#MomAndTheCity Επιχείρηση Do It Yourself :: Ψωμί για τοστ ολικής άλεσης
2020-02-15Οτιδήποτε μπορώ να φτιάξω μόνη μου στο σπίτι μου δίνει μεγάλη χαρά και μία ικανοποίηση πως είμαι ικανή και αυτάρκης. Αυτό το συναίσθημα θέλω οπωσδήποτε να το κληροδοτήσω στη μικρή μου επαναστάτρια και λέω επαναστάτρια γιατί τελευταία το "μόνη μου" έχει γίνει η αντανακλαστική της απάντηση σε ό,τι κι αν ερωτηθεί.
Το θέμα λοιπόν ψωμί δεν με αφορούσε ποτέ πάρα πολύ γιατί δεν τρώγαμε και δεν αγοράζαμε πολλά ψωμιά παρά μόνο ψωμί του τοστ ολικής από φούρνο για να είναι (φαίνεται) πιο υγιεινό. Όταν λοιπόν άρχισα να διαβάζω για το ψωμί γενικά ανακάλυψα πως οι περισσότερες συνταγές έχουν ζάχαρη και κάποιες μάλλον θα έλεγες πολύ. Έτσι αποφάσισα να το καταργήσω κι αυτό και επιχείρησα να δοκιμάσω κάποιες συνταγές.
Ύστερα από διάφορες προσπάθειες συνέθεσα αυτήν που είναι φοβερή, πανεύκολη, δεν χρειάζεται ζύμωμα με μίξερ -δεν χρειάζεται ζύμωμα γενικά πολύ- και αντί για ζάχαρη έχει λίγο μέλι που ούτε αυτό είναι απαραίτητο αν δεν θέλει να το βάλει κανείς.
Υλικά
700 γρ. αλεύρι (βάζω 350 γρ. δίκοκκο και 350 γρ. ολικής άλεσης και τα δύο bio) Μπορείτε να βάλετε ό,τι αλεύρι σας αρέσει φυσικά λευκό, γ.ο.χ, καλαμποκιού κτλπ. οι ποσότητες παραμένουν οι ίδιες.
Μισό φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ή 10 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Μία κουτ. σούπας μέλι το οποίο λιώνεις σε μπρίκι πριν το προσθέσεις στο μίγμα
20 γρ. μαγιά ξερή
400 γρ. νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι, το μέλι και τέλος το νερό σταδιακά. Ανακατέψτε καλά και αρχίστε να ζυμώνετε το μίγμα. Αν δείτε πως κολλάει στα χέρια προσθέστε λίγο- λίγο αλεύρι μέχρι να έχετε μία μαλακή αφράτη ζύμη. Λαδώστε μία φόρμα μακρόστενη με βάθος σε διαστάσεις ψωμιού του τοστ. Αφού ζυμώσετε τη ζύμη δύο λεπτά την κάνετε μακρόστενη και την βάζετε μέσα στη φόρμα. Η ζύμη πρέπει να φτάνει στη μέση σχεδόν της φόρμας. Αν δείτε πως είναι μεγάλη χωρίστε την και ψήστε σε δύο δόσεις. Αφού μπει στην φόρμα σκεπάζετε με μία πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει -φουσκώνει πολύ- μία ώρα τουλάχιστον. Έπειτα βάζετε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Αφού γίνει το ψωμάκι το βγάζετε από την φόρμα και το αφήνετε πλάγια πάνω σε μία πετσέτα να αποβάλλει την υγρασία του από την πάνω και την κάτω μεριά.
Ε βουαλά το δικό σας ψωμί είναι έτοιμο. Φρέσκο και πάνω από όλα υγιεινό με δικά σας συστατικά!
Για να διατηρηθεί περισσότερο αφού κρυώσει το τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και το αποθηκεύετε στο ψυγείο στη συντήρηση.
Μία φορά την εβδομάδα περίπου έχει γίνει η παράδοσή μας με το κορίτσι μου και πέρα από τη νοστιμιά είναι μία ανάμνηση που θα δημιουργήσετε με το παιδί σας τόσο ζεστή, για πάντα θα θυμάται ό,τι ζύμωνε με τη μαμά το "πιο γλυκό ψωμί"!
*Το πιό γλυκό ψωμί είναι αγαπημένη μου φράση από ένα λαικό παραμύθι -αν θυμάστε- που μας έλεγαν στη γενιά μου στο σχολείο. Για έναν βασιλιά που τα είχε όλα και ό,τι ζητούσε του εμφανιζόταν ευθύς αμέσως. Ώσπου μια μέρα σταμάτησε να τρώει, έπαθε ανορεξία και τίποτα δεν έδειχνε να τον ευχαριστεί. Μέχρι που ένας σοφός γέροντας του είπε πως πρέπει να φάει το πιο γλυκό ψωμί. Να φυτέψει το σιτάρι, να θερίσει, να φτιάξει αλεύρι και με τα χέρια του να ζυμώσει και να ψήσει το ψωμί του. Ο βασιλιάς ακολουθεί τις συμβουλές και τα καταφέρνει. Ο κόπος του του δίνει ικανοποίηση και χαρά, νιώθει χρήσιμος στη ζωή, η ανορεξία εξαφανίζεται κι εκείνος επιτέλους γεύεται το πιο γλυκό ψωμί!
Με αυτό το παραμυθάκι ζυμώνουμε με το κορίτσι και περνάμε ωραία μαθαίνοντας τη σημασία της αυτάρκειας και πως κάθε τι που δημιουργείς μόνη σου μπορεί να σε γεμίσει και να σου δώσει ένα νόημα, την ικανοποίηση πως είσαι ικανή, πως προσφέρεις. Όλα έχουν τη σημασία τους και κάθε παράδοση που δημιουργείτε με το παιδί είναι ένα εξαιρετικό εφόδιο για να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες της ζωής.
FACEBOOK https://www.facebook.com/sophiealfin/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/sophiealfin/