, Eurockeenes, Rock Wercher, Solidays και Zurich Open Air. Εμφανίστηκε δε στην Κωνσταντινούπολη και στην πόλη του Μεξικό. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τρία αυστριακά μουσικά βραβεία Amadeus το 2013, ένα το 2012, ένα το 2014 και ένα το 2015. Μετράει αρκετές συνεργασίες, μερικές εκ των οποίων είναι με Lana Del Rey, Bryan Ferry και Lady Gaga.
Οι πωλήσεις του έχουν ξεπεράσει τις 250.000 άλμπουμ. Το κομμάτι με τίτλο Booty Swing έφτασε στην κορυφή των charts στην ηλεκτρονική μουσική των ΗΠΑ και στα itunes charts του Καναδά. Τα κομμάτια του επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες συλλογές σε όλο τον κόσμο και τα έχουμε ακούσει σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις, σειρές, ταινίες κλπ, κάτι το οποίο του έφερε τη διεθνή αναγνώριση. Πολλά από τα βίντεο του μετρούν πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές.
Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές. Και το προσωνύμιο «Stelaras», που μόνο κάποιος Έλληνας θα μπορούσε να του είχε κολλήσει, σίγουρα, φαίνεται να είναι από τους αγαπημένους μουσικούς που μας έχουν επισκεφθεί. Μέχρι αυτή τη ώρα έχει κυκλοφορήσει 12 άλμπουμ και πολλά, μα πάρα πολλά (αλήθεια) singles.
Τα άλμπουμ είναι τα εξής: Shadow Kingdom (2001 ως Plasma), Rough Cuts (2004), Seven And Storm (2005), Shine (2007), Daylight (2008), Coco (2009), The Paris Swing Box (2010), Le Piaf (2010), The Princess (2012), The Invisible Girl (2013 Parov Stelar Trio), The Art Of Sampling (2013), The Demon Diaries (2015).
Στο δια ταύτα τώρα: 10 κομμάτια, που με πολλή δυσκολία ξεχώρισα, συντάσσοντας ένα ιδιόρρυθμο mixtape από κομμάτια για πρωινό ξύπνημα, ως άλλα που σε κάνουν να χοροπηδάς με εξαιρετικά beats, σαξόφωνα κτλ κτλ...
Σημειώσεις για τα «περιεχόμενα»:
1. Parov Stelar ft. Max The Sax - Wake Up Sister (Coco 2009) Κομμάτι το οποίο είναι όντως για πρωινό ξύπνημα, με έντονα σαξόφωνα. Μου φτιάχνει τη μέρα.
2. Parov Stelar ft. Lukas Graham - She Ain' t Got No Money (The Art Of Sampling 2013) Χαλαρό στην αρχή που σε κάνει να χοροπηδάς. Αυτό!
3. Parov Stelar - All Night (The Princess 2012) Ο τύπος που χορεύει έχει εκτοξεύσει τις προβολές σε 25+ εκατομμύρια και μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε χορό εμάς που κουνάμε μόνο τα κεφάλια μας στο ρυθμό του beat.
4. Parov Stelar - Booty Swing (The Paris Swing Box 2010) Δεν χρειάζονται πολλά λόγια κατάφερε και πέρασε στη δυτική μεριά και έγινε επιτυχία.
5. Parov Stelar – Hurt (Coco 2009) Πιο αργό και πιο jazz κομμάτι. Απλά απόλαυση.
6. Parov Stelar - La Calatrava (2013 Parov Stelar Trio) Έντονες τρομπέτες και beat με house ύφος. Το break που κάνει περίπου στο κέντρο, το απογειώνει.
7. Parov Stelar - The Princess (The Princess 2012) Αισθησιακό κομμάτι και παρόλο που το πιάνο παίζει ένα και μοναδικό σκοπό, σε κρατάει από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.
8. Parov Stelar - Silent Shuffle (The Princess 2012) Jazz ρυθμός ότι πρέπει για ένα χαλαρό ποτάκι στο σπίτι.
9. Parov Stelar - Kiss Kiss (Rough Cuts 2004) Από τις πρώτες επιτυχίες του και όλοι καταλαβαίναμε τι θα ακολουθήσει.
10. Parov Stelar ft. Odette Di Maio – Faith (Seven And Storm 2005) Και εδώ δεν λείπουν οι τρομπέτες από τη μέση και μετά σε συνδυασμό με τα φωνητικά της Odette.