#MomAndTheCity Επιχείρηση Αισθητηριακό παιχνίδι // Messy Play -Ίχνη στο χιόνι
2019-02-07Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί γιατί τα παιδιά πετούν κάτω το ποτήρι, το πιάτο, το φαγητό τους. Ξανά και ξανά, μα επίτηδες το κάνουν;
Και η αναπτυξιολογία θα έρθει να μας πει πολύ απλά πως όχι. Την ώρα που δοκιμάζονται τα νεύρα σας, τα μικρά παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο, ενεργοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις.
Τα ποικίλλα ερεθίσματα είναι ευεργετικά για τα παιδιά καθώς τα βοηθούν να λειτουργήσουν σαν λεπτολόγοι επιστήμονες. Μεγαλώνοντας πειραματίζονται, καταγράφουν, παρατηρούν, και αισίως κατανοούν τη φύση των πραγμάτων.
Δεν λερώνουν για να λερωθούν, πριν ρίξουν όλο το γιαούρτι τους στο τραπέζι αναρωτιούνται
“Τί θα συμβεί αν το κάνω αυτό;” “Kάθε φορά θα γίνεται το ίδιο;» - εκεί δηλαδή που εμείς βλέπουμε μια "ζημιά", το παιδί αξιολογεί καταστάσεις.
Αυτή η ατσαλιά λένε οι αναπτυξιολόγοι είναι αναγκαία πολύ περισσότερο στα παιδιά της πόλης που έχουν περιορισμένες αισθητηριακές εμπειρίες με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν μεγαλώνοντας αισθητηριακά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στην ανάπτυξη.
Ιδανικό παιχνίδι λοιπόν για να βοηθήσουμε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον είναι το Messy ή Sensory Play, το αισθητηριακό παιχνίδι , δηλαδή, στο οποίο λαμβάνουν μέρος υφές, μυρωδιές και υλικά που ενεργοποιούν τις αισθήσεις και συνθέτουν στον εγκέφαλο μια ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού και του κόσμου γύρω του.
Μερικά απο τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο αισθητηριακό παιχνίδι είναι:
Για αρχάριους: χαρτιά, υφάσματα, πέτρες, κοχύλια, φύλλα, ρύζι, αλεύρι, μακαρόνια, όσπρια. (στεγνά υλικά- για γονείς που θέλουν να παίξουν αλλά δεν αντέχουν βρε παιδί μου την ατσαλιά, δεν την αντέχει η ψυχή τους)
Για προχωρημένους: τεχνητή άμμος, πλαστελίνες, πηλός, λάσπη, μαγειρεμένα ζυμαρικά, ζελέ.
Για pro: δαχτυλομπογιές, αφρός, κόλλα, σαπούνι, φούσκες, λάδια, νερά, γιαούρτι, σάλτσες.
Εμείς δοκιμάσαμε ένα αισθητηριακό παιχνίδι με πηλό, νερομπογιές και πολλά ζωάκια για να μάθουμε τί είναι τα ίχνη. Ναί, ναι -άλλοι τα πάνε για γιατρούς εγώ για ιχνηλάτη!
Πήραμε πηλό μοντελισμού και τον πλάσαμε-στρώσαμε σαν χιόνι ή χώμα.
Σκορπίσαμε απο πάνω ασημόσκονη με τα χέρια μας –για πιο sensory αποτέλεσμα.
Βάλαμε πάνω όλα τα ζωάκια, ανθρωπάκια, αυτοκίνητα και ό,τι άλλο μπορούσε να αφήσει κάποιο αποτύπωμα.
Συζητήσαμε ποιά πατημασιά ή στίγμα ανήκε σε ποιό ζωάκι, άνθρωπο ή όχημα.
Έπειτα για να το κατανοήσουμε καλύτερα βάλαμε στα ίχνη νερομπογιές με πινέλο σφουγγαράκι (πιο εύχρηστο για μικρές ηλικίες).
Τα περισσότερα υλικά μας τα προμηθευτήκαμε απο τα καταστήματα Flying Τiger.
Το απολαύσαμε, παίξαμε, ξαναπαίξαμε και το κορίτσι άρχισε να αντιλαμβάνεται πως όπου πατάμε αφήνουμε πίσω μας ίχνη! Φυσικά θα υπάρξει μία υπενθύμιση στο μέλλον καθώς η επανάληψη στα παιδάκια είναι χρήσιμη.
Καλές κατασκευές λοιπόν σας εύχομαι και να θυμάστε πως αν δεν λερωθεί δεν θα μάθει και αν δεν μάθει εσείς θα την πληρώσετε οπότε «Ας έρθει το χάος» γονείς, φορέστε ρούχα που δεν χρειάζεστε άν είναι καλοκαίρι, φορέστε μαγιό και επιδοθείτε σε τρέλες.
Είναι αναζωογονητικό, θα σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε και εσείς και σίγουρα θα προσμετρηθεί με λίγη τύχη στην επανάσταση της εφηβείας που όλοι ξέρουμε ποιός θα είναι ο παραλήπτης!
Για περισσότερο MomAndTheCity στο facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/
Και στο Instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/